Így készül a tökéletes SAVANYÍTÓLÉ nyáron – egyszerű, olcsó, és sok adagra elég

A nyári időszak minden szempontból tökéletes a zöldségek (és néhány gyümölcs) savanyításához, a jó savanyítóléhez azonban elengedhetetlen néhány fontos tudnivaló.

A legegyszerűbb, olcsó alapanyagokból elkészülő savanyítólé alapját főzés nélkül készítheted el nagyon rövid idő alatt - ráadásul nem is kevés, rögtön 12 adagnyi léhez adjuk meg most a legkézenfekvőbb receptet!

Amire szükséged lesz az alapléhez:

  • 3 liter víz
  • 4dl 20%-os ecet
  • 50 dkgcukor
  • 20 dkg só
  • 2 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 2 kávéskanál borkén

Így készítsd el:

A vizet, az ecetet, a sót és a cukrot addig kevergesd, amíg utóbbi két hozzávaló teljesen feloldódik, ezután hozzáadhatod a nátrium-benzoátot és a borként. Fertőtlenített üvegekbe helyezd el a savanyítani kívánt zöldségeket és fűszereket, öntsd fel őket az alaplével, majd zárd le őket légmentesen, és helyezd el végleges helyükre.

+1 tipp:

Lezárás előtt rakj egy darab fóliát a kupakok alá, az ecetes lé ugyanis szétmarhatja a fedőket, ez pedig ronthat a savanyúság minőségén.

Hogy miért van szükség a nátrium-benzoátra és a borkénre?

Míg a nátrium-benzoát széles körben használt tartósítószer, addig a borkéncsíra- és baktériumölő, antioxidáns termék, amelynek használatától a zöldségek savanyítás után is ropogósak maradnak, és nem színeződnek el. A borkénnel jól átgondoltan kell dolgozni, fontos, hogy ne kerüljön forró vízbe!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!