Így indulhat újra az élet a Balatonon a vendéglátósok szerint

Pozitív várakozással tekintenek a kijárási korlátozások bejelentett vidéki enyhítésére a balatoni vendéglátósok.   

A balatoni vendéglátósok már megkezdték a teraszok előkészítését, várják a részletszabályokat, a pontos újranyitásról azonban egyelőre nincsenek információk.
Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke az MTI-nek elmondta: mindenki azon dolgozik, hogy megpróbáljon a törvények adta lehetőségeknek megfelelően megnyitni, most háttérmunkákat végeznek. "Hosszú az út addig, hogy visszatérhessen minden a normális kerékvágásba, most minden apró lépés számít" - tette hozzá. Várják a részletszabályokat, amelyek alapján pontosan tervezhetnek. Arra készülnek, hogy csökkentett kapacitással indíthatják el a szezont, de erre konkrét dátum nincs.
A legtöbb vendéglátóegységnél az alapcsapattal próbálnak elindulni, a kapacitásbővítés hosszadalmasabb, "nem mai" kérdés - mondta.
Laposa kitért arra is, hogy sok részlet még kérdéses, ilyen a korlátozó intézkedések feloldásának dátuma, vagy a speciális szabályok előírása is. Készítik a teraszokat a vendégfogadásra a távolságtartási szabályok betartásával - jelezte.
Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke azt mondta az MTI-nek: előremutatónak és nagyon fontosnak tartják, hogy a kormány nem késlekedik a gazdaság újraindításával, és él a lehetőségekkel. Bővebbet a részletszabályok ismeretében lehet majd mondani - tette hozzá.

Balatoni lángos

Régebben meg voltam győződve, hogy otthon nem lehet igazán jó lángost csinálni, aztán megkaptam ezt a receptet, kipróbáltam, és most már tudom, hogy sima ügy!

Hekk balatoni módra

Évek óta próbálkozom elkészíteni a Balaton part legnépszerűbb ételét. Valahogy sosem sikerült olyan finomra. De már rájöttem a titkokra. A halat érdemes halboltból beszerezni, így ...

Palacsinta

A recept a Szakácsok Könyvéből származik. Eddig érzésre készítettem a palacsintát, nagyobb mennyiségben és szódavíz hozzáadásával. Amióta megkaptam ezt a könyvet, azóta ezt a ...

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint minden, ami abba az irányba mutat, hogy lassan visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, örvendetes hír.
A szolgáltatóknak most kell felelősen viselkedniük, hogy május 3-tól a vidéki vendéglátóhelyek teraszai újranyithatnak - mondta. A fogyasztói bizalom vírushelyzet előtti visszatéréséhez idő kell, a virológiai szakemberek véleményének betartásával megmenthető lesz a szezon, nem fog gyorsulni a vírus terjedése. Kiemelte: az éves forgalom legalább 50 százaléka nyáron keletkezik a Balatonnál. Ha a nyár menthető lenne, akkor a balatoni vendéglátósok átvészelhetik a példa nélküli helyzetet, és nem lesz olyan vállalkozás, ami ne nyithatna ki.
A balatoni régió gyógyfürdőiben a látogatók nagy része 65 feletti, az ő mozgásuk változatlanul korlátozva lesz, emiatt például a hévízi és zalakarosi fürdők, szolgáltatók forgalma el fog maradni a korábbiaktól, idén pedig sokkal óvatosabban fognak utazni a magyarok, inkább a belföldi nyaralások lesznek előnyben részesítve.
Míg vidéken egyre több helyen nyithatnak ki az éttermek, kávézók és teraszok, valamint időkorlátozás nélkül működhetnek az üzletek, addig Budapesten és Pest megyében még meghatározatlan ideig nem oldják fel a korlátozásokat.

via MTI címlap istock

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...