A répatortát számos ok miatt szeretjük, hiszen nemcsak nagyon finom, ízletes és puha süteményről van szó, de játszi könnyedséggel elkészíthető, ráadásul még a pénztárcánk sem roskad össze tőle, nem úgy, mint egy komolyabb torta büdzséjétől. Sütheted tepsiben is, ha viszont ránk hallgatsz, érdemes tortaformában elkészíteni, mert a végeredmény ilyen gyönyörű lehet!
Amire szükséged lesz a tésztához:
320 g finomliszt, 160 g barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbérpor, 1.5 dl olívaolaj, 1 dl narancslé, 1 dl rizstej, 2 közepes db sárgarépa (180 g), 100 g diákcsemege
A mázhoz készíts elő 80 gramm cukor, egy evőkanál citromlevet és nagyjából 5 evőkanálnyi tökmagot.
A sütőt melegítsük elő 170 °C-ra. Először a száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a nedveseket, majd a reszelt répát, és a legvégén forgassuk hozzá a diákcsemegét. A tésztának jó sűrű állagúnak kell lennie, ne nagyon folyjon.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába (20 cm átmerőjű) öntsük bele a masszát (olajozott és lisztezett formával is működik a dolog.)
170°C-on 45-50 percig sütjük, de kb. 35 perc után, ha már pirul a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kész, tűpróbával ellenőrizhetjük. Vegyük ki a formából, és letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázat érdemes még a tálalás előtt legalább fél órával elkészíteni, hogy legyen ideje majd rádermedni a kihűlt (!) tortára. A citromleves keverjük ki jó alaposan a porcukorral. Ha jól csináljuk, egy nagyon sűrű, fehér masszát fogunk kapni, ami szinte alig folyik. Körbecsorgatjuk vele a torta tetejét és oldalát is, majd az egészet gazdagon megszórjuk pirított tökmaggal.
Ugye, milyen egyszerű? Hétvégi süteménynek tökéletes választás!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Így készíthetsz egyszerűen mennyei, krémes vöröslencse dahlt, a család új...
Az újév ünneplése után sem szabad elhanyagolni a lencsét, éppen ezért hoztunk egy tökéletes ízekkel megkomponált, egyszerű és egészséges receptet, amit nem érdemes kihagyni!
NosaltyÍgy készül a tökéletes piskóta, szerintünk
A piskótakészítés ott szerepel az öt legrettegettebb konyhai mutatvány között. Ha nincs egy jól bevált recepted, most megmutatjuk, hogyan süss habkönnyű tésztát!
GrétiA legfincsibb "LUSTA ASSZONY" ételek egész hétre
Péksütik, egytálételek, húsételek, zöldséges ebédek és sütemények hada vár titeket – ha lusták vagytok, ha nem, ezek egészen gyorsan összedobható finomságok!
Brecz JuditTippjeink, hogy januártól TÉNYLEG többet és egészségesebben főzz otthon
Az újévi fogadalmak között általában magasan vezet, hogy elhatározzuk, egészségesebben, tudatosabban fogunk étkezni. Nincs több este tízkor leadott kajarendelés, a kisboltban megvásárolt mikrós vacsora és mirelit pizza! Mutatjuk, milyen alapélelmiszereket szerezz be, hogy tényleg be is tudd tartani a fogadalmad.
Szekeres Dóra