Így kerülheted el a túlzabálást

Sokszor észre sem vesszük, hogy milyen hibákkal, rossz beidegződésekkel rontjuk el az étkezéseket, amik túlevéshez, ebből adódóan pedig túlsúlyhoz vezetnek.

Ha gyakran érezzük magunkat kellemetlenül eltelve evés után, itt az ideje, hogy változtassunk néhány dolgon. Legyünk őszinték magunkhoz, küzdjünk a rossz szokások és beidegződések ellen, és alakítsunk ki egészséges viszonyt az ételekkel és az étkezéssel!

1. Kihagyod a reggelit

Reggelizni, reggelizni, reggelizni! Már számtalanszor leírtuk, elmondtuk, hogy mennyire hasznos és fontos a nap első étkezése. Ha kihagyod, úgy tűnhet, hogy csökkented a bevitt kalóriák számát, azonban mire elérsz az ebédig, annyira éhes leszel, hogy gondolkodás nélkül tömsz magadba bármit, ami a szemed elé kerül. Egy egyszerű, gyors, egészséges reggeli megmentheti az egész napodat. Ne hagyd ki!

2. A képernyő előtt eszel

A TV vagy a számítógép előtt evésben az a legnagyobb hiba, hogy nem tudsz az ételre koncentrálni. Csak tömöd magadba, miközben ezer más dologra figyelsz, csak arra nem, amire kellene. Mikor az agyad a műsorra vagy egy fontos e-mailre koncentrál, nagyon nehéz fókuszálnia arra, hogy a gyomrod mikor telik meg, és mikor éri el azt a pontot, amikor már jól lakott, de még nem telt túl. Hidd el, senki sem viszi el a TV-t vagy a gépet, amíg eszel. Koncentrálj a lényegre: az ételre.

3. Nem tudod kontrollálni az adagokat

Ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit.. Ezt még megeszem, ne vesszen kárba.. Ételt nem dobunk ki, edd meg a maradékot!.. Ez még biztosan beléd fér! - Ismerősen hangzanak? Ezzel kapcsolatban egyet egy dolgot kell megtanulni: Csak annyit egyél, amennyi jólesik. A maradékot elrakhatod, megeheted később, ne érezd kényszernek az elfogyasztását. Ha megeszed, csak rosszul fogod érezni magad. Megéri?

4. Összekevered az éhséget a szomjúsággal

Sokan összekeverik az éhségérzetet a szomjúsággal. Az orvosok szerint ez igen gyakori jelenség, így azt tanácsolják, hogy ha éhesnek érzed magad, bár az még nem lenne indokolt, akkor igyál meg egy-két pohár vizet, várj 20-30 percet, és érezni fogod, hogy valóban éhes voltál-e.

5. A partnered igényei szerint étkezel

A szervezetünk igényei nem feltétlenül azonosak a párunkéval, vagy akár a családunkéval. Ez persze csak nehezíti azt, hogy megálljt tudjunk parancsolni magunknak, különösen ha a teljesen eltérő típusú munka okán egész más mennyiségű és típusú ételt igénylünk. Így érdemes egy kicsit trükközni a fogásokkal. Ehetjük ugyanazt, és mégis másként, csak egy kis kreativitás és tervezés kell hozzá. Persze az este kilenckor megrendelt pizzába úgyis bele fogunk enni, de legalább az uralható területeket próbáljuk kordában tartani.

A megfelelő teltségérzet elérésében és a felpuffadás elkerülésében mi is igyekszünk segítségedre lenni: a Nosalty Puffadás-kalkulátorával kiszámolhatod, mennyire puffasztó az, amit ettél, vagy amit éppen enni tervezel!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...