Így küzdj meg a nyári forrósággal a konyhában

Sajátos kínzási forma a nyári főzés, de szerencsére néhány tippel mérsékelheted a konyhai meleget.

Hiába van nyolcvan fok odakinn (és rosszabb esetben a lakásban is), enni azért kell: az ember azonban a nyári forróságban nem szívesen kapcsolja be a sütőt, de még a főzőlapot sem. Egyszerű megoldás, hogy minden nap kaját rendelsz, de azt előbb-utóbb a pénztárcád bánja majd, ráadásul nem is biztos, hogy annyira egészséges, ha nem a saját főztödet eszed. Mit tehet ilyenkor az ember? Mondjuk beveti a következő apró trükköket, amíg nem kúszik lejjebb a hőmérő foka.

via GIPHY

Használd a kisebb eszközt!

Minek kapcsolnád be a sütőt a melegszendvics készítéséhez, ha a mikróban is megcsinálhatod? Miért sütnél krumplit a főzőlapon, olajban, amikor az air fryerrel is megteheted, fele annyi idő alatt, kevesebb hősugárzással? Mindig törekedj arra, hogy ha a nagy sütőt vagy gáztűzhelyt kiválthatod kisebb opciókkal, amelyek kevesebb meleget bocsátanak ki, akkor inkább válaszd azokat – sokkal kevésbé fűtöd majd fel a lakást, ha így teszel.

Használd a kinti grillt!

Ha van grilled az udvaron, akkor ne csak akkor használd, ha a haverokkal grillpartit rendeztek – hétköznapi ebédeket is süthetsz rajta, ráadásul a szabadban, ahol van hová távoznia a plusz hőnek. Nyugodtan csinálhatsz rajta pizzát, piríthatsz pitát, süthetsz zöldségeket, vagy éppen grillsajtot, ha nincs kedved húst pácolgatni.

Egyél gyorsan sülő fehérjéket!

A vegetáriánus opciók itt nagyon jónak számítanak: a tofu, a tojás, a grillsajt, vagy bármi növényalapú húshelyettesítő sokkal gyorsabban elkészül, mint a hús maga – még akkor is, ha az egyébként szupergyorsan sülő csirkemellhez hasonlítjuk. Bővítsd ki egy kicsit a repertoárt, és válassz olyan fehérjeforrásokat, amiket nem kell órákig sütögetni!

Egyél szendvicseket vagy wrapeket!

Nem feltétlenül kell minden egyes nap főtt kaját enni – az is jó, ha igazán jó szendvicseket dobsz össze. Persze az unalmas hagyományos változatok nem jelentenek túl jó alternatívát a főtt ebédre, de ha többféle húsból, finom zöldségekből és egy-két extra hozzávalóból dobod össze őket, máris megspóroltad a főzést, és még laktatót és finomat is eszel. A héten egyszer-kétszer egész nyugodtan tedd félre a tűzhelyet/sütőt!

via GIPHY

Itt a saláták ideje

A saláta is olyan, mint a szendvics: ha nincs benne elég hozzávaló, és hiányzik belőle a kreativitás, akkor szomorú és íztelen lesz. Ha viszont olyat raksz össze, ami tényleg izgalmas és laktató, akár az egész családot rászoktathatod a salátázásra. A variációk száma végtelen, és egész nyugodtan rakj bele olyan alapanyagokat is, amikre nem is gondolnál, hogy salátába való. A netről bármikor inspirálódhatsz, ha éppen nincs ötleted.

Csinálj olyan desszerteket, amiket nem kell sütni!

Az ilyenek általában sokkal egyszerűbbek is, és gyorsabban készen vannak – de nem kell feláldoznod az ízeket és a stílust sem az egyszerűség oltárán! Egy sajttorta akár még ünnepléshez is tökéletes lehet, és semmit nem kell hozzá sütni, de különböző energiagolyókat, pohárkrémeket, fagylaltokat, turmixokat is kipróbálhatsz. Általában mindegyiket meg tudod csinálni egészséges és cukros formában is – így tényleg csak az ízléseden múlik, mit teszel az asztalra desszertként.

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek