Így készíts otthon igazi New York-i bagelt - A lyukas zsemle története és receptje

Tele van vele az internet, istenítik és csodálják, de mégis mit tudhat egy lyukas zsemle?

A bagel története a 15. századi Lengyelországtól a 21. századi New York-ig tekergőzik. Magyarországon nem annyira bevett péksütemény - mondjuk nálunk úgy is mindent kiüt a vizes zsemle és a kifli - , de a bagel egész Európában jelen van különböző alakokban.

Pár évvel ezelőtt a New York Times szerzője,Ed Levine eképpen írta körül tényszerűen a bagelt:

,,A bagel egy kerek kenyér, mely egyszerű, elegáns alapanyagokból készül: magas gluténtartalmú liszt, só, víz, élesztő és cukor. Tésztáját főzzük, majd sütjük, és az eredménynek gazdag karamellszínűnek kell lennie; nem lehet sápadt és szőke. A bagelnek halk repedéshangot kell adnia, amikor beleharapsz. A bagelt melegen kell enni, és ideális esetben fogyasztásakor legfeljebb négy vagy öt óra lehet. Minden, ami más, az nem bagel. "

Az egyszerű bagel receptjét itt találod!

A lyukas zsemle históriája

A bagel története jó hat évszázaddal előbbre nyúlik vissza, sőt, a gyakorlatban valószínűleg még ennél is korábbra. Az "ételtörténészek" véleménye eltér a kérdésben, hogy a bagel vajon Lengyelországból vagy Ausztriából származik-e, de valószínű az előbbi, azaz a lengyel megoldás, ahogy eztMaria Balinska könyvéből is megtudhatjuk.

A bagelre nagyon hasonlít a lengyel obwarzanek

A lengyel írónő Bagel: egy szerény kenyér meglepő története című művében ugyanis az szerepel, hogy ezeket a perechez hasonlatos kenyereket a 14. században hozhatták Lengyelországba a német bevándorlók. Ráadásul a lengyeleknél már évszázadok óta ismeretes volt az úgynevezett obwarzanek, ami egy gyűrűt formáló, kör alakú péksütemény. Így talán ennek a kettőnek a szerelemgyereke a ma is ismert bagel.

Sokszínű bagel

Nagyon megkívántuk a bagelt, de még soha nem készítettünk eddig. Úgy gondoltuk, hogy egy egyszerű receptet használunk, és rögtön dupla adagot, és többfélét is készítünk. A cukros ...

Mini szezámos és mákos bagelek

A bagelről nekem mindig külföld jut eszembe. Általában London. Nem tudom, miért, egy pszichiáternek biztos lenne rá válasza. Több is :)   A receptet Evan blogján találtam, és már ...

Ezen felül az írónő számos országot, tartományt azonosít a bagel lehetséges szülőföldjeként. Ott van például az olasz Puglia régió taralli nevű kemény, kerek, édesköményízű keksze, ami akár a bagel őse is lehet, de a római buccellatum, és a kínai girde nan is esélyes a versenyben. Mondjuk ilyesfajta lyukkal ábrázolt süteményei az ókori egyiptomiaknak is voltak. (De ők sok fura dolgot csináltak...)

A mai bagelek tetejét leggyakrabban szezámmagal, mákkal vagy sóval szórják meg

A romantikusabb bagel eredettörténet Bécs 1683-as török ostromához kötődik. A legenda szerint, miután Sobieski János lengyel király felmentő serege sikeresen visszaverte az oszmán támadást, egy pék kör alakú kenyeret sütött a királynak. A pék az új kreációt Bügelnek, vagyis kengyelnek nevezte el, mert formája hasonlatos volt ahhoz a karikához, melybe a katonák lovagláskor a csizmájukat teszik, de mindegy is, mert szakértő írónőnk ezt a történetet végülmegcáfolta.

Egyszerű bagel

Mit bagelnek hívunk...

Neve a jiddis beigen szóból ered, aminek jelentése hajlítani. A bagel a krakkói zsidó közösség révén terjedt el, és jutott ki Amerikába. Az alig negyven év alatt az "aranyországba" vándorolt több mint 2 millió zsidó közül sokan szívükön viselték a bagelek sorsát, és 1907-ben létrehozták a bagelsütödék szövetségét Manhattanban. Közel 40 sütödével és 300 dolgozóval indult tehát útjának a bagelláz. Manhattanban egészen a hatvanas évekig csak az süthetett bagelt, aki ezen zsidók leszármazottja, vagy az akinek a bagelszakszervezet engedélyt adott rá.

Receptért kattints a képre!

Kenyér vagy kalács?

A bagel a tésztáját tekintve nem extra. Ami igazán egyedivé teszi, az az , hogy a meggyúrt, megkelesztett tésztából formált kis tésztakarikákat egy percig főzni kell sütés előtt - mégpedig forrásban lévő cukros vagy mézes, esetenként malátaszirupos vízben. Így a bagelek külseje ropogós lesz, belsejük pedig sűrű és puha. Ha be szeretnénk sorolni őket valamely "kenyérosztályba", akkor inkább a perechez hasonlít az ízük és az állaguk.

Előfőzött bagelek

A New York-i változatba két fő összetevő dukál

Az évek és a hipster Instagram-lovagok mára ezerféle bagel hírét vitték keresztül a világban, de az egyik legigazibbnak, a New York-i bagelnek két fő összetevője van: a krémsajt és a lazac. Ebbe a verzióba ezen felül kerülhet még uborka, kapribogyó, de ott van még a kapor is, sőt néhányan a vörös kaviárra esküsznek. De arról, hogy a lazac mennyire jár kézen fogva a zsidó eredetű bagellel, csak annyit mondanék, hogy a füstölt lazac angol neve lox, és ez a szó is jiddis...

New York bagel szendvics

Ezeket is nézd meg:

Ezeket olvastad már?

Bagelezz bármikor Budapesten!

Reggelire, ebédre vagy vacsorára, édesen vagy sósan, hússal vagy zöldséggel, a lényeg, hogy friss legyen és változatos, ahogyan a Budapest Bägelben készül.

admin

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...