Így készülj húsvétra, ha fontos az egészséged! Tippek dietetikus szakértőnktől

Az idei húsvét már biztosan rendhagyó lesz, ettől persze még érdemes készülni rá. Ezekre figyelj, ha az ünnepi hangulat mellett az egészség is fontos számodra.

Nyakunkon a húsvét, és bár idén ez az ünnep is más lesz, mint eddig, hiszen nem lesznek nagy családi összejövetelek, nem lesz vendégjárás, locsolás - az ünnepi hangulatot azért sokan szeretnénk megteremteni legalább a szűkebb családi étkezéseken keresztül. Mire figyeljünk, ha mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy közben az egészségünkre is ügyelünk

1. Tartsunk mértéket!

Mivel idén nem lesz nagy családi összejövetel, ezért ne főzzünk húsz főre. Racionalizáljuk a mennyiségeket a főételeknél és a sütiknél is! Az nyilván nem baj, ha marad egy kis maradék másnapra, de ne akarjunk egy egész vendégségnyi mennyiséget önállóan megenni.

2. A sonkára is figyeljünk!

Ha van lehetőségünk megbízható forrásból házi sonkához jutni, válasszuk azt. Sok hentesnél előre is lehet rendelni, ezt tegyük meg minél előbb, hogy ne kelljen aztán az áruházi maradék kínálatból válogatnunk. Kis darab sonkát vegyünk, és lehetőleg olyat, amiről a zsíros rész könnyen eltávolítható (pl. combsonka). Főzés után ezt távolítsuk is el, és csak a húsos részt fogyasszuk!

3. Tojásból is elég pár darab

Természetesen nincs húsvét tojás nélkül, de ebből is fogyasszunk csak normál mennyiségeket - reggelire, vacsorára 1-1 darabot, ha sonkát is eszünk. Ennél többet még a hangulat kedvéért is felesleges elfogyasztanunk, arról nem is beszélve, hogy a mostani helyzetben több szempontból is fontos a takarékoskodás, beosztás. Ha tojáskrémet készítünk, készítsük el tejföl helyett joghurttal!

Tavaszi sós babka

A tavasz beköszöntével bemutatunk nektek egy impozáns kalácsféleséget, a babkát. Ráadásul rögtön csavarunk egyet a dolgon, ugyanis sósan készítettük el, dióval, spenóttal és feta ...

Húsvéti sonka

A tökéletes húsvéti sonka egyáltalán nem bonyolult, két dolog kell hozzá: kiváló minőségű kötözött sonka, és kb. két nap. Ez egy alaprecept, a fűszereket lehet benne variálni, de ...

4. Zöldségek is legyenek a tányéron

Retek, újhagyma, medvehagyma - pakoljuk meg a tányérunkat friss zöldségekkel! Ezek mellett készíthetünk salátákat is, de majonézesek helyett kalóriaszegény öntetes (pl. joghurtos, olívaolajos, balzsamecetes) salátákat dobjunk össze. Ezeket nem kell agyonkombinálni, ha épp nem jutunk hozzá ezerféle zöldséghez, csodás salátákat készíthetünk sárgarépából, káposztából, céklából is.

Ha mégis inkább majonézes salátában gondolkozunk, mert mondjuk ez a családi hagyomány, akkor fogyasszuk ezeket mértékkel, és tejföl helyett használjunk görög vagy natúr joghurtot a krémesítéshez.

5. Süssünk magunk kalácsot

A házi készítésű kenyérben, kalácsban pontosan tudjuk, hogy mi van, így ha van otthon élesztőnk, vagy kovászunk, akkor készítsük el ezeket magunk. Azonban akár házi, akár bolti a péksüteményünk, tartsunk mértéket a fogyasztásukkal, egy-két vékony szeretnél nem kell több se reggelire, se vacsorára.

6. Az ebédnél se essünk túlzásokba

Az ünnepi főétkezésekhez válasszunk zsírszegény húsfajtákat (csirke-, pulykamellet, sertéscombot stb.). Köretként friss salátákat vagy főtt, párolt zöldségeket fogyasszunk - különösen, ha bőségesen reggeliztünk, és délután vár ránk még némi sütemény is.

Színes húsvéti saláta

Szeretnénk, ha valóban színes lenne a húsvéti asztal. Kaptunk kipróbálásra egy izgalmas magyar terméket, ez ihlette ezt a csodálatos fürjtojásos salátát. Ezzel könnyű lesz feldobni a ...

Avokádós tojássaláta

Végtelenül egyszerű recept, mégis kicsit más. Alapvetően nem vagyok nagy avokádó fan, de jelen esetben szuperül ki lehet vele váltani a majonéz nagy részét, mert igazán krémes lesz ...

7. Elég lesz egyféle süti is

Ha van kedvenc klasszikusunk, készítsük el azt, de ha esetleg régóta szemezünk már egy új sütirecepttel, akár azt is kipróbálhatjuk most. Ne essünk abba a hibába, hogy három-négyféle sütit készítünk - és aztán egyedül esszük meg a fél tepsivel. Süti helyett készíthetünk szépen tálalt gyümölcsös, joghurtos, túrós pohárkrémeketis - igazi díszei lesznek az asztalnak, és könnyebb őket kis adagban elkészíteni.

+1. Koccintsunk ésszel!

Tartsunk mértéket az alkoholfogyasztásnál is, persze ez nem jelenti azt, hogy pl. egy videókonferencia keretén belül ne koccinthatnánk távollévő szeretteinkkel. Egy-egy pohár (de nem több!) száraz vörösbor emelheti az ünnep hangulatát, és segíthet oldani a karantén miatt kialakult szorongásunkat is.

Éljük meg ezt a furcsa húsvétot a körülményekhez képest a lehető legjobban!

Tervezzük meg előre a menüt, készítsünk kisebb adagokat, így minimalizálva a túlevés vagy az élelmiszerpazarlás esélyét. Koncentráljunk a pihenésre, az együttlétre - és mozogjunk sokat: sétáljunk, kiránduljunk, amíg lehet!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...