Így lesz (szerintünk) tökéletes a töltött paprikád

Igazi retro sláger, nyáron pedig különösen finom, hétvégi fogás a töltött paprika, amit bár egy kicsit időigényes elkészíteni, még a kezdőknek is megéri a küzdelmet! 

A töltött paprika azon ételek közé sorolható, amelyből a legfinomabbat minden kétség nélkül édesanyánk vagy nagyanyánk tudja elkészíteni az egész világon. Bár egyszerű alapanyagokból készül, mégis sok időt és türelmet igényel, nem véletlenül ez tehát a nyár egyik legnépszerűbb étele. Megmutatjuk, hogyan készül a hagyományos töltött paprika, és hogyan készül az igazán nyári, ízletes és szaftos lecsós töltött paprika.

A hagyományos

Az első és legfontosabb, hogy friss, valamivel nagyobb méretű tv-paprikákat vásároljunk a zöldségesnél. Az előkészítés során a paprikákat jól mossuk meg, csumázzuk ki őket, és egy kiskanál segítségével kaparjuk meg egy kicsit a zöldség belső falát, hogy biztosan ne maradjon bent mag.

Napsütötte Vidékünkön felhasználónk receptje az egyik legnépszerűbb töltött paprika recept az oldalon, és nem véletlenül: bár a paradicsomszósz és a rizs elkészítése, valamint a töltött paprikák megfőzése igencsak sok időt vesz igénybe, az eredetileg Turós Emil szakácskönyvéből származó recept egy kezdő szakács számára is érthetően és világosan mutatja meg, hogyan érdemes nekiállni a főzésnek.

Hogyan lesz a legfinomabb? Ennél a receptnél tényleg érdemes valódi sertészsírral és csontlével dolgozni, a szószból pedig ne hagyd ki a zeller levelét sem, hiszen éppen ezek az apró részletek teszik igazán ízekben gazdaggá és klasszikussá az ételt. Pont olyan lesz, ahogy a Nagyi csinálta.

Amikor kevered a kellemest a hasznossal...lecsós töltött paprika!

A töltött paprika mellett nagy kedvenc még nyáron a friss zöldségekből készült lecsó is, és ugyan mégis mi baj lehet azzal, ha a két legfinomabb nyári ételt együtt tálaljuk?

Judit receptje szerint lecsóhoz a kicsumázott paprikákat szeletekre vágod, aparadicsomotpedig forró vízzel leöntve pár percig állni hagyod, hogy a héjakat könnyen le lehessen szedni. A hagymát zsíron megpárolod, hozzáadod a paprikát, pár percig főzöd, majd egy magasabb falú tepsiben szétteríted, ekkor kezdhetsz neki a töltött paprikák elkészítésének.

Ahány ház annyi szokás, ennél a receptnél a rizst nem kell megfőzni, elég, ha csak átöblíted bő vízzel, majd hozzákevered a darált húshoz. Jöhet a zúzott fokhagyma, majd a kevés olajon megpárolt, apróra vágott, pirospaprikával megszórt vöröshagyma. Az egészet alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Újra paprikát veszünk elő, kicsumázzuk, egy kiskanál segítségével kicsit kikaparjuk, és beletesszük a húsos tölteléket, fontos azonban, hogy nem kell nagyon belenyomni a húst a paprikába, maradjon egy kis hely is, hogy főzés közben a paradicsomszósz megpuhítsa a húst és a rizst. A maradék töltelékből gombócokat készítünk.

A paradicsomlevet sóval és akár cukorral is ízesítjük, majd a zellerzölddel együtt forráspontig melegítjük. Ha ez már mind megvan, a tepsibe belerakjuk a töltött paprikákat és a gombócokat, felöntjük a paradicsomlével, majd sütőben 200°C-on 40-45 percig sütjük. Félidőnél érdemes megfordítanunk a paprikákat, és ha kell, felönteni a paradicsomszószt egy kis vízzel.

Ha most először állsz neki töltött paprikát készíteni, ezt a két receptet nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálásra, ha pedig már lesz egy kis gyakorlatod a főzésben, kedvedre variálhatod a szószokat és különböző elkészítési módokat úgy, ahogy neked igazán tetszik.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk