Így készül a szaloncukor!

Kíváncsi vagy hogy kerül a szaloncukor a csomagba? Elmentünk a Bonbonettihez, és megnéztük, hogy készülnek a Tesco idei szaloncukrai!

Az előző hetekben már beszámoltam róla, hogy részt vettünk a Tesco idei szaloncukrainak tesztelésén. Először megtanultuk, hogyan kell tesztelni, majd megkóstoltuk és szavaztunk az idei lehetséges befutókra. Végső lépésként ellátogattunk a Bonbonetti gyárába, hogy megnézzük, hogyan jönnek le a szalagról a szaloncukrok, és kerülnek dobozba.

A Bonbonetti Vágóhíd utcai gyára 1941-ben épült meg, korának egyik legmodernebb, az ország legnagyobb csokoládégyára volt nyitásakor. Ebben az évben került a boltokba a Tibi csoki, ami a mai napig az egyik legnépszerűbb magyar csokoládé. A háború után az üzemben olyan ikonikus édességek készültek, mint a konyakos meggy, a francia drazsé, vagy a Dunakavics. A gyárat 2004-ben vásárolta meg a Bonbonetti.

Jelenleg a gyár termelésének 15%-át teszi ki a szaloncukorgyártás - ez 1200-1500 tonnát jelent összesen. Ebben természetesen nemcsak a másoknak készített, hanem a saját szaloncukraik is benne vannak. Ha már a számoknál és mennyiségeknél tartunk: a Tesco a szezonban átlagosan kétmillió csomag szaloncukrot ad el országszerte - ebben benne van a lédigtől kezdve a prémium kategórián át minden. A legnépszerűbb szaloncukrok sorrendje évről évre a zselés, a kókuszos, a rumos-kakaós és a vajkaramellás - a vásárlók általában ragaszkodnak a klasszikus ízekhez.

A Tesco nem először dolgozott a Bonbonettivel, és mindkét fél nagyon meg volt elégedve mind a közös munka gördülékenységével, mind a kész termék minőségével. Fontos tudni, hogy a Bonbonetti nem használ bevonót a termékeihez, csakis kakaóbabból és kakaóvajból készült csokoládét használ - mind a saját, mind a Tesconak készített termékeiben. A tesztek alapján az idei évben a Tesco és a Bonbonetti koprodukciójában tizenkét íz készült el, nyolc kiszerelésben. A süteményes ízek zacskóban lesz Rákóczi túrós és zserbós ízű szaloncukor, a zselésben almás, narancsos és meggyes ízesítés található, a gyerekeknek pedig egy banán-crispy, epres robbanócukorkás válogatás került a polcokra. A klasszikus ízek kedvelői a tojáslikőrős, vajkaramellás, kókuszos, marcipános, cappuccinós ízeket rejtő zacskók közül választhatnak.

Az üzemben tett látogatás nagyon tanulságos volt - bár be kell valljam, nem voltak előzetes elvárásaim, érdekes volt látni, milyen gyorsan és gördülékenyen zajlik a szaloncukor előállítása. Ottjártunkkor éppen a marcipános szaloncukrok készültek - egy-egy termék gyártását egymást követő napokon intézik, mivel újabb terméknél az egész berendezést teljesen ki kell takarítani, még akkor is, ha ugyanúgy szaloncukor kerül majd a szalagra.

A marcipánt masszából állítják össze, mely bekerül egy gépbe, ami méretre vágja, és futószalagon továbbítja a csokitartály felé. Közben ellenőrzik a terméket - mindig van pár munkás, akinek az a feladata, hogy a deformált, vagy kicsit csálé darabokat kiszedje, és visszategye a formázás előtti masszába. A meón átment darabokat futószalag viszi tovább. Ők egy gépben először alulról, majd felülről kapnak csokifürdőt, mielőtt a "szárítóba" kerülnének. Természetesen itt is fennakad egy-két kevésbé szép vagy szabályos darab - őket a kontrollcsoport eltávolítja a szalagról. A végén egy csomagológép egyesével becsomagolja a cukrokat, majd zacskókba kerülnek - hogy mindegyikbe ugyanannyi kerüljön, arról egy mérleg gondoskodik. Innen már csak a kartondoboz van hátra, és mehetnek is a kijelölt áruházakba.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...