Így lesz (szerintünk) tökéletes a töltött paprikád

Igazi retro sláger, nyáron pedig különösen finom, hétvégi fogás a töltött paprika, amit bár egy kicsit időigényes elkészíteni, még a kezdőknek is megéri a küzdelmet! 

A töltött paprika azon ételek közé sorolható, amelyből a legfinomabbat minden kétség nélkül édesanyánk vagy nagyanyánk tudja elkészíteni az egész világon. Bár egyszerű alapanyagokból készül, mégis sok időt és türelmet igényel, nem véletlenül ez tehát a nyár egyik legnépszerűbb étele. Megmutatjuk, hogyan készül a hagyományos töltött paprika, és hogyan készül az igazán nyári, ízletes és szaftos lecsós töltött paprika.

A hagyományos

Az első és legfontosabb, hogy friss, valamivel nagyobb méretű tv-paprikákat vásároljunk a zöldségesnél. Az előkészítés során a paprikákat jól mossuk meg, csumázzuk ki őket, és egy kiskanál segítségével kaparjuk meg egy kicsit a zöldség belső falát, hogy biztosan ne maradjon bent mag.

Napsütötte Vidékünkön felhasználónk receptje az egyik legnépszerűbb töltött paprika recept az oldalon, és nem véletlenül: bár a paradicsomszósz és a rizs elkészítése, valamint a töltött paprikák megfőzése igencsak sok időt vesz igénybe, az eredetileg Turós Emil szakácskönyvéből származó recept egy kezdő szakács számára is érthetően és világosan mutatja meg, hogyan érdemes nekiállni a főzésnek.

Hogyan lesz a legfinomabb? Ennél a receptnél tényleg érdemes valódi sertészsírral és csontlével dolgozni, a szószból pedig ne hagyd ki a zeller levelét sem, hiszen éppen ezek az apró részletek teszik igazán ízekben gazdaggá és klasszikussá az ételt. Pont olyan lesz, ahogy a Nagyi csinálta.

Amikor kevered a kellemest a hasznossal...lecsós töltött paprika!

A töltött paprika mellett nagy kedvenc még nyáron a friss zöldségekből készült lecsó is, és ugyan mégis mi baj lehet azzal, ha a két legfinomabb nyári ételt együtt tálaljuk?

Judit receptje szerint lecsóhoz a kicsumázott paprikákat szeletekre vágod, aparadicsomotpedig forró vízzel leöntve pár percig állni hagyod, hogy a héjakat könnyen le lehessen szedni. A hagymát zsíron megpárolod, hozzáadod a paprikát, pár percig főzöd, majd egy magasabb falú tepsiben szétteríted, ekkor kezdhetsz neki a töltött paprikák elkészítésének.

Ahány ház annyi szokás, ennél a receptnél a rizst nem kell megfőzni, elég, ha csak átöblíted bő vízzel, majd hozzákevered a darált húshoz. Jöhet a zúzott fokhagyma, majd a kevés olajon megpárolt, apróra vágott, pirospaprikával megszórt vöröshagyma. Az egészet alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Újra paprikát veszünk elő, kicsumázzuk, egy kiskanál segítségével kicsit kikaparjuk, és beletesszük a húsos tölteléket, fontos azonban, hogy nem kell nagyon belenyomni a húst a paprikába, maradjon egy kis hely is, hogy főzés közben a paradicsomszósz megpuhítsa a húst és a rizst. A maradék töltelékből gombócokat készítünk.

A paradicsomlevet sóval és akár cukorral is ízesítjük, majd a zellerzölddel együtt forráspontig melegítjük. Ha ez már mind megvan, a tepsibe belerakjuk a töltött paprikákat és a gombócokat, felöntjük a paradicsomlével, majd sütőben 200°C-on 40-45 percig sütjük. Félidőnél érdemes megfordítanunk a paprikákat, és ha kell, felönteni a paradicsomszószt egy kis vízzel.

Ha most először állsz neki töltött paprikát készíteni, ezt a két receptet nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálásra, ha pedig már lesz egy kis gyakorlatod a főzésben, kedvedre variálhatod a szószokat és különböző elkészítési módokat úgy, ahogy neked igazán tetszik.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...