5 alternatív gabona: így kerüljön egészségesebb és változatosabb étel az asztalodra

Tedd színesebbé napi fogásaidat! Helyettesítsd ezekkel az alternatív gabonákkal a szokásos rizs-, burgonya- vagy tésztaköreted. Receptötleteket is adunk! (x)

A gabonaipari termékek megújulásának idejét éljük. Egyre több ősi vagy régen elfeledett alapanyag jön vissza, és alkotják a hétköznapi étkezéseink alapját, ezzel sokszínűbbé téve a táplálkozásunkat és a napi főzéseinket. A változatosság gyönyörködtet, és ez milyen igaz! Most egy pár alternatív gabonát hoztunk nektek, amelyekkel ti is gazdagíthatjátok az ételeiteket. Példákat is mutatunk, miből, mit érdemes készíteni, nézzétek:

Amaránt

Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. A mai Közép-Amerikában már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Az amaránt a gabonáknál sokkal több fehérjét tartalmaz, valamint jelentős a magnézium-, vas- és kalciumtartalma is. Az egész magból a hajdinához hasonló köretet készíthetünk, lisztjét kenyerekhez, különböző süteményekhez, linzerekhez használhatjuk. Nemcsak lisztként, hanem puffasztott állapotban is kapható, így rögtön fogyasztható, tehát akár a reggeli joghurtba keverve is fogyaszthatjuk, de sütéshez vagy főzéshez is remek.

Hajdina

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

A hajdina, más néven pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ez azért lehet, mert a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, és jellegzetes, háromélű szemtermését a búzához hasonlóan használják fel. Ázsia középső, mérsékelt égövi területeiről kezdte meg hódító útját, és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindennap fogyasztották. A burgonya és a búza elterjedésével egyre inkább háttérbe szorult, de szerencsére napjainkban újból egyre népszerűbb lesz.Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonaféléktől eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminosav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb, és kalcium- és magnéziumtartalma is magas. Emellett igen értékes vitaminforrás: E-, B1- és B2-vitaminok találhatók benne. Flavonoid- és rutin (P-vitamin-) tartalma miatt pedig többek között a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.

Köles

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

A köles a legősibb termesztett gabonaféle, amely Kína területéről terjed el a világban. Az ó- és középkori magyar területeken a legismertebb gabona volt, aztán a kenyérgabonák térhódításával egyre inkább kikopott a konyhákból. A XVIII-XIX. századtól fogyasztása szinte teljesen megszűnt egész Európában, de Afrikában, Indiában és Ázsiában ma is termesztik, és a világ népessége 1/3-ának ma is mindennapi eledele. A reformtáplálkozás követőinek sokasodása miatt Európába is újból jelen van. Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemelne mai táplálkozásban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, és gazdag aminosavakban is.

Quinoa

A quinoa Dél-Amerikából származik, ahol 6000 éve az egyik fő táplálékforrás, az inkák a "Magok Anyjának" tartották. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítenek. Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez, ezért gluténmentes álgabonának is nevezik. Magas a fehérje-, magnézium- és vastartalma. Jól helyettesíti a rizst. Mindent elkészíthetünk belőle, amit rizsből szoktunk: köretet, főételt vagy akár desszertet is. Müzlikeverékek összetevője is lehet, sőt gluténmentes sör készítésére is alkalmas.

Tönkölybúza

Gyros teljes kiőrlésű pitával

Imádjuk a gyrost, de azért az egészséges táplálkozásra is odafigyelek, ezért magam sütöm meg a pitát, ami tényleg nem nagy ördöngösség. És az sem elhanyagolható, hogy teljes ...

A tönkölybúza, vagy más néven ősbúza Magyarországon őshonos növény. Felhasználása teljesen megegyezik a búzáéval. Természetes gabona, amely szinte mindenféle tápanyagot tartalmaz, és kiválóan erősíti az immunrendszert. Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, és csökkenti az érelmeszesedést. Nagyon magas a vitamintartalma: megtalálható benne a teljes B-vitamincsoport, kiemelkedően magas az E-vitamintartalma is. Kalcium-, magnézium-, szelén- és foszfortartalma többszöröse bármely más gabonaféléének.

Keressetek alternatív termékeket a Knorr kínálatában, itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...