A bagel története a 15. századi Lengyelországtól a 21. századi New York-ig tekergőzik. Magyarországon nem annyira bevett péksütemény - mondjuk nálunk úgy is mindent kiüt a vizes zsemle és a kifli - , de a bagel egész Európában jelen van különböző alakokban.
Pár évvel ezelőtt a New York Times szerzője,Ed Levine eképpen írta körül tényszerűen a bagelt:
,,A bagel egy kerek kenyér, mely egyszerű, elegáns alapanyagokból készül: magas gluténtartalmú liszt, só, víz, élesztő és cukor. Tésztáját főzzük, majd sütjük, és az eredménynek gazdag karamellszínűnek kell lennie; nem lehet sápadt és szőke. A bagelnek halk repedéshangot kell adnia, amikor beleharapsz. A bagelt melegen kell enni, és ideális esetben fogyasztásakor legfeljebb négy vagy öt óra lehet. Minden, ami más, az nem bagel. "
Az egyszerű bagel receptjét itt találod!
A lyukas zsemle históriája
A bagel története jó hat évszázaddal előbbre nyúlik vissza, sőt, a gyakorlatban valószínűleg még ennél is korábbra. Az "ételtörténészek" véleménye eltér a kérdésben, hogy a bagel vajon Lengyelországból vagy Ausztriából származik-e, de valószínű az előbbi, azaz a lengyel megoldás, ahogy eztMaria Balinska könyvéből is megtudhatjuk.
A lengyel írónő Bagel: egy szerény kenyér meglepő története című művében ugyanis az szerepel, hogy ezeket a perechez hasonlatos kenyereket a 14. században hozhatták Lengyelországba a német bevándorlók. Ráadásul a lengyeleknél már évszázadok óta ismeretes volt az úgynevezett obwarzanek, ami egy gyűrűt formáló, kör alakú péksütemény. Így talán ennek a kettőnek a szerelemgyereke a ma is ismert bagel.
Ezen felül az írónő számos országot, tartományt azonosít a bagel lehetséges szülőföldjeként. Ott van például az olasz Puglia régió taralli nevű kemény, kerek, édesköményízű keksze, ami akár a bagel őse is lehet, de a római buccellatum, és a kínai girde nan is esélyes a versenyben. Mondjuk ilyesfajta lyukkal ábrázolt süteményei az ókori egyiptomiaknak is voltak. (De ők sok fura dolgot csináltak...)
A romantikusabb bagel eredettörténet Bécs 1683-as török ostromához kötődik. A legenda szerint, miután Sobieski János lengyel király felmentő serege sikeresen visszaverte az oszmán támadást, egy pék kör alakú kenyeret sütött a királynak. A pék az új kreációt Bügelnek, vagyis kengyelnek nevezte el, mert formája hasonlatos volt ahhoz a karikához, melybe a katonák lovagláskor a csizmájukat teszik, de mindegy is, mert szakértő írónőnk ezt a történetet végülmegcáfolta.
Mit bagelnek hívunk...
Neve a jiddis beigen szóból ered, aminek jelentése hajlítani. A bagel a krakkói zsidó közösség révén terjedt el, és jutott ki Amerikába. Az alig negyven év alatt az "aranyországba" vándorolt több mint 2 millió zsidó közül sokan szívükön viselték a bagelek sorsát, és 1907-ben létrehozták a bagelsütödék szövetségét Manhattanban. Közel 40 sütödével és 300 dolgozóval indult tehát útjának a bagelláz. Manhattanban egészen a hatvanas évekig csak az süthetett bagelt, aki ezen zsidók leszármazottja, vagy az akinek a bagelszakszervezet engedélyt adott rá.
Kenyér vagy kalács?
A bagel a tésztáját tekintve nem extra. Ami igazán egyedivé teszi, az az , hogy a meggyúrt, megkelesztett tésztából formált kis tésztakarikákat egy percig főzni kell sütés előtt - mégpedig forrásban lévő cukros vagy mézes, esetenként malátaszirupos vízben. Így a bagelek külseje ropogós lesz, belsejük pedig sűrű és puha. Ha be szeretnénk sorolni őket valamely "kenyérosztályba", akkor inkább a perechez hasonlít az ízük és az állaguk.
A New York-i változatba két fő összetevő dukál
Az évek és a hipster Instagram-lovagok mára ezerféle bagel hírét vitték keresztül a világban, de az egyik legigazibbnak, a New York-i bagelnek két fő összetevője van: a krémsajt és a lazac. Ebbe a verzióba ezen felül kerülhet még uborka, kapribogyó, de ott van még a kapor is, sőt néhányan a vörös kaviárra esküsznek. De arról, hogy a lazac mennyire jár kézen fogva a zsidó eredetű bagellel, csak annyit mondanék, hogy a füstölt lazac angol neve lox, és ez a szó is jiddis...
Ezeket is nézd meg:
Ezeket olvastad már?
Milyen is az igazi erdélyi kürtőskalács? Nálunk így készül –...
Mára mindennapossá vált "hungarikumok" a fagylalttal és miegymással töltött kürtőskalács-szörnyetegek, de nem árt tudni, honnan indult a kalácsláz.
Hajnal StefiEzt a 21 hétvégi ételkülönlegességet muszáj kipróbálnod!
Nem lehet mást mondani ezekre a gyönyörű reggelikre és uzsonnákra, minthogy mindenképpen ki kell próbálnod őket még ebben az életedben!
NosaltyBagelezz bármikor Budapesten!
Reggelire, ebédre vagy vacsorára, édesen vagy sósan, hússal vagy zöldséggel, a lényeg, hogy friss legyen és változatos, ahogyan a Budapest Bägelben készül.
admin7 észbontó EPRES süti, aminek nem lehet ellenállni
Ha pont elcsíptél kedvező(bb) árú epret, vagy egyszerűen megkívántad az összetéveszthetetlen eperízt, most itt az idő, hogy elkészítsd az idei év első epres sütijét!
Nosalty