Így készül a legfinomabb császármorzsa - több módszert is mutatunk

Gyors, kiadós és mutatós: ilyen a császármorzsa. Nézzük, honnan érkezett hozzánk a receptje, és milyen formáit ismerjük! Neked melyik a kedvenced?

Ez az eredetileg zsírban és serpenyőben sült tésztadesszert a császári Ausztriából jutott el a Monarchia összes országába. Nem tudom, hogy mások is úgy magukévá tették-e, mint mi, itt, Magyarországon, de egy biztos, a császármorzsa olyan, mintha mindig is a miénk lett volna.

Gluténmentes császármorzsa gyors, fahéjas szilvalekvárral - recept itt!

Névváltozatai: császármorzsa, smarni, daramorzsa, grízsmarni.Szeged környékén pedig cicvara vagy csicsvara névre hallgat. Ezt a szerb čičvara után tévesen vettük át, mert ez az étel valóban búzadarából készül, de inkább a puliszkához hasonló étel.

Nézzük meg, milyen az originális recept, és milyen egyéb formában ismerjük még ezt a finomságot!

Az osztrák schmarrn

Ehhez a változathoz nem grízt, hanem lisztet adunk. Tulajdonképpen egy palacsintatésztához hasonló keverékre lesz szükségünk, amibe ugye több tojás kerül, mint a simába. Sőt, szétválasztva, a fehérjét habbá verve, a sárgáját a cukorral kifehérítve kerül a tojás a tésztába.

A magyar morzsa

Valószínűleg mi jobban szeretjük az egyszerűbb és kiadósabb végén megfogni a ételeket, ezért lehet az, hogy a magyar morzsa grízzel készül. Tovább kell aprítani, mint az osztrák társát, hogy jól átsüljön, és ahol csak lehet, megpiruljon. Nem lacafacázunk a tojások szétválasztásával, egyben kerülnek a tésztába.

Nagyobb darabokban sütőben

Az élelmességünk nem ismer határt: hogy ne kelljen folyamatosan a tűzhely mellett állni, betehetjük a sütőbe is a császármorzsát. Néha kihúzzuk, daraboljuk, forgatjuk, majd visszatolva tovább pirítjuk, a megfelelő szín eléréséig.

Még ízletesebb morzsa

Ha részletekben sütjük, a palacsintához hasonlóan serpenyőben, és két lapos végű fakanállal feldarabolva pirítjuk készre, akkor érhetjük el a legjobb állagot. Viszont itt sietni kell, hogy menet közben ne száradjon ki a már kész rész. Nagyobb mennyiségnél nem ajánlott módszer!

Gluténmentes császármorzsa gyors, fahéjas szilvalekvárral - recept itt!

Gluténmentesen

Manapság egyre több embernél jelent problémát a fehérliszt, így a búzadara emésztése, ezért olyan alternatív alapanyagokhoz nyúlnak, mint a kukoricaliszt, a rizsliszt, a zabpehelyliszt vagy a kókuszliszt, illetve a gluténmentes lisztkeverékek valamelyike. Ezekkel mindenképpen más lesz a császármorzsa elkészítésének az ideje és a végeredmény íze, de látványra hasonlatosat tudunk létrehozni.

Tálald körtekompóttal - recept itt!

Ízesítések

Magába a tésztába is kerülhet: darált dió, mák vagy mandula, túró és citromhéj , rum, alma, vagy mazsola, de az igazi ízesítést a morzsához készített szósszal oldhatjuk meg:

  • Alapjáraton lekvárt, méghozzá baracklekvárt teszünk a porcukrozott édességre. Ezt jó, ha picit összeturmixoljuk és felmelegítjük, hogy ne hűtse vissza azonnal a desszertünket.
  • Ausztriai síelések kedvence az almaszószos császári morzsa.
  • Málna- és eperöntetes, lekváros változatai léteznek, de tulajdonképpen bármilyen gyümölcsszósszal leönthető.
  • Fentieken kívül ajánlott kipróbálni vaníliasodóval, hiszen, ha az aranygaluskánál működik, akkor itt is fog.
  • Valamint könnyedebb vizekre evezve egy kis joghurttalvagy simán tejföllel is próbálkozhatunk. Ezt aztán mindenki, saját maga belátása szerint ízesítheti, édesítheti.

Miben süssük?

Vajban sütve a legfinomabb. Barnított vajjal pedig isteni. Akik a tej valamely alkotóelemére allergiásak, készíthetik napraforgóolajon, vagy kókuszolajon.

Tálalási tipp

A császármorzsát mindig a lehető legfrissebben tálaljuk! A serpenyőből egyből a tányérra, és onnan a címzett elé, az asztalra kerüljön, így csíphetjük el a legjobb formájában.

MÉG TÖBB CSÁSZÁRMORZSARECEPTET ITT TALÁLSZ!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...