A téli időszakban nemcsak mézeskalácsot sütünk a legtöbben, hanem sorra készülnek a jobbnál jobb kekszek, krémes muffinok, azaz cupcake-ek , amelyeket szokás szebbnél szebb, színes cukorkákkal, cukormázzal díszíteni. Ezek nagy része a boltokban is beszerezhető, előre elkészített, színezett változatban. Jó ezeket is néha kipróbálni, de mi most néhány olyan megoldást mutatunk, amik házilag is könnyen elkészíthetők, és pontosan tudjuk, mi van bennük.
Írott mézes
A legtöbben a gyönyörű, fehér cukormázzal díszített mézeskalácsot szeretik ilyenkor elkészíteni, amelyhez boltban is beszerezhetünk mindenféle előre csomagolt és színezett cukormázakat, de a legjobb, ha magunk készítjük el. A titok a jól kikevert tojásos cukormázban és a jó kinyomó zacskóban rejlik.
A cukormáz:
Először is készítsük el az írókát, vagy más néven cukormázat. Ehhez 1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd a habhoz hozzáadunk 1 teáskanál étkezési keményítőt és 10 dkg porcukrot. Az egészet tovább verjük, majd további 10 dkg porcukrot adunk hozzá apránként, minden adag után egyneművé keverve a masszát. Akkor jó, ha a habverőről egyáltalán nem folyik le a hab, ez után is még kb. 2 percig verjük tovább. Az elkészült massza állaga sűrű, tejfölszerű kell legyen. Ezen a ponton akár valamilyen természetes ételfestéket is belekeverhetünk a masszába, de a teljesen fehér díszítés is tökéletes.
A masszát ekkor egy vastagabb műanyag zacskóba töltjük, és a szélén egészen apró lyukat vágunk. Így is könnyen lehet vele dekorálni, de ha például gyerekekkel közösen fogunk neki a díszítésnek, nyugodtan használjunk például hurkapálcát, amit a masszába mártva szépen lehet díszítő tollként használni.
A mézeskalácsokat és a különféle vajas kekszeket díszíthetjük úgy is, hogy magába a tésztába nyomunk különféle mintákat. Ehhez előkerülhetnek a gyereknyomdák, a háztartásban található szép és nagyméretű gombok, kaphatók különféle sütinyomdák , sőt mintás sodrófák is, amikkel már kinyújtásakor is mintát rajzolhatunk a tésztába, és utána már csak szaggatnunk kell, de egy villával vagy hurkapálcával is szép formákat rajzolhatunk a tésztába.
Díszes muffinok
A boltokban kapható cukorkák, csokidíszek nagyszerűen mutatnak a különféle krémes muffinokon, de ezeket is díszíthetjük természetes és egy fokkal egészségesebb alapanyagokkal. Próbáljuk ki az egyszerű durvára vágott törökmogyorót, hámozott, vágott mandulát, a csokiforgácsot, esetleg piros vagy kék áfonyát, ami gyönyörűen mutat a vajas, mascarponés krém tetején.
A kezeletlen citrom és narancs szeletelve vagy a héjuk reszelve szintén rákerülhet ezekre a sütikre, kellemesen pikáns ízt kölcsönözve így az édességnek.
Természetes kekszdíszek
A különféle vajas kekszekre sem feltétlenül kell, hogy csak színes cukorka kerüljön, nyomkodhatunk a kekszbe szárított vagy kandírozott gyümölcsöket, különféle magokat, sőt készíthetünk marcipános díszítést is, ez kerülhet kekszre és akár mézeskalácsra is. Ilyenkor a kinyújtott és formára szaggatott marcipánt ráhelyezzük a kisült, mézzel vagy kis cukros vízzel megkent kekszre vagy mézeskalácsra. Sőt, az egész kekszet is bemárthatjuk olvasztott csokiba!
Ezeket olvastad már?
Így készülj elő a karácsonyi sütésre a konyhádban, ha jót...
Ha imádsz sütni, és alig várod a karácsonyi időszakot, mutatunk néhány egyszerű trükköt, hogy le is tudd nyűgözni a családot, de mégse töltsd a konyhában az ünnepeket.
Nábelek Zsófi10 tipp a tökéletes mézeskalácshoz
Mindig kőkemény lesz a mézeskalácsod, összeragad a tészta, vagy nem sikerül a cukormáz? Akkor most jól figyelj, idén ez nem fog előfordulni!
Országh KittiTop 10 omlós és puha mézeskalács
Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Még nem késő nekifogni a tésztagyúrásnak és a sütésnek. Olyan recepteket hoztunk, amiket pikk-pakk elkészíthetsz!
Nosalty5 ország 5 káprázatos karácsonyi süteménye
Avagy a bejglin túl. Milyen sütemények kerülnek az ünnepi asztalra a világ országaiban? Körbenéztünk!
Németh Orsi