Így kell elképzelni egy tortát, ha az Michelin-csillagos

Mindjárt az elején szeretnénk leszögezni, hogy valójában olyan nincs, hogy Michelin-csillagos torta, de valahogy el kellett neveznünk azokat a tortákat, amelyek Michelin-csillagos éttermek konyháiból kerülnek ki. Mert hogy ilyenek igenis léteznek, és sokszor elérhetőbbek, mint gondolnánk.

Az éttermi cukrászat trükkös terület. Aki keveset jár étterembe, talán nem is tudja, hogy ez egy létező és nagyon is fontos műfaj, aki pedig jár, azok közül is sokan nem feltétlenül érzékelik, hogy egy-egy tányérdesszert mögött sokszor nem a jól ismert séf, hanem egy cukrászséf áll. Egy étterem sikere nagyban múlik a desszertjein is. Lássuk be, életünk legemlékezetesebb ételei legnagyobb részben valószínűleg édességek voltak. Nem mondjuk, hogy csak és kizárólag egy édesség hagyhat nyomot bennünk, de tény, hogy könnyebben nyomot hagy, mint egy tökéletesen elkészített steak vagy egy fantasztikus halétel. Nem véletlen az sem, hogy az igazán komoly csúcséttermek a degusztációs menüik végére mindig odaillesztik a petit fours-t, ami tulajdonképpen egy apró kis ajándékdesszertet jelent, és sokszor még a számlához is érkezik valami egyfalatos finomság. Desszertek nélkül tehát az éttermek is csak félkarú óriások. 

fotó: Édes Város

Arról nem is beszélve, hogy a világ legjobb éttermeiben szinte mindenhol akad egy olyan desszert, amely emblematikus részévé vált a kínálatnak. Vagy azért, mert olyan régen van az étlapon, hogy már le sem lehet venni onnan, vagy pedig azért, mert annyira jól sikerült, hogy az emberek újra és újra élvezni akarják

fotó: Édes Város

Massimo Botturának, a világ egyik legnevesebb séfjének például van egy citrom tarte-ja, ami persze kinézetében köszönőviszonyban sincs a hagyományos citromtarte-tal, de ezt senki nem is kéri számon. Ez a desszert mára teljesen egybeforrt Massimo Bottura személyével, és ez valószínűleg már így is lesz az idők végezetéig. De ugyanez igaz Széll Tamásék Somlóijára. Az innovatív pohárdesszert végigkíséri pályáját, minden étteremben, ahol valaha dolgozott, étlapon volt/van, és elképzelhetetlen, hogy ne legyen a kínálatban. 

fotó: Édes Város

Van azonban olyan is, hogy a csúcskonyhákban cukrászséfek foglalatoskodnak, és alkotnak örökérvényűt a desszertpályán. A járványhelyzet egyik pozitív hozadéka például, hogy Béres Anett, a Borkonyha cukrászséfje, valamint Lovász Zsolt, a Textúra cukrászséfje közös munkával közkinccsé tette fantasztikus tortakölteményeit. Ezek az igazán különleges, Michelin-csillagos konyhából származó desszertek online rendelhetők meg, és ami a legdurvább, hogy a rendeléstől számítva 24 órán belül házhoz jönnek. 

És hogy kinek való egy ilyen torta?

Természetesen mindenkinek. Ha azonban kimondottan valaki olyat szeretnénk meglepni, aki tudjuk, hogy nagy gourmet, és amikor épp nem tombol egy világjárvány, akkor előszeretettel látogat csúcséttermeket, akkor egy ilyen tortával biztosan nem fogunk mellé. Főleg most, ezekben az időkben, amikor bizony olyanok is akadnak, akiknek fine dining elvonási tünetei vannak, számít igazán nagy figyelmességnek, ha előrukkolunk egy ilyen tortával. Hab a tortán (na nem szó szerint), hogy a Borkonyha-Textúra torták kimondottan kedvező ár-érték arányúak, ezért azok is megengedhetik őket maguknak, akik amúgy nem gyakran fordulnak meg ezeken a helyeken. Ez is egy újabb bizonyíték, hogy a torta mindenkié!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Donum Terrae

A Danyi Éva által megálmodott Donum Terrae márka 2011-ben született meg. Az általuk minőségi alapanyagokból készült magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek nemcsak tápanyagdúsak, de ízükkel különlegessé tesznek bármilyen fogást.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork

A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

*A cikk az Édes Várossal együttműködésben jött létre.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...