Így készíts finom, változatos és egészséges tízórait a gyerekednek!

A változatos, mégis egészséges tízórai csomagolása legalább akkora fejtörést okoz, mint az, hogy mit főzzünk ma. Mutatjuk, milyen ételeket érdemes a tízórais dobozba tenned!

Az édes, szirupos, és az erőteljesen sózott rágcsákért rendszerint közelharcot vívnak a gyerekek, de a következő tízóraikkal még a válogatós csemetéknél is sikert arathatsz.

Zsemle helyett

A szendvics finom, de ha minden jóformán ugyanazt tartalmazza a tízórais doboz, unalmassá válik. Éppen ezért variáld, és ne csak zsemléből, kenyérből készítsd a szendvicset: néha tölts meg egy pitát, bagette-t, ciabattát, tortilla lapokat, vagy készíts otthon lepénykenyeret. De pizzás tekercset, és sajtos pogácsát is süthetsz, amit akár rozs, akár kevert, vagy fehér lisztből készítesz, kikerülheted az ízfokozókkal, E-számokkal teli bolti változatokat.

Naan kenyér

Az indiai konyha egyik sztárját, a naan kenyeret házilag is nagyon könnyen elkészíthetjük. Ráadásul nem csak indiai fogásokhoz, hanem bármilyen szaftos-tunkolós ételhez jól passzol, de ...

Mi kerüljön a szendvicsbe?

A vajba keverhetsz friss zöld fűszereket, és házi készítésű sajtkrémekkel is változatossá teheted a szendvicset. Kenhetsz a szendvicsre néhány perc alatt elkészíthető avokádókrémet és készíthetsz körözöttet is. A szalámik közül válaszd a soványabb, tartósítószermentes változatokat, de a gyerekeknek szánt, mesefigurás csomagolás ne tévesszen meg! Sőt, a vasárnapi sült húst is közrefoghatod egy zsemlével - hiába, gyerekkorunk rántott húsos szendvicse még ma is sláger. A szendvicset koronázd meg sajttal, de láss túl a trappistán és az edámin: parmezánt, juhsajtot, brindzát is tegyél a szendvicsbe.

Zöldségek, rostok

A zöldségeketa szendvicsbe is teheted, de cikkelyekre vágva, külön is csomagolhatod, így a gyereked külön is el tudja rágcsálni a szendvicse mellé. A paradicsom helyett inkább olyan zöldségeket válassz, amik nem maszatolnak, nem csöpögnek, mint amilyen az uborka, a karalábé, a répa, a jégcsapretek vagy a paprika. Ha külön kerülnek a tízórais dobozba, egy kevés, nem túl folyós krémet is adagolj hozzá, ami mártogatósként szolgál a zöldségek mellé.

Édességek

A gyümölcsöket is kockázd, karikázd fel: az alma, a körte örök klasszikus, de néhány szem szőlő, a keményebb nektarin, és egy banán is jó választás. Szép, és utópisztikus gondolat, hogy ne adj a gyereknek csokit, csak éppen a valóságban nem működik. Azt viszont megteheted, hogy nem minden egyes nap teszel csokit, csokis harapnivalót a tízóraijába, hanem helyette magvakat, sótlan mogyorót, pisztáciát, néhány szem aszalt fügét csomagolsz. Készíthetsz otthon müzliszeletet is, amihez nyírfacukrot adsz, és muffint is. Sőt, a hétvégén érdemes nagyobb adag kekszet sütnöd, amiből egész héten tehetsz a tízórais dobozba.

Banános zabkeksz

Jó ideje mindig összefutottam ezzel a recepttel, hát gondoltam kipróbálom. Igaz nem fűztem sok reményt hozzá, hisz szinte alig kell hozzá valami.  :) És tényleg finom. :) ...

Folyadék

A zöldségek és a gyümölcsök amellett, hogy frissítenek, és vitaminban gazdagok, a szükséges folyadék egy részét is biztosítják. Persze önmagukban nem elegendőek, így a tízórai mellé adj ízesített ásványvizet - de ne a bolti változatot! A legjobb, ha friss citromfüvet, mentalevelet használsz, kicsit megtöröd őket, majd ásványvizet öntesz rájuk. Hagyd állni 15 percet, szűrd le, és így tedd egy kulacsban a gyereked táskájába. A citromos- nyírfacukros, vagy a lime-os limonádé is finom, a klasszikus, szénsavas üdítőket pedig igyekezz kerülni.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...