A karácsonyi ebédek, vacsorák magyar családi hagyományához egy ideje hozzátartoznak a pulykából készült finomságok is. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya a megszokott fogások mellett újfajta, izgalmas pulykás recepteket ajánl figyelmünkbe. Ezeket mi is kipróbálhatjuk az ünnepek alatt, hiszen így a megszokott fogásaink helyett idén változatos ízekkel lephetjük meg a családot és a vendégeket.
A pulyka is a modern európai karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Ma már a magyar családok jelentős hányadánál elképzelhetetlen a karácsonyi asztal pulykahúsból készült fogások nélkül.
Nem volt ez mindig így. Évszázadokon át a falusi otthonokban a böjti hagyomány okán Szenteste hal, majd karácsony két napján pedig sertéshús került az asztalra. Az ok a mai embernek inkább humoros: úgy tartották, hogy a sertés előretúr, vagyis a maga módján építi a jövőt, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar, ami nem viszi előre a famíliát.Mindez azonban már a múlté, hiszen a karácsonyi menün a pulyka „uralkodik”, ez pedig elsősorban angolszász hatásnak köszönhető. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincsen karácsonyi vacsora pulyka nélkül. Innen került ez a remek hagyomány Belgiumba, Franciaországba és végül egész Európába.
Magyarországon a rendszerváltás után egyre gyakoribb e húsfajta megjelenése a karácsonyi asztalon részben az elérhetőbb választék és az egészségesebben elkészíthető fogások okán is. A pulykahús azért is vált az egyik kedvenccé, mert könnyű, zsírszegény, így az ünnepi lakmározás során nem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető. Itthon a nem reprezentatív felmérések alapján a rántott pulykamell és az aszalt szilvával és/vagy gesztenyével töltött változat, illetve valamilyen kombinációjuk a legnépszerűbb.
Természetesen ez utóbbira is van receptje Dosso Gabinak, a Gallicoop háziasszonyának, aki azért az idén jó néhány különleges karácsonyi fogást is összegyűjtött és tökéletesített azért, hogy a kísérletező kedvű magyar háziasszonyok is kipróbálhassanak néhány újdonságot. Az izgalmas karácsonyi pulykareceptek alapanyagai között találkozhatunk naranccsal, gyömbérrel, likőrökkel és számos egyéb illatozó finomsággal. Így, miközben az ünnepi fogások sülnek, a ház is megtelik a karácsony illataival.
Receptajánló:
Karácsonyi töltött pulykamell
HOZZÁVALÓK 4–6 főre:
- 1 db csont nélküli, bőrös pulykamell (1,5–2 kg)
- só bors
- 10 dkg vaj
- 25 dkg ementáli sajt
- 1 kg darált pulykahús
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű és friss rozmaring
- 1 db tojás
- 10 dkg zabpehely
- 20 dkg erdei gomba
- 1 marék aszalt vörös áfonya
- 2 dl száraz fehérbor
- A körethez:
- 2 db cukkini
- 1 kg kelbimbó
- 1 kg burgonya
- só bors
- olívaolaj
- 1 db gránátalma magjai
ELKÉSZÍTÉS:
A pulykamellet bőrrel lefelé kiterítjük, ha szükséges, vágunk le a húsból, hogy tölthető legyen. Bedörzsöljük sóval, borssal és egy kevés olvasztott vajjal. A sajtot 2x2 centis rudakra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A töltelékhez egy tálban a darált húst összekeverjük a felaprított hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. Hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet, a felkockázott gombát meg az aszalt áfonyát. Alaposan összedolgozzuk. A pulykamellen elsimítjuk a tölteléket, rátesszük a sajtrudakat is, és szorosan felgöngyöljük. Zsinórral átkötjük és egy hőálló tálba fektetjük. Meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, a hús alá öntjük a bort, aztán alufóliával letakarva 1,5 órát sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, feljebb tekerjük a sütő hőfokát 180 fokra, és további 30 percig sütjük. A körethez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, aztán kevés olívaolajon grillserpenyőben megsütjük. A húst a sült zöldségekkel és gránátalmamagokkal tálaljuk, és kínáljunk mellé vörösboros áfonyaszószt meg burgonyatornyokat.
Ezeket olvastad már?
9 jó tanács, hogy az idei karácsonyt bűntudat nélkül úszd...
Te is ismered az érzést, amikor decemberben mindennel időre elkészülsz, csak éppen nem vagy ünnepi hangulatban, amikor KÉNE? A karácsonyi bűntudat elkerülhető!
Országh Kitti9 pénztárcakímélő ötlet az ünnepi asztalra - így díszíts kevésből!
Ha idén kevesebből oldanád meg a karácsonyozást, akkor következik pár jó tanács arra, a teríték hogyan lesz a legszebb, minimális ráfordítással.
Országh Kitti11 ehető koszorúköltemény a karácsonyi asztalra
Az ételkoszorúk az ünnepi asztal svájci bicskái: mutatósak, könnyen elkészíthetőek, és nagyobb vendégsereg számára is ideálisak. Íme pár gyors receptötlet az elkészítésükre!
Szász NóriÍgy készül a karácsonyi pisztráng egészben – nem is bonyolult!
A halsütéstől sokan megijednek, pedig tényleg nem nagy kunszt. Ha szereted a különleges ízeket, készíts pisztrángot karácsonyra!
Gréti