Így lesz tökéletes a sütőben sült hús

Egy vastagabb szelet vagy nagyobb darab hús nem sül meg olyan könnyen, mint egy jól klopfolt a serpenyőben. De nem ám! Így sütögesd a pecsenyéd, hogy tökéletes legyen!

Kiválasztás

Milyen részeket használjunk? A legszebb és sajnos a drágább húsokból készülnek a legfinomabb egybesült fogások. Marhánál ilyen például a fehérpecsenye, a lapocka, a felsál, a hátszín vagy a bélszín. Sertéshússal olcsóbban kijövünk, itt jó lehet a comb, onnan is a combtő, vagyis a schluss-a. Kipróbálhatjuk a lapockát, de szóljunk a hentesnek, hogy egybe fogjuk sütni, ezért olyan darabot adjon, amelyet szépen tudunk majd szeletelni. Klassz még a szűz és a csontozott karaj, utóbbi kicsit szárazabb rész, ezért érdemes szalonnával megtűzdelni, hogy sütés közben biztosan ne száradjon ki!

Előkészítés

A húst mosás után szárítsuk teljesen meg, majd hártyázzuk le. Ha tökéletes formát szeretnénk elérni, akkor érdemes sütéshez használható spárgával megkötözni, vagy szorosan fóliába tekerve hűteni, hadd formálódjon egy éjszakát a sütés előtt. Az elvékonyodó végeket vágjuk le, a hús legyen teljes hosszában körülbelül egyforma szélességű, hogy egy időben süljön majd meg mindenhol. A sertéshús nem igényel hosszabb érlelést, pácolni maximum csak a nagyobb darabokat érdemes, de sütés előtt kötelezően itassuk fel róla a nedvességet. A szárazabb húsrészeket szalonnával tűzdelhetjük, ahogy korábban már említettük.

Tipp:

A formázásnál levágott részeket csíkozzuk és akár fagyasztva tegyük el későbbre. Gulyásba, pörköltbe, ragulevesbe nagyszerűen felhasználhatóak.

Kéregsütés

Akcióba lépés előtt legalább egy-két órával vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Most jön a lényeg: minden húst, ha pácoltuk, ha tűzdeltük, ha mustárba, borsba forgattuk legelőször, lehetőleg abban az edényben, amiben majd a sütőbe is tesszük, forró zsiradékon pirítsunk körbe, minden oldalán 1-2 percig, nagyobb daraboknál 3-3 percig! Így bezárjuk a rostokat, tehát a sütőben való sütés alatt is bent maradnak a nedvek, és nem szárad ki. Tökéletes, kívül pirult, belül szaftos husit tálalhatunk!

Tipp:

Ha csirkecombot vagy mellet szeretnél sütőben készíteni, ezeket is érdemes körbepirítani sütés előtt. A szaftos végeredmény garantált lesz!

Zsiradék

Régen a forró zsírra esküdtek, ma már jobban kedveljük a könnyedebb olívaolajat vagy az ízbomba vajat, de a legjobb az utóbbi két zsiradék együttes használata. A lényeg, hogy pirítás közben folyamatosan locsolgassuk a húst. A sütőbe tétel előtt pedig egy plusz vajkockát és pár ág friss fűszernövényt is tehetünk a húsra.

Sütőben sütés

Az adott recept alapján süssük a húsokat. A bélszínnek és a szűznek kell a legrövidebb idő, 15-20 perc múlva már ki is vehetjük őket. A nagyobb húsok mellé érdemes valamilyen zöldséget, gombát, vöröshagymát, fokhagymát is tenni, hogy a hosszú sütés alatt aromát és nedvességet adjanak. A húsok után ezeket is pirítsuk le az edényben , aztán mindent visszatéve, lefedve tegyük be a sütőbe. A sütés vége felé vegyük le a tetőt, és pirítsuk aranybarnára az egészet.

Szűzpecsenye borskéregben főtt-sült krumplival - recept itt!

Pihentetés

A sütőben sült husit minden esetben pihentessük tálalás előtt legalább 10 percig, csak ezután szeleteljük.

Tésztaburok

Egy másik módszer, ami abban segít, hogy ne száradjon ki a húsod sütés közben, ha tésztába csomagolod. Készíthetsz magad vajas tésztát, vagy kapható jó minőségű előregyártott leveles tészta is, ezt is használhatod. A fő, hogy tekerés előtt pirítsd körbe a húst, majd pihentesd pár percig. Ebben a témában a legjobb a Wellington-recept, nem hiába vált világhírűvé. Itt fűszerekkel, vajon száradásig pirított gombakrémmel és hajszálvékony pármai sonka szeletekbe tekerve kerül tésztaburok alá a hús. Eredetileg bélszínnel készül, de ismerjük sertésszüzes, csirkemelles és lazacos változatát is.Jó sütést a legszaftosabb húsokért!

Fotó: Sallai Márk

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...