Így készíthetsz (szerintünk) tökéletes SZILVÁS GOMBÓCOT!

Az egyik legnagyobb gyerekkedvenc, friss szilvával és egy kevés fahéjjal pedig egyenesen mennyei ízélmény, és nem csak a kicsiknek. De hogyan csináljunk szilvás gombócot?

Tévedés, hogy csak Anyu vagy a Nagyi tud tökéletes szilvás gombócot készíteni, hiszen egy jó recepttel és némi odafigyeléssel egészen biztos, hogy a te első gombócaid is puhák, omlósak, ráadásul isteni finomak lesznek a friss szilvától és a gyönyörűen piruló zsemlemorzsától. Ha eddig féltél belevágni, most megmutatjuk, hogyan készítheted el te is könnyedén a legfinomabb szilvás ételt, mivel már érik a szilva!

Emlékeztek még az Indul a bakterház! gombócos jelenetére? Dobálózni csak kemény gombócokkal lehet, nekünk viszont nem kell félni attól, hogy beletörik a fogunk, ha pontosan kimérjük az arányokat, na és persze figyelünk a főzési időre.

A következőkre lesz szükségünk: 1,5 kilogramm sárga héjú krumpli, 75 dekagramm finomliszt, egy csipet só, 25 darab közepes méretű szilva, két evőkanál cukor, fahéj, 5 evőkanál sertészsír és 5 lereszelt/ledarált száraz zsömle.

A krumplit meghámozva és felkockázva puhára főzzük, majd leszűrés után összetörjük, és hagyjuk, hogy az egész adag kihűljön. Ezalatt felteszünk egy nagy fazék vizet főni, majd félbevágjuk és kimagozzuk a szilvákat, a sertészsírt pedig egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát, amit kis lángon folyamatosan keverve aranybarnára pirítunk.

A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerinti mennyiséget használva). Ha a krumpli már kihűlt annyira, hogy nem égeti a kezünket, ha hozzáérünk, vegyünk elő egy gyúródeszkát, és jöhet a neheze! Versenyzés az idővel!

Klasszikus szilvás gombóc

Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, ...

A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadjuk a sót, és amennyire gyorsan csak lehet, összedolgozzuk az alapanyagokat. A tésztát vastagon lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ezután nagyjából 8x8 cm-es négyzeteket vágunk ki belőle. Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére rakunk egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtjuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Gyorsnak kell lennünk, mert ha áll a tészta, rövid nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák legyenek a gombócok.

Annyit teszünk egyszerre a fővő vízbe, amennyi kényelmesen elfér, nem fognak sokat nőni már. Nagyjából két perc után egy kicsit megrázzuk a lábast, a krumplis tészta ugyanis képes leragadni a fazék aljára.

Mikor is van kész a gombóc?
Akkor, ha feljön a forró víz tetejére. Ilyenkor egy szűrőkanállal szedjük ki, és hempergessük meg a zsemlemorzsában.

címlap: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...