A sütőtök - csak úgy, mint a kukorica vagy a burgonya - Amerika felfedezése után terjedt el Európában, Magyarországon a XVI. század óta ismert és termesztett zöldség. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, jelentős a karotin- és C-vitamin-tartalma, kitűnő rostforrás, tápértéke és energiatartalma igen magas, és ez még mindig nem minden: magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalommal bír, sőt, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
A sima, sütőben sült sütőtök mellett ősszel és télen többen készítenek sütőtökös süteményeket valamint krémleveseket. A sütőtökkrémleves egy nagyon egyszerű és tápláló, finom étel, ennek mutatjuk meg most különböző elkészítési módjait.
Az egyik legjobb recept elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged
50 dkg kanadai sütőtök (ez a legtöbb helyen kapható, hosszúkás, narancssárga tök), 1 db burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 g vaj, 1 evőkanál méz, 1 db leveskocka, 1 dkg tökmag (pirított), 1 dl főzőtejszín, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (frissen őrölt) szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
A sütőtököt kettévágjuk, belsejéből kikaparjuk a magot. Előmelegítjük a sütőt. Beletesszük vágott felükkel a tököket egy tepsibe, majd alufóliával letakarjuk őket. Addig sütjük, míg szépen megpuhulnak, mi azt ajánljuk, 190°C-on 25-30 percig süsd a tököt, addigra már kanalazhatóvá kell, hogy puhuljon
Közben felvágjuk a hagymát, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldséglevessel (1,2 liter). Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük.
Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót. Hozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük.
A végén pirított tökmaggal tálaljuk.
Egy kicsit extrább változat
Szakácsunk, Flóra receptje egy kicsit felturbózza a klasszikus sütőtökkrémlevest. Ebben a változatban karakteres fűszerek és egy plusz alapanyag, a kókusztej teszi még ízletesebbé a végeredményt.
Hozzávalók: 50 dkg kanadai sütőtök, 1 evőkanál olívaolaj, 1 közepes db vöröshagyma ,1 közepes db alma, 1 db burgonya, 5 dl zöldség alaplé, 2 csipet szerecsendió, 1 késhegynyi fahéj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál kurkuma, gyömbér ízlés szerint (opcionális), 10 dkg tökmag só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 dl kókusztej (vagy kókusztejszín)
A sütőtököt fűszerezés nélkül nagyobb darabra vágjuk, és sütőben 180 fokon 20 percig puhára sütjük. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük. Majd a meghámozott és felkockázott almát és édesburgonyát is hozzáadjuk, és azzal is kicsit összepároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és mehetnek bele a fűszerek ízlés szerint. Felöntjük az alaplével, és puhára főzzük (kb. 15 perc).
Hozzátesszük a megsült sütőtök húsát, pár percig főzzük, majd botmixerrel szép simára turmixszoljuk. Egy kevés kókusztejszínnel lágyabbá, selymesebbé tehetjük, de akár ki is lehet hagyni. Melegen, pirított tökmaggal és egy kis kókusztejszínnel tálaljuk, vagy húsevőknek jó kis sült baconnel.