Így kerüld el a cukrot!

A rendszeres cukorfogyasztók körében 10%-kal magasabb a halálozási arány nemtől és kortól függetlenül.

Egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint – melyet a Centers for Disease Control and Prevention közölt – , a túl sok édesség miatt jóval magasabb a halálozási arány. Ez talán nem is akkora újdonság, számokra lebontva azonban mégis megdöbbentő.

Ha ez egy kicsit is elgondolkodtat minket, már megérte. Ha letennéd a cukrot, segítünk tájékozódni, hogyan kerülheted el a leghatékonyabban: az még önmagában sajnos kevés, hogy innentől kezdve nem teszel a reggeli kávéba és teába, hiszen a legtöbb boltban kapható félkész/előre gyártott élelmiszer is tartalmaz hozzáadott cukrot.

Pooja Mottle, a The 3-day reset című könyv szerzője éppen ezért a cukrot helyezi a középpontba. Állítása szerint "közismerten nehéz felismerni a cukrot az élelmiszerekben."

Kerüld el ezt az 5 hibát!

1. Semmi édes! Vannak, akik úgy kerülik el, hogy semmilyen édes élelmiszert nem fogyasztanak, de nem biztos, hogy ez a legjobb módja – vallja Mottle. A lényeg az, hogy megtaláljuk azokat az élelmiszereket, amelyek megszüntetik a sóvárgást, de nem finomított cukorral készülnek. Az édes ételek totális megvonása a szervezettől teljesen felesleges – kivéve persze, ha valamilyen betegség ad erre okot.

2. Egyszerű megoldás lehet tehát, hogy szimplán elkerüljük az édességeket, ne gondoljuk azonban, hogy a sósakban hozzáadott formában nincs jelen! Sőt, arra is van példa, hogy több cukrot tartalmaznak, mint egy sima cukorka.

"A tészta szószok, a csirkefalatok, a pácolt húsok, a ketchup vagy például a mandulatej is gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot " - mondja Mottl.

Annak érdekében, hogy tényleg elkerüljük a felesleges mennyiségű cukorbevitelt, érdeklődjünk az adott élelmiszerről, illetve figyelmesen olvassuk el az összetevőket.

3. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy ilyenkor nemcsak a cukor szót kell keresnünk, hiszen számos más formában is felütheti a fejét. Persze sokunknak nem mindig egyértelmű, hogy mi micsoda – járjunk utána, hogy biztosra menjünk!

Hál’ istennek az egyéb összetevők közül számos felismerhetően cukorra utal, ilyenek a következők: a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a kukorica mint édesítőszer, a demerara, a cukornád, a gyümölcslé-koncentrátum, a dextróz, a fruktóz, a laktóz és számos egyéb kifejezés, mely 'óz'-ra' végződik.

4. Csökkentsük - lehetőség szerint – minimálisra a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Nyomjunk egy reset-et a juharszirupnak, a méznek, a finomított és finomítatlan nádcukornak, illetve a kókuszpálma cukornak – próbáljunk tehát minden mesterséges és természetes édesítőszert elkerülni.

5. A cukrot teljesen elhagyni kemény kihívás, és ahogy már említettük, nem feltétlen ez a legjobb megoldás. Tartsunk 3 napos szüneteket! Mottl azt javasolja, hogy elsőre próbáljuk meg elkerülni a hozzáadott cukrot 72 óráig: ez elég hosszú idő ahhoz, hogy „újraállítsa” az ízlelőbimbókat, és hogy megszokjuk a megvonást, az ételek címkéinek ellenőrzését, és hogy felfedezzünk más utakat is édesség iránti vágyakozásunk leküzdésére.

Ennyi idő nem is tűnik olyan vészesnek, igaz? Ha pozitívan, a sikerre koncentrálva indulunk neki ennek az életmódváltásnak, kevesebb eséllyel vallunk majd kudarcot.

"Három nap nem túl hosszú, de bőven elég. Érezni fogod az ételek közötti különbséget és az energiát" - summázza Mottl.

(via: womenhealthmag)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...