Így készül (szerintünk) a legegyszerűbb, finom és selymes sütőtökkrémleves

Az őszi/téli szezon egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb zöldségéből kitűnő leves készíthető, mutatunk pár szuper receptet, amivel te is könnyen megfőzheted!

A sütőtök - csak úgy, mint a kukorica vagy a burgonya - Amerika felfedezése után terjedt el Európában, Magyarországon a XVI. század óta ismert és termesztett zöldség. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, jelentős a karotin- és C-vitamin-tartalma, kitűnő rostforrás, tápértéke és energiatartalma igen magas, és ez még mindig nem minden: magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalommal bír, sőt, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.

A sima, sütőben sült sütőtök mellett ősszel és télen többen készítenek sütőtökös süteményeket valamint krémleveseket. A sütőtökkrémleves egy nagyon egyszerű és tápláló, finom étel, ennek mutatjuk meg most különböző elkészítési módjait.

Az egyik legjobb recept elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged

50 dkg kanadai sütőtök (ez a legtöbb helyen kapható, hosszúkás, narancssárga tök), 1 db burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 g vaj, 1 evőkanál méz, 1 db leveskocka, 1 dkg tökmag (pirított), 1 dl főzőtejszín, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (frissen őrölt) szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)

A sütőtököt kettévágjuk, belsejéből kikaparjuk a magot. Előmelegítjük a sütőt. Beletesszük vágott felükkel a tököket egy tepsibe, majd alufóliával letakarjuk őket. Addig sütjük, míg szépen megpuhulnak, mi azt ajánljuk, 190°C-on 25-30 percig süsd a tököt, addigra már kanalazhatóvá kell, hogy puhuljon

Közben felvágjuk a hagymát, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldséglevessel (1,2 liter). Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük.

Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót. Hozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük.
A végén pirított tökmaggal tálaljuk.

Egy kicsit extrább változat

Szakácsunk, Flóra receptje egy kicsit felturbózza a klasszikus sütőtökkrémlevest. Ebben a változatban karakteres fűszerek és egy plusz alapanyag, a kókusztej teszi még ízletesebbé a végeredményt.

A teljes receptért kattints a képre!

Hozzávalók: 50 dkg kanadai sütőtök, 1 evőkanál olívaolaj, 1 közepes db vöröshagyma ,1 közepes db alma, 1 db burgonya, 5 dl zöldség alaplé, 2 csipet szerecsendió, 1 késhegynyi fahéj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál kurkuma, gyömbér ízlés szerint (opcionális), 10 dkg tökmag só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 dl kókusztej (vagy kókusztejszín)

A sütőtököt fűszerezés nélkül nagyobb darabra vágjuk, és sütőben 180 fokon 20 percig puhára sütjük. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük. Majd a meghámozott és felkockázott almát és édesburgonyát is hozzáadjuk, és azzal is kicsit összepároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és mehetnek bele a fűszerek ízlés szerint. Felöntjük az alaplével, és puhára főzzük (kb. 15 perc).

Hozzátesszük a megsült sütőtök húsát, pár percig főzzük, majd botmixerrel szép simára turmixszoljuk. Egy kevés kókusztejszínnel lágyabbá, selymesebbé tehetjük, de akár ki is lehet hagyni. Melegen, pirított tökmaggal és egy kis kókusztejszínnel tálaljuk, vagy húsevőknek jó kis sült baconnel.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...