Így lesz igazán fogyókúrás a salátád!

Ha salátát eszel, fogyni fogsz, igaz? Vagy nem ennyire egyszerű ez azért? Járjunk utána!

Sokan gondolják, hogy fogyni csak unalmas, íztelen salátákkal lehet (és ettől persze már előre elmegy a kedvük az egésztől). Szerencsére nincs igazuk, egyrészt, mert fogyni nem csak salátákkal lehet, bár igaz, hogy a saláták fontos elemei a fogyókúrás (és egyébként az egészséges, kiegyensúlyozott) étrendnek, másrészt mert nincs olyan, hogy íztelen saláta, csak olyan, amit nem jól készítettek el.

Adunk most öt tanácsot, hogy a salátád egészséges, fogyókúrás és izgalmas is legyen egyszerre!

1. Alap: zöld színű levelesek

A zöld leveles saláták "tömegéhez" jellemzően fejes- vagy jégsalátát használunk, ez utóbbit én ropogóssága, édessége miatt nagyon szeretem, és az sem utolsó szempont, hogy nem fonnyad meg hamar, és nem ázik szét az öntetben sem. De használjuk ki a szezont, hogy nem csak a ez a kétféle kapható: adjunk a salátánkhoz madársalátát, rukkolát, lágy levelű tépősalátát, bébispenótot, római salátát stb.

Tovább növelhetjük salátánk változatosságát, ha alkalmanként másként daraboljuk: tépkedhetjük a kezünkkel vagy vághatjuk a leveleket vékony, hosszú csíkokra.

Olvastad már?

50 Ironman. 50 nap alatt. 50 államban.

2. Legyen nagyon színes!

Fontos, hogy salátánk legyen nagyon színes - ez fokozza az étvágyat, és jólesik a szemnek is. A sok színt a változatos, alacsony energia-, és szénhidrát-, magas élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmú zöldségfelhasználás biztosítja. Kerülhet bele:

  • piros: paradicsom (kockázva vagy szeletelve, koktélparadicsom csak félbevágva, hónapos retek vékonyra szelve, kápia- vagy piros kaliforniai paprika, lilahagyma,
  • narancs: vékonyra szelt vagy reszelt sárgarépa, narancssárga koktélparadicsom,
  • citromsárga: sárga húsú kaliforniai vagy fehér húsú paprika, csemegekukorica, sárga paradicsom
  • lila: grillezett padlizsán, lilakáposzta,
  • zöld: új- vagy póréhagymakarikák, uborka (szeletelve vagy kockázva), halványító zeller, grillezett cukkini.

És természetesen az sem ördögtől való, ha salátánkba gyümölcsöt teszünk: almár, körtét, dinnyét - ezek mind jól harmonizálnak sós ízekkel is. Gyümölcsök esetén azonban fokozottan figyeljünk a szénhidráttartalomra!

Sült körtés saláta

Tavaszias hangulatú saláta. Gyors és ideális ebéd vagy vacsora. A recept kisebb változtatásokkal a NLKonyha legfrissebb számából való.

3. Ez rendben is lenne, de valamivel jól is kellene lakni!

  • Eddig salátánkat csak alacsony kalóriatartalmú összetevőkből raktuk össze, ha ennyit eszünk csupán, akkor valóban nem fogunk jóllakni. A telítettségérzet kialakulásához egyrészt érdemes a salátánkhoz zsiradékot adni. Ezzel azonban nem a majonézes öntetre gondolok elsősorban, hanem inkább:
  • egy negyed/fél avokádóra,
  • 1 evőkanálnyi olíva- vagy más növényi (pl. lenmag, dió, tökmag stb.) olajra,
  • fél maroknyi dióra vagy mandulára, mogyoróra,
  • 1-2 evőkanálnyi olajos magra (pl. napraforgó-, tök-, fenyő-, len-, szezám-).

De ne essünk túlzásokba, mert ezekkel a magas zsírtartalmú hozzávalókkal könnyen túlléphetjük a napi kalóriaelőírásunkat!

Ha a salátánkat főételként, és nem köretként fogyasztjuk, akkor ideális esetben tartalmaz teljes értékű (állati eredetű) fehérjét is: tojást, sovány sajtot, sovány sült, grillezett húsokat, halakat. Ez a fehérjetartalom nemcsak élettanilag kedvező hatású szervezetünkre, hanem a zsírok mellett jelentősen hozzájárul a saláta telítőértékének növeléshez. Ráadásul fogyókúra idején a magasabb fehérjetartalom középtávon (6 hónap) nagyobb mértékű súlyvesztést is eredményezhet (persze egyéb paraméterek betartása mellett).

4. Ízesítsünk bátran!

Nem kell, hogy a salátánk "semmilyen" ízű legyen! Használjunk bátran friss vagy szárított fűszernövényeket: snidlinget, kaprot, bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, tárkonyt, koriandert, petrezselyemzöldet - ki-ki ízlése szerint. És természetesen jöhet a só és a bors is!

5. És amire a leginkább figyelni kell!

Az az öntet. Majonéz, cukros öntet, bolti előrekevert salátaöntet felejtős. Ami szóba jöhet:

  • olíva-, lenmag-, dió-, tökmagolaj 1 evőkanál/fő mennyiségben,
  • ízlés szerint, ill. a fűszerezéssel harmonizálva: citromlé, limelé, narancslé, balzsamecet, gyümölcsecet, borecet,
  • 1 dl natúr joghurt, kefir.

Biztos vagyok benne, hogy ha a fenti 5 szabály betartásra kerül, akkor valóban segíti fogyásunkat a rendszeres salátázás!

via about.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...