Így készül az igazi, retró Piramis-szelet – kösd fel a gatyát, ha nekiállnál....megéri!

Valódi retró cukrászsüti, amit mi most az eredeti Dobos C. József receptúra alapján készítettünk el. Nagy levegő, ééés kezdjük!

Amikor évekkel ezelőtt megtudtam, hogy a férjem kedvenc sütije a Piramis-szelet, apró mosolyránc jelent meg a szám sarkában, így nyugtáztam a dolgot. Arra, hogy egyszer majd én is nekiállok, és elkészítem ezt az ultra sütit, arra nagyon nem számítottam, mert hogy ilyet csak a cukrászok tudnak. Aztán jött az idei szülinap, és ez a furi helyzet, hogy itthon vagyunk. Nem tudtam inspirálódni ajándékok terén, rendelni olyan béna, könyvet már megint? Ezeket elvetettem. És akkor bejött a saját készítésű finomság ötlete, összeszedtem minden bátorságom, és belevágtam. Ez lett belőle, megosztom a piramisos tapasztalataimat veletek:

Piramis-szelet, receptet itt találsz hozzá!

Recept

Már itt elakadtam. Van egy nagyszerű videó – csak ezt találjátok piramisügyben a neten, ha nem az együttest keresitek. Ezt vehetitek alapul, mert minden fázist, amit megmutat, valóban végig kell csinálni. Igen ám, de miért tesz étkezési keményítőt a krémbe, sütőport a tésztába, ha erre elméletileg nincs szükség? A végére akartam járni, vajon tényleg ennyi minden plusz szükséges? Ami biztos és megrengethetetlen volt, hogy egy olyan szülinapi süteményt szeretnék készíteni, ami úgy teljes naturalitásában megállja a helyét.

Cukrásziskola

Egy nagyon cuki cukrászlány blogol arról, miként tanítják a piramis készítését a cukrásziskolában. A krém alapjául egy sárgakrém és egy párizsi krém elegye szolgál. A sárgakrémet a cukrásztanfolyamon nem friss tojásból habosítják, hanem konkrétan pudingporból keverik, a csokis krémet pedig növényi zsírokból kihabosított margarinnal dolgozzák össze. Na, itt ájultam el. Szegény cukrásztanuló hölgy is szörnyülködik a dolgon a posztjában emiatt. Aztán azon töprengtem, hogy vajon a férjem egész gyerekkorában erre a margarinos ízű Piramis-szeletre áhítozott? Végül nem adtam fel az elveimet, maradtam a legtutibbnak vélt vajas opciónál.

Piramis-szelet, kínáld kávéval, receptet itt találsz hozzá!

Dobos-recept

Több talált forrás megemlítette ugyan, hogy a recept krémje és tésztája teljesen megegyezik Dobos C. József Dobos-torta-receptjével, de végül valami mást kaptam a hozzávalókhoz görgetve. Így rákerestem az eredetire, ahogy a “Nagy Könyvben” meg van írva, és aszerint haladtam. A beszerzési nehézségek miatt még így sem lett eredeti, de talán a legeredetibb a piramisreceptek sűrűjében. A kakaómassza helyett nagyon jó minőségű holland kakaóport, az inimini kakaóvaj helyett plusz vajat alkalmaztam. Úgy gondolom, ezzel a nem sértettem vérig a krém szentségét.

Tészta

Örököltem egy príma, nyolctojásos piskótareceptet nagyikámtól. Ez brutális jó, amikor bejön a meggyszezon – Ő is ezzel a primőrrel sütötte vidéken, amikor szünidőben meglátogattuk édesanyámmal, de a piramishoz másfajta, vajas piskóta szükségeltetik. Kihabosított fehérje, cukorral kifehéredésig kevert sárgája egy pár csepp olvasztott vajjal összekeverve, és lisztszitálás. ENNYI. Hát, nem egyszerű, mint a pofon, és világos, mint a Nap?

Piramis-szelet, szülinapra pezsgővel, kattints a receptért!

Krém

A sárgakrémet cukrászkrémként is említik. Itt most a tojásokon és a porcukron kívül tényleg nem került bele más. A kihabosítás előtt azonban egy hőálló tálban, gőz fölött, folyamatos habverővel való keverés mellett felmelegítettem 60 fokra. Most a szakértők ne figyeljenek! A húshőmérőmet használtam hozzá, de esküszöm, tökéletesen bevált. Ha nincs ilyenetek, akkor kb. a 6-8. perctől kezdve kipróbálhatjátok, hogy belenyúltok: egy csípős érzést kell éreznetek az ujjbegyetekkel, tehát amikor már nem lesz komfortos belenyúlni a tálba, akkor lesz jó. Onnan egyből mehet a cukros tojáskeverék a habüstbe, és robotgéppel csodálatosan ki lehet habosítani. Ilyen gyönyörűt ritkán lát, aki nem sütöget gyakran otthon! Közben ki is hűl, és utána lehet a kakaóval és olvasztott csokival kikevert, előzetesen vaníliás cukorral kihabozott vajjal összekeverni. Nem hangzik csodálatosan? És látványra is az. Még nem sütöttem Dobos-tortát, de ezek után azt is megpróbálom, mert nagyon felbátorodtam ám! A Dobos-recept mennyisége tökéletes a piramishoz is, lepróbálás megtörtént.

Méretek

A nagy, sütőhöz tartozó, ún. gáztepsit vékonyan be kell borítani a tésztahabbal. Egy habkártya jó szolgálatot tehet! Két-három matek létezik, én a legegyszerűbbet, a 30x10x 5db sütilap és az 1 db szélesebb, 33x10-es alaplap kivágását választottam. Utóbbi kicsit szélesnek tűnt, de sebaj, levágni még lehet, a hozzáragasztás nagyobb bajt okozott volna. Nem kell szilikonos sütőpapír, nekem a sima is megfelelt az elvárásnak, miszerint le tudtam húzni róla a tésztadarabokat.

Összeállítás

Legnagyobb izgalmam abban állt, hogy láttam, mennyire szükséges lenne egy hosszú pengéjű, fűszerfogú kés a krémmel bekent tortalapok pontos szétvágásához, ami ugye nekem nem volt. Megpróbáltam egy hasonló kenyérvágóval, ami szélesebb fejű és rövidebb pengéjű, de nem működött. Aztán a séfkésemmel ráerőltettem a sütialapra az akaratom, és megtörtént, keresztbe kettémetszettem a csokis tésztatömböt. Ha még egyszer nekifutok, beszerzek egy jobb vágóeszközt, és ajánlom, hűtsétek be jól a tortaalapot, az egy óra nem elég, vágás közben csúszkálni kezdenek a lapok!

via GIPHY

Csoki csoki és csoki

Ahogy minden csokis sütihez, ehhez is alapfeltétel a 70% vagy a feletti kakaótartalmú étcsokoládé használata. Csodálatosan dermed a krémben, és használatával jól vághatóak a szeletek, az ízéről pedig már nem is beszélünk, olyan felemelő. A piramis bevonásánál is hatalmas szerepet játszik. Ha úgy érzitek, hogy nem lesz elég folyékony felolvasztás után, egy pár csepp napraforgóolajjal összekeverhetitek. Ez még a fényességén is dob, habár elég a piramisra ránézni, már az felér egy ódával. Nem gondoltam, hogy megszeretem ezt a sütit, de ilyen menő recepttel és alapanyagokkal így lett. Valószínűleg csak nagyon komoly, nagy múltú cukrászdában rendelnék legközelebb Piramis-szeletet, vagy itthon újból nekivágnék. Végül is csak egy évet kell várni a következő szülinapig!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...