Így készül a tökéletes tisztított vaj, imádni fogod a konyhádban

A tisztított vaj nagyon sokoldalú, és mennyi ízeket ad hozzá a klasszikus fogásokhoz is. Mutatjuk, hogy készítsd el! 

Azok közé tartozom, és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül, akik szerint vajjal kicsit minden jobb. A reggeli pirítós íze, ahogy selymessé teszi, vagy egy gazdag pite, aminek a tésztája épp a bőséges vajasságától lesz omlós és ellenállhatatlan. Julia Child is megtanított már minket, mennyi étel sokkal finomabb ettől a zsiradéktól, de az sem mindegy, milyen formában használjuk a konyhánkban.

Egyetlen vaj sem sokoldalúbb, mint a tisztított verzió, ami egyszerűen annyit jelent, hogy a vajban lévő tej, valamint a víz különválik, sőt utóbbi el is párolog, épp ellentétben a barna vaj készítésével, amiről márírtunk korábbanis. Abban az esetben a vaj zsír része megbarnul, és ez isteni diós-mogyorós ízt eredményez. No de, a tisztított vajhoz visszakanyarodva az az igazán csodás benne, hogy, ha egyszer nekivágunk és megcsináljuk, akkor egy hosszan elálló, magas égéspontú zsiradékot kapunk, ami egyszerűen fenomenális a sütéshez, és nagyon sokrétű a felhasználása.

Nemcsak süteményekhez, de egyszerűen pékárukhoz, sőt még popcornhoz is tökéletes, egészen egyedi ízélményt ad hozzá az egyes fogásokhoz. Vétek lenne nem kipróbálni milyen az, ha a hétvégirántott húst tisztított vajban sütjük ropogósra!

Az indiai konyhában már régről ismert, és jól bevált ghí is a tisztított vaj egyik változata, mely édeskés ízével teljesen más megvilágításba helyezi a jól megszokott ételeket.

Hogyan készítsük el a tisztított vajat?

Az elkészítése tényleg nem nagy kunszt! A jó minőségű vajat helyezd egy serpenyőbe, vagy edénybe és közepes lángon kezdd el melegíteni, majd, ha felhevíted, a fehér habréteg emelkedni kezd. Innentől hagyjuk forrni nyolc-tíz percig, amíg már azt látjuk, nem emelkedik fel több hab a felszínre. Ez leszedhető a tetejéről, míg a vaj lesüllyed az edény aljára. Ami a két réteg között megmarad, az a tisztított vaj, amit finom anyagú textilen, vagy szűrőedényen is át tudunk szűrni.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...