Így készíts ketchupot!

Már jó párszor írtunk a paradicsomról a NoSalty rovataiban, de most egy olyan receptet szeretnék bemutatni, amiről talán nem is gondolnád, hogy házilag is érdemes nekilátni. 

Ketchup házilag Kittitől

Ez a recept nagyon ősi, nagymamai ágról megőrzött leírás, amit először én is hitetlenkedve fogadtam: a bolti ketchup – még ha biot is veszek – valahogy annyira kézenfekvő, nem is gondolkodunk, és leemeljük a polcról. Kiderült viszont, hogy valódi paradicsomot keveset, cukorból viszont annál többet tartalmaznak a késztermékek, meg egyéb sűrítő- és tartósítóanyagok is sorakoznak a flakon címkéjén a leírásban. Ennek apropóján az otthoni reprodukálás biztató ötletnek tűnt, tavaly óta most már másodszorra főztem meg, és az idei még sokkal jobb lett, mint a tavalyi.

Ketchup házilag Kittitől

Semmiképp sem javasolnék mást, csak lucullus paradicsomot, abból is ugye rögtön három kilót. Az eredeti recept bogyiszlói erős paprikát ír, ennek híján a szimpla hegyes erős is megteszi. Olajból jó két deci kell, ebből érdemes minőségi olívát használni, mert jelentős részét fogja alkotni a ketchupnak, így nem mindegy, hogy milyen ízű lesz tőle a piros szósz. Nem mellesleg ez lesz az az összetevő, ami tartósítani fogja a ketchupot: nem csalás, tényleg nem kell tartósítószer bele, mert a paradicsomos finomság tetejére, az üvegbe töltés után, ki fog ülni az olajréteg, s ez lesz az, ami megvédi a romlástól a ketchupot. Az ecetet illetően: a hagyományos, zöld flakonos ecetsav helyett én borecetet használtam, mert ez legalább biztosan biológiai erjesztésű, természetes verzió. Az alapanyagokat gondosan tisztítsd meg, a paprikák magházát vágd ki – nem kell szabályos formákra törekedni a szeletelésnél, elég hektikusan, ahogyan jól esik. A fokhagymagerezdek maradhatnak egészben.

Tipp

Egész télre megoldva a ketchupkérdés, szendvicsekre, pirítósra, pizzára nyakló nélkül adagolom. Isteni. Ha nagy a família, érdemes rögtön dupla adagot főzni.

Ketchup házilag Kittitől

Háromórás művelettel kell számolni: ennyi időre van szükség, hogy a nedvesség egy része elfőjön, és sűrű massza maradjon vissza, a főzéshez közepesnél valamivel alacsonyabb lángot válasszunk, és lehetőleg minél nagyobb fazekat, mert a paradicsom és a paprika elég sok levet fog ereszteni. Aki szereti, nagy csokor bazsalikommal fokozhatja az ízeket. A szűréshez nagyobb lyukú tésztaszűrőt használtam, ezen a paradicsom húsa, a ketchup veleje is átpasszírozható, egy kisebb lyukú szűrőn viszont ez fent maradna, így csak paradicsomlé lenne a végeredmény. Ezután még egyszer felfőzöm alacsony lángon a kész ketchupot, így még sűrűbbé válik, majd alaposan elmosott üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba tekerem.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...