Így készíts baracklekvárt befőzőcukorral, egyszerűen

A csodálatos kajszi- és sárgabarackok kacsintgatva hívogatnak minket a piaci pultokon. Engedj a csábításnak, mutatunk egy egyszerű befőzési lehetőséget! (x)

Sorban végiggondolva a befőzési folyamatokat, olvasd végig a listát, majd szerezd be a hiányzó darabokat - ezekre lesz szükséged a baracklekvár elkészítéséhez:

Üvegek előkészítése

Körülbelül 2 kg gyümölcs és 1 kg cukor felhasználása után 3 db 7-7,5 dl-es befőttes üvegre lesz szükséged. A befőttes üvegeknek és fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük, ezért csírátlanítsd őket: először forró vízben mosással, majd utána mikróban való két perces forgatással.

Két tipp:

A tökéletesen tiszta üvegeket tedd egy tiszta kendőre, ne törölgesd tovább, csak kívülről fogd meg őket!

Nézd át az üvegeket, ne kerüljön csorba, rossz menetes illetve rozsdás fedelű a szelekcióba.

Szuper gyümölcsök és cukor

A Befőzőcukor ajánlása szerint - és általánosságban is - egy kiló gyümölcshöz a fele cukormennyiség kell. Esetünkben könnyű volt számolni, ugyanis fél kilós kiszerelésben kapható a termék. Egy kiló barack nem elég, így két kiló barack és két csomag cukor került az asztalra.

Tipp: főzés előtt érdemes átvizsgálni a barackot, hogy csak ép, egészséges darabok kerüljenek az edénybe.

Jól bevált recept

Ha nincs a nagyitól egy sokszorosan kipróbált recept a családi almárium rejtett fiókjában, akkor próbáld ki a termék dobozán ajánlott pofonegyszerű leírást, aminek a mennyiségeit mi dupláztuk:

1 kg kajszibarack

500 g Befőzőcukor 2:1

1 ek citromlé

Héj nélkül, finomabban

A még jobb állag, szebb szín és finomabb végeredmény miatt érdemes lehúzni a barack héját. Nem nagy kunszt, csak elsőre tűnik nehéznek. A mosott barackot pár percre forró vízbe dobjuk, majd jeges, hideg vízbe szedjük ki. Rövid hűlés után már könnyen el lehet távolítani a gyümölcs héját, majd felezés után a magját.

Krémes és darabos egyben

A gyümölcs felét a cukor felével összeturmixoljuk. A maradékot is vágjuk kisebb darabokra, így a maradék cukorral és a pürével együtt, jól elkeverve összeforraljuk az egészet, majd 4-6 percig forraljuk.

Ilyen egyszerűen még nem tartósítottál!

A cukor összetétele a tartósítás kulcsa: miszerint a finom szemcséjű kristálycukor mellett zselésítő anyag, vagyis pektin, és kálium szorbát, mint tartósítószer is szerepel az összetevők között. Így elég a rövid forralás után csírátlanított üvegekbe tölteni a lekvárt, jól lezárni és fejjel lefelé fordítani gyorsan.Mi nagyszerű lekvárt főztünk, próbáljátok ki Ti is!

A Koronás Befőzőcukorról további információt itt találsz!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...