Kókusztej, zabtej, rizstej – csak néhány azon növényi tejhelyettesítő italok közül, amelyeket sokan fogyasztanak napi szinten, és nemcsak a kávéban váltják ki velük a tejet, hanem főzésnél is ezeket használják. Legyen a háttérben akár morális, akár egészségügyi döntés, a növényi italok ma már széles körben elérhető, könnyen beszerezhető termékek, akár bio változatban is. Sajnos az az összes ilyen termékről elmondható, hogy ára a tejnél jóval borsosabb – ha az egész család áttér, akkor ez heti szinten szép kiadást jelent. De miért ne készíthetnénk el őket otthon? Még csak drága növényi tejkészítő gépre sincs hozzá szükség, megoldható nélküle is.
A Kitchn cikke a kókusztej készítését mutatja be lépésről lépésre, de ugyanígy, kisebb változtatásokkal készíthetünk más gabonákból, magokból is italokat:
Két összetevő kell csak hozzá
A kókusztejhez nem meglepő módon nem kell más, mint kókusz – ezt kókuszreszelék formájában szerezzük be – és tiszta, forró, de nem forrásban lévő víz.
A mennyiség attól függ, hogy mennyi kókusztejre lesz szükségünk: egy liter vízhez kb. 220 gramm kókuszreszeléket adjunk.
Ne ess neki azonnal
Tegyük késes aprítóba vagy turmixgépbe a kókuszt, és öntsük fel a vízzel, majd álljunk meg. Ne kezdjünk bele azonnal a turmixolásba, hanem hagyjuk egy kicsit pihenni a keveréket, hogy a kókusz meg tudjon kicsit puhulni a víztől, magába szívjon belőle valamennyit, így sokkal alaposabban el tudjuk majd dolgozni.
A kókusztejet változatosan felhasználhatjuk:
Most jöhet a turmixolás
Egy-két percig járassuk a mixert, amíg a keverékünk elkezd tejszerű állagot felvenni, de ne aggódjunk, lesznek benne jócskán még kókuszdarabkák.
Jöhet a csepegtetés
Ha van kifejezetten növényi tejkészítéshez való textilzsákunk, akkor tegyük abba, de semmi baj, ha nem rendelkezünk ilyennel. Tegyünk tiszta textilt egy szitába – fontos, hogy a textil, ami lehet egy textilpelenka vagy akár egy konyharuha is, csak egyszerű, semleges mosószerrel legyen kimosva, ne használjunk a mosásánál öblítőt, mert illata érződhet az italban. Állítsuk a szitát egy magasabb lábosba, majd öntsük bele a kókuszos keveréket. Először csak egy kanállal kavargassuk a masszát, majd mikor már a folyadék nagyja átfolyt az anyagon, fogjuk kézbe, és alaposan csavarjuk ki belőle az összes folyadékot, hogy csak a pépes kókusz maradjon vissza.
Mehet a hűtőbe
A kinyert folyadékot öntsük jól záródó üvegbe vagy kancsóba, és tegyük a hűtőbe. Rögtön fogyaszthatjuk is, két-három napig eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt mindig rázzuk vagy keverjük fel!
A maradék masszából pedig rengetegféle ételt készíthetünk, ehhez itt adtunk sok ötletet. Süthetünk belőle sütit, csinálhatunk belőle bonbonokat, tehetjük távol-keleti ételekbe.