Így lesz laktató és tápláló étel egy tál salátából

Attól még, hogy salátának nevezzük, nem kell, hogy kopogjanak a szemeink, miután megettük.  

Egy kezdő életmódváltó, diétázó számára már az a szó, hogy saláta, könnyeket csalhat a szemekbe, különösen, ha önmagában áll, nem mondjuk egy óriási hamburger kísérőjeként. Pedig nem kell ennek így lennie, bármilyen saláta lehet teljes értékű ebéd vagy vacsora, csak okosan kell összeállítani.

Különben is, mi az, hogy saláta?

Váncsa István salátáról írt esszéje óta tudjuk, hogy saláta voltaképpen bármi lehet, amit összevagdosunk és elkeverünk. Simán nevezhetünk például salátának olyasmit is, amiben disznófül és szalonna van, ám most mégsem erről lesz szó. Egy adag zöld saláta ecettel valóban az éhhalál érzet felé sodorhat minket pillanatokon belül, ha azonban adunk hozzá még ezt-azt, azzal nem csak izgalmasabbá, finomabbá tehetjük, de sokkal táplálóbb és laktatóbb is lesz.

A saláta alapképlete

Ha önálló fogás akkor a salátába is éppúgy kell fehérje, sok zöldség és lassan felszívódó szénhidrát is, mintha éppen egy főételről és egy köretről lenne szó. Emellett figyelni kell arra is, hogy egy saláta attól szolgál rá a nevére, ha az ízek és az állagok úgy keveredjenek benne, hogy kiegészítsék egymást és együtt egy kerek egészt képezzenek. Legyen benne különbözőképpen ropogós, puha, és lágyabb alapanyag, az egészet pedig egy olyan öntet fogja össze, ami nem feltétlenül a túlzott mennyiségű olajtól lesz igazán finom.

Fehérje

Ez lehet maradék sült csirke, főtt sonka, de akár rozé kacsa vagy bármilyen megmaradt sült hús. A főtt tojás is szuper kiegészítője egy salátának, de egy buggyantott még jobb, különösen sült zöldségekhez megy csodálatosan. Húsmentes napokon lehet használni maradék főtt hüvelyest, a csicseriborsó, a bab, a hagyományos vagy a fekete lencse is nagyon jól megy salátákhoz, a lényeg csak az, hogy ne pépesre főjön. Ha épp egyik sincs kéznél, a sajtok is nagyon jó megoldások, és itt nem csak a mozzarella golyókra lehet gondolni, de sok zöldséghez jó kombináció a feta, a kecskesajt, parmezán forgácsok vagy más.

Laktató zöldségek

Persze a saláta attól saláta, hogy zöld levelek vannak benne, ez igaz is, de a zöldségek kiválasztásakor is lehet ügyeskedni. Vannak például extrán laktató fajták, mint a padlizsán, a gomba, a répa, a cukkini és a többi tökféle - ezeket sütve érdemes a salátához adni.

Gabona

Főtt gabonafélék is mehetnek salátákba, bár ennek is komoly feltétele, hogy éppen ressre főjenek, ne legyenek pépesek. Erre a rizsfélék közül a barna a legalkalmasabb, de még nála is jobb a bulgur, a kuszkusz vagy a hajdina: azok, amik anélkül keverhetők, hogy összetörnének, és könnyű őket harapnivaló állagúra készíteni.

Mozzarellás bulgursaláta

Amikor lehet kapni finom érett paradicsomot és csak egyedül vagyok, gyakran készítem magamnak vacsorára, mert gyorsan megvan, finom, laktató és egészséges. :) Kedvenc nyári vacsorám! Már ...

Kenyérmaradék

Az olaszok és az arabok is felhasználják a kenyérféléik maradékait saláta készítésére. Ezek a kicsit kiszáradt kenyér-vagy pita darabok laktatóbbá teszik a salátát és táplálóbbá, pláne, de fontos, hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljenek.

Öntet

Egyáltalán nem mindegy, milyen öntetet teszünk rá: nem kell, hogy túl sok olaj kerüljön bele, a savas komponenssel is jól lehet játszani - készülhet citrom vagy narancs levével, ízesített ecetekkel, fűszerekkel i. Minél intenzívebben ízesítünk, annál kevesebb olajra lesz majd szükség, így kevesebb kalóriával dobja majd meg a salátát az öntet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...