A Konyhafőnök mai adásában a feladat lasagne és ravioli készítése volt - kicsit átértelmezve, kicsit újragondolva, nem megszokott formában. De bármennyire is variáljuk át az olasz konyha két népszerű tésztaételét, egy dolgot mindenképpen meg kell hozzá tennünk - házi tésztát gyúrni. Ami sokak számára ijesztő, pedig tévhit, hogy csak tésztanyújtó géppel lehet nekiállni! Ha követed a tippjeinket, te is tökéletes házi tésztát tudsz majd gyúrni!
- Igazán puha házi tésztához használjunk tojást: egy tojáshoz kb. 10 dkg liszt, egy pici víz és egy csipet só kell.
- Ez az adag kb. egy emberre elég, így annyi tojással és annyiszor 10 dkg liszttel számoljunk, ahány személyre készítjük a tésztát.
- Ha kevesebb tojást szeretnénk használni, egy tojás kb. 40 g vízzel helyettesíthető.
- Jobb minőségű lesz a tésztánk, ha a sima BL55-ös liszt 30-40 százalékát rétesliszttel helyettesítjük.
- A tésztát kézzel kezdjük összeállítani: a lisztet és a sót összeszitáljuk, kupacba halmozzuk, és egy kis mélyedést készítünk a közepébe.
- Ebbe ütjük a tojásokat. Először villával elkeverjük, óvatosan, majd átváltunk a kezünkre, és ruganyos, puha tésztát gyúrunk belőle.
- Ha megvagyunk, sodrófa segítségével nyújtsuk 1-1,5 mm vastagságúra.
- Kör alakba nyújtsuk, a tésztalapot 90 fokban mindig elforgatva, így egyenletes marad a tészta.
Ezeket olvastad már?
- Ha kész, hagyjuk egy kicsit szikkadni - ne túl sokáig, mert ha megszárad, törni fog, és nem lehet szépen, egyenletesen felvágni.
- Vágjuk fel a kívánt formára.
- Lobogósós vízben pár perc alatt főzzük készre. Figyelem - a friss házi tésztának pár perc elég!