Így lesz (szerintünk) tökéletes a töltött paprikád

Igazi retro sláger, nyáron pedig különösen finom, hétvégi fogás a töltött paprika, amit bár egy kicsit időigényes elkészíteni, még a kezdőknek is megéri a küzdelmet! 

A töltött paprika azon ételek közé sorolható, amelyből a legfinomabbat minden kétség nélkül édesanyánk vagy nagyanyánk tudja elkészíteni az egész világon. Bár egyszerű alapanyagokból készül, mégis sok időt és türelmet igényel, nem véletlenül ez tehát a nyár egyik legnépszerűbb étele. Megmutatjuk, hogyan készül a hagyományos töltött paprika, és hogyan készül az igazán nyári, ízletes és szaftos lecsós töltött paprika.

A hagyományos

Az első és legfontosabb, hogy friss, valamivel nagyobb méretű tv-paprikákat vásároljunk a zöldségesnél. Az előkészítés során a paprikákat jól mossuk meg, csumázzuk ki őket, és egy kiskanál segítségével kaparjuk meg egy kicsit a zöldség belső falát, hogy biztosan ne maradjon bent mag.

Napsütötte Vidékünkön felhasználónk receptje az egyik legnépszerűbb töltött paprika recept az oldalon, és nem véletlenül: bár a paradicsomszósz és a rizs elkészítése, valamint a töltött paprikák megfőzése igencsak sok időt vesz igénybe, az eredetileg Turós Emil szakácskönyvéből származó recept egy kezdő szakács számára is érthetően és világosan mutatja meg, hogyan érdemes nekiállni a főzésnek.

Hogyan lesz a legfinomabb? Ennél a receptnél tényleg érdemes valódi sertészsírral és csontlével dolgozni, a szószból pedig ne hagyd ki a zeller levelét sem, hiszen éppen ezek az apró részletek teszik igazán ízekben gazdaggá és klasszikussá az ételt. Pont olyan lesz, ahogy a Nagyi csinálta.

Amikor kevered a kellemest a hasznossal...lecsós töltött paprika!

A töltött paprika mellett nagy kedvenc még nyáron a friss zöldségekből készült lecsó is, és ugyan mégis mi baj lehet azzal, ha a két legfinomabb nyári ételt együtt tálaljuk?

Judit receptje szerint lecsóhoz a kicsumázott paprikákat szeletekre vágod, aparadicsomotpedig forró vízzel leöntve pár percig állni hagyod, hogy a héjakat könnyen le lehessen szedni. A hagymát zsíron megpárolod, hozzáadod a paprikát, pár percig főzöd, majd egy magasabb falú tepsiben szétteríted, ekkor kezdhetsz neki a töltött paprikák elkészítésének.

Ahány ház annyi szokás, ennél a receptnél a rizst nem kell megfőzni, elég, ha csak átöblíted bő vízzel, majd hozzákevered a darált húshoz. Jöhet a zúzott fokhagyma, majd a kevés olajon megpárolt, apróra vágott, pirospaprikával megszórt vöröshagyma. Az egészet alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Újra paprikát veszünk elő, kicsumázzuk, egy kiskanál segítségével kicsit kikaparjuk, és beletesszük a húsos tölteléket, fontos azonban, hogy nem kell nagyon belenyomni a húst a paprikába, maradjon egy kis hely is, hogy főzés közben a paradicsomszósz megpuhítsa a húst és a rizst. A maradék töltelékből gombócokat készítünk.

A paradicsomlevet sóval és akár cukorral is ízesítjük, majd a zellerzölddel együtt forráspontig melegítjük. Ha ez már mind megvan, a tepsibe belerakjuk a töltött paprikákat és a gombócokat, felöntjük a paradicsomlével, majd sütőben 200°C-on 40-45 percig sütjük. Félidőnél érdemes megfordítanunk a paprikákat, és ha kell, felönteni a paradicsomszószt egy kis vízzel.

Ha most először állsz neki töltött paprikát készíteni, ezt a két receptet nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálásra, ha pedig már lesz egy kis gyakorlatod a főzésben, kedvedre variálhatod a szószokat és különböző elkészítési módokat úgy, ahogy neked igazán tetszik.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...