Tojást mikróban készíteni nem veszélytelen dolog, ezt szinte mindenki tudja. Vegyük például a főtt tojást: berakod a mikróba mondjuk 30 másodpercre, kiveszed, megtöröd a héját, és BUMM! A tojás felrobban, összemaszatolja az egész konyhát, talán még a kezedet is megégeti kicsit, és egy életre elmegy a kedved attól, hogy így csinálj magadnak reggelit. Sokan esküdtek már arra, hogy ha a nyers, egész tojást berakod egy hőálló, vízzel teli tálba, majd úgy a mikróba, akkor a végeredmény tökéletes főtt tojás lesz, ám sajnos el kell szomorítsunk: ha valamit nem lehet mikróban csinálni, akkor az nem más, mint a FŐTT TOJÁS.
Még szerencse, hogy nem ez az egyetlen opciónk, éppen ezért gyűjtöttünk nektek össze minden olyan tojásos reggelit, amit igenis el lehet készíteni mikrohullámú sütőben.
1. Mikrós omlett
Az igazi francia omlett teljesen sárga, nincsenek rajta barnás vagy sötétebb foltok. Mivel a mikró az ételekben található vizet gőzzé alakítja, ha gyors és tökéletes omlettre vágysz, íme egy könnyű recept.
1. lépés
Egy hő- és mikróálló, magasabb falú tányért (mondjuk levesestányért) enyhén vajazz vagy olajozz meg.
2. lépés
Igény szerint egy vagy két tojást verj fel alaposan (mehet bele só, bors, a többi egy kicsit később), majd a tojásos tányért fedd le egy másik, mikróálló lapostányérral.
3. lépés
2. Mikrós tojásrántotta
Hasonlóan készül, mint az omlett, csak még egyszerűbben.
1. lépés
Egy magasabb falú tányérban verj fel egy vagy két tojást, adj hozzá ízlés szerint sót, borsot.
2. lépés
Mikrózd a tojást harminc másodpercig, vedd ki, keverd fel egy kicsit, majd rakd vissza újabb 30-60 másodpercre addig, amíg az ízlésednek megfelelően át nem sül az egész étel.
3. Mikrós buggyantott tojás
Hollandi mártással az igazi! Ez is egy könnyű recept, csak egy kicsit oda kell figyelni a részletekre.
1. lépés
Önts félig vizet egy hőálló tálba vagy bögrébe, majd törj fel bele egy tojást. Ellenőrizd, hogy a tojást teljesen elfedi-e a víz, majd fedd le a tálat/bögrét egy tányérral.
2. lépés
Mikrózd meg a tojást úgy, hogy a sárgája még folyós maradjon (ez nagyjából 45-60 másodpercet igényel).
4. Mikrós tükörtojás
Igen, még tükörtojást is lehet mikróban készíteni, de jó, ha tudod: a mikrós tükörtojás széle nem lesz olyan jól átsült, mintha serpenyőben csinálnád.
1. lépés
2. lépés
3. lépés
via Food 52