Így készíthetsz gyorsan és egyszerűen mennyei chilis babot (szerintünk) – Mutatunk egy ízletes, húsmentes változatot is

A chilis bab a magyarok körében is népszerű egytálétel, tökéletes fogás hétköznap és hétvégén is. Hogyan készítsük el, és mi az a fűszer, ami igazán pikánssá tudja tenni (a chilin kívül)? Most kiderül!

Chilis babot mindenki tud főzni, nagyon egyszerű étel, már azt is mondhatnánk rá, hogy elképesztően nehéz elrontani. Néhány karakteres fűszer és friss alapanyag segítségével igazán maradandó ízélménnyé és a család egyik kedvenc fogásává válhat, mindennel együtt pedig nem tart tovább másfél óránál elkészíteni. Nézzük, mi minden kell egy jó chilis babhoz!

Hozzávalók: 500 g darált sertéshús, 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagy db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 ml paradicsomlé, 300 g csemegekukorica (kb. 1 konzerv), 500 g vörösbab (kb. 2 konzerv), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál majoranna, 1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál petrezselyem, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 csipet fahéj, 1 teáskanál csípős paprikakrém, cayenne bors ízlés szerint, 1 ek worcestershire-szósz

A vöröshagymát apróra felkockázzuk, és kevés olívaolajon (de napraforgóolaj is lehet) elkezdjük párolni. Ha már üveges, rádobjuk a picire vágott fokhagymát. Maximum fél percig sütjük együtt, és rádobjuk a darált húst. Folyamatos kevergetés mellett pirítjuk.

A pirítás közepe fele elkezdjük fűszerezni. Rászórjuk a sót, borsot, majorannát, oregánót, petrezselymet, fahéjat és darált erőspaprikát. Ha már késznek tűnik a hús, megszórjuk pirospaprikával, ráöntjük a konzerv babot és kukoricát (a leve nélkül). Kis keverés után felöntjük a paradicsomlével. A megadott mennyiség nem pontos, a lényeg, hogy éppen ellepje az ételt.


Elkezdjük főzni, és közben hozzáadjuk a cayenne borsot vagy bármilyen más csípős fűszert, amit szeretünk. A mennyisége természetesen ízlés kérdése. Kb. 10 percig főzzük, és tálalható.

A húsmentes változat sem semmi!

Egy vegán chilis bab éppen annyira finom tud lenni, mint húsos változata. Használj a paradicsomos-babos-kukoricás keverékhez tofut, és győződj meg róla, a vegán chilis bab van olyan jó, mint az igazi! Étcsokoládét és kakaóport, illetve egy kevés sört a húsos változatba is tehetsz, az étel íze még pikánsabb, karakteresebb lesz.

A vegán chilis bab receptjéért kattints a képre!

Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fűszerpaprika ízlés szerint, fahéj ízlés szerint, római kömény ízlés szerint, chilipehely ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 közepes db kápia paprika, 2 közepes szár halványító zeller, 25 dkg tofu, 30 g étcsokoládé, 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor, só ízlés szerint, 3 csepp chiliszósz, 30 dkg paradicsom, 6 dl passzírozott paradicsom, 2.5 dl barna sör, 60 dkg vörösbab (2 konzerv), 40 dkg csemegekukorica (1 konzerv)

Az aprított vöröshagymát és a reszelt fokhagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk. Fűszerezzük: jöhet a fűszerpaprika, a chilipehely, a fahéj, a római kömény és a bors.
Hozzáadjuk az apró kockákra vágott kápia paprikát és szárzellert, majd pár percet puhítjuk, mielőtt hozzáadnánk a reszelt tofut (vagy durvára összetört főtt csicseriborsót, amelyik szimpatikusabb).

Egy kevés étcsokoládéval és kakaóporral édesítjük, majd felöntjük az aprított paradicsommal, a passzírozott paradicsommal és a barna sörrel. Sózzuk, és ízlés szerint adunk hozzá jóféle csípős chiliszószt.

Az egészet alaposan elkeverjük, és alacsony lángon legalább fél órát főzzük - de nyugodtan hagyjuk tovább fődögélni, ettől lesz szuper íze!

Végül nincs más hátra, mint hozzáadni a vörösbab- és a kukoricakonzerveket. Az egészet összerottyantjuk, majd tálalhatjuk is. Korianderrel vagy petrezselyemmel, egy kanalak vegán tejföllel és némi vegán sajttal, tortilla chips társaságában kínáljuk

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...