A legegyszerűbb, olcsó alapanyagokból elkészülő savanyítólé alapját főzés nélkül készítheted el nagyon rövid idő alatt - ráadásul nem is kevés, rögtön 12 adagnyi léhez adjuk meg most a legkézenfekvőbb receptet!
Amire szükséged lesz az alapléhez:
- 3 liter víz
- 4dl 20%-os ecet
- 50 dkgcukor
- 20 dkg só
- 2 kávéskanál nátrium-benzoát
- 2 kávéskanál borkén
Így készítsd el:
A vizet, az ecetet, a sót és a cukrot addig kevergesd, amíg utóbbi két hozzávaló teljesen feloldódik, ezután hozzáadhatod a nátrium-benzoátot és a borként. Fertőtlenített üvegekbe helyezd el a savanyítani kívánt zöldségeket és fűszereket, öntsd fel őket az alaplével, majd zárd le őket légmentesen, és helyezd el végleges helyükre.
+1 tipp:
Lezárás előtt rakj egy darab fóliát a kupakok alá, az ecetes lé ugyanis szétmarhatja a fedőket, ez pedig ronthat a savanyúság minőségén.
Hogy miért van szükség a nátrium-benzoátra és a borkénre?
Míg a nátrium-benzoát széles körben használt tartósítószer, addig a borkéncsíra- és baktériumölő, antioxidáns termék, amelynek használatától a zöldségek savanyítás után is ropogósak maradnak, és nem színeződnek el. A borkénnel jól átgondoltan kell dolgozni, fontos, hogy ne kerüljön forró vízbe!
Ezeket olvastad már?
Ezért olyan eszméletlenül egészséges a természetes savanyúság
A fermentálás egy ősi módszer, ami újra divatba jött: nemcsak mert finom, hanem mert nagyon egészséges, sőt, több betegség gyógyszere is lehet.
NosaltyÉdes és savanyú: ecetes lében eltett gyümölcsök - téli főételek...
Ahogy cukros lében eltesszük a kompótot, éppúgy tartósíthatjuk a gyümölcsöt ecetes vízben, egy még összetettebb ízélményért.
adminÍgy savanyítanak az olaszok: tedd el a zöldséget ecettel és...
Az étkezőasztalra is mindig kerül náluk egy üveg ecet illetve olaj, most pedig egy üvegbe kerül mindkettő – rakj el olaszos cukkinit, padlizsánt, paprikát!
adminHogyan kovászoljunk kenyér nélkül, gluténmentesen?
Ha gluténmentesen szeretnénk megoldani a kovászolást, vagy egyszerűen nincs a kéznél felhasználható alap hozzá, van megoldás.
admin