Chilis babot mindenki tud főzni, nagyon egyszerű étel, már azt is mondhatnánk rá, hogy elképesztően nehéz elrontani. Néhány karakteres fűszer és friss alapanyag segítségével igazán maradandó ízélménnyé és a család egyik kedvenc fogásává válhat, mindennel együtt pedig nem tart tovább másfél óránál elkészíteni. Nézzük, mi minden kell egy jó chilis babhoz!
Hozzávalók: 500 g darált sertéshús, 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagy db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 ml paradicsomlé, 300 g csemegekukorica (kb. 1 konzerv), 500 g vörösbab (kb. 2 konzerv), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál majoranna, 1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál petrezselyem, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 csipet fahéj, 1 teáskanál csípős paprikakrém, cayenne bors ízlés szerint, 1 ek worcestershire-szósz
A vöröshagymát apróra felkockázzuk, és kevés olívaolajon (de napraforgóolaj is lehet) elkezdjük párolni. Ha már üveges, rádobjuk a picire vágott fokhagymát. Maximum fél percig sütjük együtt, és rádobjuk a darált húst. Folyamatos kevergetés mellett pirítjuk.
A pirítás közepe fele elkezdjük fűszerezni. Rászórjuk a sót, borsot, majorannát, oregánót, petrezselymet, fahéjat és darált erőspaprikát. Ha már késznek tűnik a hús, megszórjuk pirospaprikával, ráöntjük a konzerv babot és kukoricát (a leve nélkül). Kis keverés után felöntjük a paradicsomlével. A megadott mennyiség nem pontos, a lényeg, hogy éppen ellepje az ételt.
Elkezdjük főzni, és közben hozzáadjuk a cayenne borsot vagy bármilyen más csípős fűszert, amit szeretünk. A mennyisége természetesen ízlés kérdése. Kb. 10 percig főzzük, és tálalható.
A húsmentes változat sem semmi!
Egy vegán chilis bab éppen annyira finom tud lenni, mint húsos változata. Használj a paradicsomos-babos-kukoricás keverékhez tofut, és győződj meg róla, a vegán chilis bab van olyan jó, mint az igazi! Étcsokoládét és kakaóport, illetve egy kevés sört a húsos változatba is tehetsz, az étel íze még pikánsabb, karakteresebb lesz.
Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fűszerpaprika ízlés szerint, fahéj ízlés szerint, római kömény ízlés szerint, chilipehely ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 közepes db kápia paprika, 2 közepes szár halványító zeller, 25 dkg tofu, 30 g étcsokoládé, 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor, só ízlés szerint, 3 csepp chiliszósz, 30 dkg paradicsom, 6 dl passzírozott paradicsom, 2.5 dl barna sör, 60 dkg vörösbab (2 konzerv), 40 dkg csemegekukorica (1 konzerv)
Az aprított vöröshagymát és a reszelt fokhagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk. Fűszerezzük: jöhet a fűszerpaprika, a chilipehely, a fahéj, a római kömény és a bors.
Hozzáadjuk az apró kockákra vágott kápia paprikát és szárzellert, majd pár percet puhítjuk, mielőtt hozzáadnánk a reszelt tofut (vagy durvára összetört főtt csicseriborsót, amelyik szimpatikusabb).
Egy kevés étcsokoládéval és kakaóporral édesítjük, majd felöntjük az aprított paradicsommal, a passzírozott paradicsommal és a barna sörrel. Sózzuk, és ízlés szerint adunk hozzá jóféle csípős chiliszószt.
Az egészet alaposan elkeverjük, és alacsony lángon legalább fél órát főzzük - de nyugodtan hagyjuk tovább fődögélni, ettől lesz szuper íze!
Végül nincs más hátra, mint hozzáadni a vörösbab- és a kukoricakonzerveket. Az egészet összerottyantjuk, majd tálalhatjuk is. Korianderrel vagy petrezselyemmel, egy kanalak vegán tejföllel és némi vegán sajttal, tortilla chips társaságában kínáljuk
Ezeket olvastad már?
Így készül szerintünk a legfinomabb frankfurti leves
A frankfurti leves az egyik legnépszerűbb recept oldalunkon, éppen ezért most megmutatjuk, hogyan lehet igazán finoman elkészíteni ezt a gyors, laktató, ízletes ételt.
NosaltyÍme a (szerintünk) TÖKÉLETES cigánypecsenye titka
A magyaros éttermek egyik legnépszerűbb fogása, mégis kevés olyan hely van, ahol igazán jól készítik. Most megmutatjuk, hogyan lehet tökéletes cigánypecsenyéd otthon!
NosaltyÍgy készíthesz (szerintünk) tökéletes PALÓCLEVEST!
Készítsd marhából vagy bárányból, esetleg ürühúsból, a palócleves az egyik legfinomabb és leglaktatóbb egytálétel, amit legalább egyszer érdemes megfőzni.
NosaltyÍgy készül (szerintünk) a szaftos és nagyon omlós HAGYMÁS ROSTÉLYOS
Laktató, fűszeres és nagyon szaftos étel tud lenni a hagymás rostélyos, persze ehhez az kell, hogy jó alapanyagból, a kellő odafigyeléssel vágjunk bele a sütésbe.
Nosalty