Így készül a káprázatos külsejű vérnarancsos pite

Ki ne fuss a vérnarancsszezonból úgy, hogy nem készítettél még semmit vele! Íme egy színpompás pite és egy saláta receptje, ezeket nagyon ajánljuk.

Frissen préselve, turmixba, és csak úgy gerezdekre szedve is isteni a vérnarancs, de a leggyönyörűbb arcát karikákra vágva, egy pite tetején mutatja meg. Örvendeztesd meg magad a készítésével, és másokat a látványával, ízével készíts vérnarancsos fogásokat ebben a hónapban!

Vérnarancsos pite - receptet itt találsz hozzá!

Olyan szép, elájulsz

Hogy lehet ilyen szép? Mitől lesz szivárványos a belseje? Szerintem az a legszebb fajta, aminek nem teljesen egyszínű vörös a húsa, hanem színátmenetes. Bármilyen okosnak gondoljuk magunkat, a héjából akkor sem tudunk messzemenő következtetéseket levonni, vajon milyen lesz megpucolva maga a gyümölcs. Egy kívül teljesen sima narancs színű is lehet belül sokszínű, sőt, még sötétbordó is! Valamilyen oknál fogva az enyhén bordós foltokkal tarkított narancsokat szoktam kiválasztani. Simán előfordul, hogy szinte semennyire nem bordók belülről, de valahogy ezekben bízom a legjobban. A pitéhez és a salátához vásárolt tíz darab mérlege: egy szinte tiszta bordó volt, a többi pedig enyhén bordó foltokkal tarkított. Nincs mese, költözni kell, irány dél, a Földközi-tenger legnagyobb szigete!

Vérnarancsos pite - kattints a képre a receptért!

Ezt kell tudni a vérnarancsról:

  • Narancsot már az ókortól kezdődően termesztenek Olaszországban. Maga a vérnarancs Szicíliában terem, Catania, Siracusa és Enna tartományokban.
  • Ha fáját máshol ültetnéd el, nem teremne vérnarancsot, csak sima narancsot. Valószínűleg a talaj összetétele, az időjárás, a hűvös éjszakák és forró nappalok kombinációja segíti vöröses színének kialakulását.
  • Narancs színét -mint mondjuk a répa vagy a tojássárgája -a karotintól kölcsönzi, vöröses árnyalatait pedig a magában kialakított antocianintól kapja.
  • Változatai: Moro, Tarocco és a Sanguinello
  • Napi C-vitamin-szükségletünket csupán egy darab Tarocco fajtájú vérnarancs elfogyasztásával megoldhatjuk.
  • Más narancsok közül nemcsak színével tűnik ki, sokkal intenzívebb, édeskésebb az íze, mely hosszan tart,a végén pedig egy kis fanyarság is szövődik belé, ami még izgalmasabbá teszi!

Nosalty zöldtipp:

A fel nem használt vérnarancs héjat vágd vékony csíkokba, és egy szórófejes flakonban, ecet + víz hozzáadásával készíts belőle konyhai tisztítószert!

Isteni vérnarancsos pite - kattints a receptért ide vagy a képre!

Szivárványpite

Ahogy a vérnarancs az édes narancs egy mutáns változata, ez a pite tulajdonképpen egy pici változtatással készített lemon curd pie. Ez a csavar pedig a citrom vérnarancsra cserélése. Miért pont ezt a szépséget választottam? Ebben az angol pitekülönlegességben élvezhető a legjobban a citrushatás. Egy fordított sütiben lehet, hogy jobban érvényesül a narancsszeletek látványbeli összhatása, de olyan frissességet soha nem tudunk vele összehozni, mint ebben a bomba színű csodában. Ha még izgalmasabban szeretnétek tálalni, süssétek hosszúkás, téglalap formájú sütőedényben. Egészen különleges, a piték újhullámja!

Nosalty tipp szerelmeseknek:

Készítsd el Valentin-napra ezt a sütit szívalakú formában, a tetején szivárványos narancsszeletekkel és vékony szirupcsíkokkal!

Vérnarancsos vitaminsaláta

Vitaminbomba saláta

Itt engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lilahagyma, goji bogyó, és a tetejére sok-sok mag, akár gránátalmamag is! Fizetésnapon pisztáciát is szórhatsz rá. Ne lepődj meg a párosításon: próbáld ki füstölt lazaccal is! Ha a halat nem kedveled, tegyél a tányérra eszméletlen vékonyra szeletelt érlelt sonkát, mondjuk pármait. Édesköménnyel nagyon különleges lesz. Szicíliában egyszerűen, kifilézve, érlelt olívabogyóval kínálják a vérnarancsot. Az így összeállított vérnarancsos salátát tálald délben bulgurral, este egy mozzarellával vagy burrataval. Friss zöldfűszerek közül jól áll neki a kapor, a menta, és a különböző színes csírák, díszítsd, ízesítsd velük!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...