Ez az eredetileg zsírban és serpenyőben sült tésztadesszert a császári Ausztriából jutott el a Monarchia összes országába. Nem tudom, hogy mások is úgy magukévá tették-e, mint mi, itt, Magyarországon, de egy biztos, a császármorzsa olyan, mintha mindig is a miénk lett volna.
Névváltozatai: császármorzsa, smarni, daramorzsa, grízsmarni.Szeged környékén pedig cicvara vagy csicsvara névre hallgat. Ezt a szerb čičvara után tévesen vettük át, mert ez az étel valóban búzadarából készül, de inkább a puliszkához hasonló étel.
Nézzük meg, milyen az originális recept, és milyen egyéb formában ismerjük még ezt a finomságot!
Az osztrák schmarrn
Ehhez a változathoz nem grízt, hanem lisztet adunk. Tulajdonképpen egy palacsintatésztához hasonló keverékre lesz szükségünk, amibe ugye több tojás kerül, mint a simába. Sőt, szétválasztva, a fehérjét habbá verve, a sárgáját a cukorral kifehérítve kerül a tojás a tésztába.
A magyar morzsa
Valószínűleg mi jobban szeretjük az egyszerűbb és kiadósabb végén megfogni a ételeket, ezért lehet az, hogy a magyar morzsa grízzel készül. Tovább kell aprítani, mint az osztrák társát, hogy jól átsüljön, és ahol csak lehet, megpiruljon. Nem lacafacázunk a tojások szétválasztásával, egyben kerülnek a tésztába.
Nagyobb darabokban sütőben
Az élelmességünk nem ismer határt: hogy ne kelljen folyamatosan a tűzhely mellett állni, betehetjük a sütőbe is a császármorzsát. Néha kihúzzuk, daraboljuk, forgatjuk, majd visszatolva tovább pirítjuk, a megfelelő szín eléréséig.
Még ízletesebb morzsa
Ha részletekben sütjük, a palacsintához hasonlóan serpenyőben, és két lapos végű fakanállal feldarabolva pirítjuk készre, akkor érhetjük el a legjobb állagot. Viszont itt sietni kell, hogy menet közben ne száradjon ki a már kész rész. Nagyobb mennyiségnél nem ajánlott módszer!
Gluténmentesen
Manapság egyre több embernél jelent problémát a fehérliszt, így a búzadara emésztése, ezért olyan alternatív alapanyagokhoz nyúlnak, mint a kukoricaliszt, a rizsliszt, a zabpehelyliszt vagy a kókuszliszt, illetve a gluténmentes lisztkeverékek valamelyike. Ezekkel mindenképpen más lesz a császármorzsa elkészítésének az ideje és a végeredmény íze, de látványra hasonlatosat tudunk létrehozni.
Ízesítések
Magába a tésztába is kerülhet: darált dió, mák vagy mandula, túró és citromhéj , rum, alma, vagy mazsola, de az igazi ízesítést a morzsához készített szósszal oldhatjuk meg:
- Alapjáraton lekvárt, méghozzá baracklekvárt teszünk a porcukrozott édességre. Ezt jó, ha picit összeturmixoljuk és felmelegítjük, hogy ne hűtse vissza azonnal a desszertünket.
- Ausztriai síelések kedvence az almaszószos császári morzsa.
- Málna- és eperöntetes, lekváros változatai léteznek, de tulajdonképpen bármilyen gyümölcsszósszal leönthető.
- Fentieken kívül ajánlott kipróbálni vaníliasodóval, hiszen, ha az aranygaluskánál működik, akkor itt is fog.
- Valamint könnyedebb vizekre evezve egy kis joghurttalvagy simán tejföllel is próbálkozhatunk. Ezt aztán mindenki, saját maga belátása szerint ízesítheti, édesítheti.
Miben süssük?
Vajban sütve a legfinomabb. Barnított vajjal pedig isteni. Akik a tej valamely alkotóelemére allergiásak, készíthetik napraforgóolajon, vagy kókuszolajon.
Tálalási tipp
A császármorzsát mindig a lehető legfrissebben tálaljuk! A serpenyőből egyből a tányérra, és onnan a címzett elé, az asztalra kerüljön, így csíphetjük el a legjobb formájában.
MÉG TÖBB CSÁSZÁRMORZSARECEPTET ITT TALÁLSZ!
Ezeket olvastad már?
Így készíts tökéletes rántott húst
A rántott hús igazi vasárnapi ebéd, egyesek szerint szinte képtelenség elrontani, de mindig lehet finomabb. Szerinted mi a titka? Most megmutatjuk, mi hogyan készítjük!
GrétiÍgy készül a tökéletes GULYÁSLEVES szerintünk – Te másképp készíted?
Az alföldi az eredeti? Tényleg a gulyák őrzői készítették először? Milyen húsból főzzük, ha nincs otthon marhahúsunk? Jönnek a válaszok és a szuper ötletek!
Gréti14 ország 28 (szerintünk) legfinomabb édessége, RECEPTEKKEL
Ahány ország, annyiféle különleges sütemény, melyek közül sokat mi is elkészíthetünk otthon. Ismerkedjetek meg a világ legfinomabb süteményeivel!
Masszi- Rigó CsillaÍgy készül az utánozhatatlanul finom birsalmasajt
Elkészítése időigényesebb, mint az almáé, de cserébe teljesen új és izgalmas ízvilágú ételeket, sütiket készíthetsz vele. Itt az ősz, ne hagyd ki a birsalmát!
Gréti