Így illeszd be a sütiket a szénhidrátdiétádba! 9 tipp a dietetikustól

Fogyókúra, szénhidrátdiéta esetén sem kell lemondanod az édes ízről - ha ezt a pár tanácsot megfogadod.

Talán a legnépszerűbb étrendek egyike manapság a napi 160 g szénhidráttartalmú étrend, amelybe általában vagy testsúlycsökkentés vagy valamilyen szénhidrátanyagcser-zavar (pl. diabetes, inzulinrezisztencia) miatt fogunk bele. Mint a nevéből is kiderül, az étrend fő fókusza a szénhidrátokon van, azonban fontos tudni, hogy ha fogyni szeretnénk, akkor ugyanúgy figyelnünk kell a napi kalória-, fehérje- és zsírbevitelünkre is. A diéta alapjait részletesebben korábbi cikkünkből ismerhetitek meg.

Céklatorta egészségesen

Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, a cukrászsüteményeknél egészségesebb finomságot készíthetünk ebből az ...

Körtés-zabpelyhes pite

Ha egy finom szaftos, fűszeres, igazi őszi gyümölcsös pitére vágytok, amely ráadásul még egészséges is, próbáljátok ki ezt a receptet!

Ha valaki belevág egy ilyen meghatározott szénhidráttartalmú étrendbe, gyakran attól tart, hogy már "soha többé" nem ehet édességet, süteményt. Ez szerencsére nincs így, bőven állnak rendelkezésre lehetőségek. De vajon mit, mikor és mennyit ehetünk?

1. Mikor?

A normál, kiegyensúlyozott étrend alapjai szerint is édességet heti egyszer ajánlott, befejező fogásként fogyasztani. Ez persze talán egy kicsit merev szabály, hiszen édes sütemény alatt azért nem csak a csokitortát értjük, hanem akár egy gyümölcsös pitét, muffint, édes túrós süteményt, gyümölcsös, túrós krémet - amelyek egyébként akár egy ebéd második fogásaként (egy húsos, relatíve alacsony szénhidráttartalmú leves, pl. húsleves, tárkonyos húsos-zöldséges raguleves vagy egy alacsony szénhidráttartalmú főzelék - pl. tök-, zöldbab-, brokkoli-, cukkinifőzelék után) vagy uzsonnaként is megállhatják a helyüket.

2. Mennyit?

Ami biztos, hogy az adott étkezésre meghatározott szénhidráttartalmat figyelembe kell vennünk - ez a 160 g szénhidrátos étrendben egy uzsonna esetén általában 15-20 g. Ezt ne lépjük túl. Ez a mennyiség egyébként egy sütemény esetében nem sok, mivel ott a felhasznált liszt szénhidráttartalma is számít, tehát igencsak lavírozni kell, és persze az is fontos, hogy ha pl. uzsonnára fogyasztunk édes ételt, akkor annak az ebéd és a vacsora közötti étkezés szerepét is be kell töltenie - azaz, ha nem is kell dugig jóllakni tőle, azért ne érezzük fél órával később azt, hogy farkaséhesek vagyunk.

Ribizlis túrópiskóta

A receptnél nem sima steviát, hanem eritrit-stevia keveréket használtam. Ez négyszer olyan édes, mint a kristálycukor. A mennyiség megadásánál ezt a különbséget belekalkuláltam.

3. Mit?

Amiről valóban érdemes lemondanunk az a cukor - de nem csak a kristálycukor, hanem a barna-, a nád-, a porcukor, a különböző szirupok (pl. juhar-, agávé stb.) is. Ha valamilyen okból ezeket mégis használjuk (pl. vendégségben fogyasztjuk), akkor szénhidráttartalmuk minden esetben beszámítandó a napi mennyiségbe.

Édesítéshez én személy szerint az energia- és szénhidrátmentes édesítőszereket ajánlom: stevia, eritrit, illetve ezek különböző termékkombinációi, valamint a hagyományosabbnak tekinthető, bárhol beszerezhető édesítőtablettákat, folyékony édesítőszereket. Ha frissen ismerkedünk ezekkel a termékekkel, érdemes többet is kipróbálni, hogy nekünk melyik válik be leginkább.

Az én személyes kedvenceim a túrós édességek, pl. egy túrós muffin, egy gyümölcsös, magvas túrókrém, ezek esetében a túró fehérjetartalma biztosítja egyrészt a megfelelő fehérjearányt, másrészt a megfelelő telítettségérzetet, és még a szénhidráttartalom felszívódását is lassítja.

Emellett akkor mehetünk a legbiztosabbra, ha magunk készítjük el az édes ételeinket. Ha mégis bolti termékhez nyúlunk, akkor keressük a hozzáadott cukrot nem tartalmazó (azaz az összetevők között nem szerepel a cukor semmiféle formában) termékeket.

Tippek, amelyeket érdemes megfogadni desszertkészítéskor:

  1. Legyen cukormentes – használjatok energiamentes édesítőszereket!
  2. Legyen gyümölcsös – ettől lehet változatos, ízes a desszert, a szénhidráttartalmat azért ne felejtsétek el beszámolni!
  3. Legyen zabpelyhes – élelmi rostok, lassan felszívódó szénhidrát – ezért érdemes!
  4. Legyen túrós – nagy fehérjetartalom, így nagy telítőérték és nagyon változatosan elkészíthető!
  5. Legyen joghurtos – egészséges fehérjék, krémes állag – kell ennél több?
  6. Legyen kakaós – csoki helyett használjatok natúr, keserű kakaóport, ha csokis ízekre vágytok!
  7. Legyen teljes kiőrlésű – a sütemény tésztájához részben vagy egész mennyiségben teljes kiőrlésű lisztet használjunk!
  8. Szénhidráttartalmát minden esetben számold be a napi mennyiségbe, de ha fogyni szeretnél, akkor a kalóriákra és a fehérjékre, zsírokra is figyelj!
  9. Mindig tarts mértéket! Csak azért, mert egy süti cukormentes, még nem jelenti azt, hogy megehetsz belőle egy egész tepsivel.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...