Így készül a croissant

Léghuzattól védett helyen hagyjuk újra kelni a környezet hőmérsékletétől függően 15–45 percig. Ecsettel kenjünk mindegyikre tojássárgáját, és süssük 10 percig 220 °C-ra előmelegített sütőben.

A végleges formára alakított croissant-okat helyezzük sütőlemezre.

Sodorjuk fel a háromszögeket az alaptól a csúcs felé haladva.

Pihentessük a tésztát. Sodrófával nyújtsuk ki, és vágjuk fel háromszögekre.

Tegyük hűvös helyre, majd ugyanúgy dolgozunk tovább, mintha leveles tészta lenne; gyúrjunk bele 250 g puha vajat, de csak háromszor hajtogassuk.

Futtassunk meg 30 g sütőélesztőt negyed liter tejben. Szitáljunk egy keverőtálba 500 g lisztet. Keverjünk hozzá 60 g cukrot, 10 g sót, a közepébe nyomjunk egy mélyedést, és öntsük bele a tejet. Gyorsan keverjük össze az ujjunk hegyével. Amikor a tészta felszívta a folyadékot, takarjuk le tiszta ruhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni 30–60 percig. Amikor megkelt, újra gyúrjuk át, hogy a benne keletkező, nagy gázbuborékok kipukkadjanak.

Párizsi croissant: elkészítés

A croissant eredetileg finomabb kenyértésztából, kalácstésztából készült. Újabban előfordul egyenes változatban is. Felszolgálható meleg előételként is sonkával, sajttal, gombával stb. töltve.Ugyancsak „croissant” a neve egy fenyőmaggal vagy mandulaszeletekkel díszített, marcipánból készült, félhold alakúra hajlított aprósüteménynek.

Franciaországban az Ausztriából érkező Marie-Antoinette honosította meg 1770-ben. Egy másik hagyomány szerint a croissant feltalálója bizonyos Kolschitsky, egy lengyel származású bécsi kávéház-tulajdonos. Az ostrom alatt tanúsított hősiességéért állítólag megkapta az ellenségtől zsákmányolt, kávéval teli zsákokat. Az az ötlete támadt, hogy ezt a kávét egy félhold formájú süteménnyel együtt kínálja.

Történet. A bécsi péksütemény eredete abba a korba nyúlik vissza, amikor a törökök Ausztria fővárosát ostromolták (1683). Egy éjszaka a pékek neszét vették, hogy az ellenség ostromárkot ás, felverték a várost, így sikerült visszaverni a támadást. Amikor az oszmán sereget legyőztek, III. Sobieski János azzal a kiváltsággal tüntette ki a pékeket, hogy alkossanak egy süteményt, ily módon állítva örök emléket az eseménynek. Így született meg a hornchen (németül „szarvacska”), amely a török lobogón díszlő félholdat idézi.

CROISSANT: Péksütemény kelt vagy leveles tésztából, amelyet háromszög alakúra nyújtanak, felsodornak, és patkó alakúra hajlítanak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...