Így hűti magát a nagyvilág

Hogy a kánikula tombol, az nem újdonság. Hogy enni ilyenkor is kell, az sem. Bár a hőséget mi is jól ismerjük, nézzük, a többiek milyen tippekkel szolgálnak 30 fok felett!

Chilis gazpacho

„Minél egyszerűbb, annál jobb és hűsítőbb!" Ez lehetne a jelszava a kánikula kedvenc ételeinek. Bár sajnos mi már nem rendelkezünk nyári konyhával, mint nagyanyáink anno, mi is megtehetjük, hogy amikor a hőmérő higanyszála 30 fok felett ragad, szabadságoljuk a tűzhelyünket, hogy legalább pluszhőt ne termeljünk a lakásba. Hiába ismert nálunk is a kánikula, az utóbbi években olyan tartósan marad, hogyha nem akarunk szendvicsen élni hetekig, érdemes körülnézni, mivel hűti magát a nagyvilág!

Sivatagi módra

Az ipari jeges teák elterjedése óta hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a palackozott, agyoncukrozott ízesített teák valóban elveszik a szomjunkat, csak mert egy jéghideg hűtőből kapjuk őket elő. Nem így van, de az ötlet mindenképpen díjat érdemel. Az arab országokat – a sivatag közelsége miatt – nyugodtan tekinthetjük hőségszakértőknek. Náluk a legnagyobb melegben mentateát isznak – igaz, nem hidegen, hanem langyosan. A forrázott mentát kézmelegre hűtik, és mindenféle ízesítés nélkül kortyolgatják. Igaz, hogy nem a nyugati ember által megszokott, „azonnali" enyhülést hozza, cserébe azonban jó sokáig eltart. Vegyünk, vagy ültessünk mentát, és reggel készítsünk egy jókora kancsóval, mire az igazi hőguta jön, pont kellemesre hűl! Akinek több fűszernövénye van a kertben, bátran próbálkozhat citromfűvel, de akár bazsalikommal vagy rozmaringgal is! Hasonló hatást érhetünk el bármilyen friss gyümölcsből készített limonádéval – természetesen cukor nélkül!

Összefér a nyaralás a fogyókúrával? >>

Mentás limonádé

Ebben az első, májusi nagy melegben nagyon jól esett meginni egy pohár hideg limonádét. Szerintem nyáron a strandra is velünk fog tartani a hűtőtáskában.

Bodzatea

Azt hiszem, a TeaÜnnep oldalán olvastam a bodzavirág teáról. Most kezd virágozni a kertemben a bodza, nosza ollót kaptam, és kipróbáltam. Nagyon finom lett, én nem tettem bele mézet, csak ...

Andalúz megmentő

Nincs ugyan közvetlen sivatagi kapcsolata, de Spanyolország déli részén, Andalúziában is jól tudják, milyen az 50 fokos hőség. Mivel az ízek imádata még ilyenkor is jellemző őket, a jeges italoknál kicsit többre vágynak a szieszta előtt. A legnépszerűbb spanyol kánikulai kaja a gazpacho és a nála kicsit testesebb salmorejo garantáltan lehűt mindenkit. Hivatalos receptjük nincs is, hiszen ahány háziasszony, annyi változat. A gazpacho esetében alapvetően uborka, paradicsom, fokhagyma, paprika és fűszerek kerülnek a turmixba, de vészesebb napokon egy-két jégkockát is beledobhatunk a gyorsabb felfrissülés érdekében. Ha azt szeretnénk, hogy a frissítőnk kicsit jobban eltelítsen, készítsünk salmorejót – majdnem olyan, mint a gazpacho, de ezt egy szelet kenyérrel dúsítják. Ha még mindig nem elég, a spanyol konyha büszkeségéből, a sonkából is tehetünk rá egy pici koronát!

Fagyit a briósba! >>

Epres gazpacho

Nagyon kellemes üdítő nyári leves, melyben az eper gyümölcsössége tovább fokozza a frissítő hatást. 2-3 órás hűtést igényel, amely alatt szépen összeérnek az ízek.

Salmorejo

A recept a Chili és Vaníliáról származik, de eredetileg a NOL videósorozatában láttam. Mivel tényleg paradicsomszezon van, és nálunk is pihen a hűtőben jópár nagyon finom, érett házi ...

Gazpacho

Valamennyi nemzetnek megvannak a maradék kenyér felhasználására a saját receptjei. A spanyol konyhákban így csinálják.

Mexikóban így szokás

Bár a közép-amerikai ország a tortilláról és a chili con carnéról és a csokiról ismert elsősorban, aki már járt ott, tudja, hogy a hőség náluk is igencsak ismert fogalom. Ilyenkor nekik sincs kedvük a vastag, nehéz ételekhez, de mivel a konyhájuk alapvetően nem túl könnyű, a frissítőjükben is van némi „anyag". A piacokon mindenhol kapható, óriási kancsókból kínált horchata Mexikó frissítője. A mandula vagy rizstej alapú cukros-fahéjas ital nemcsak hűsít, hanem garantáltan az éhségünket is elveszi 1-2 órára! Mivel nálunk sajnos elég nehéz és költséges beszerezni az alapanyagokat, otthon is elkészíthetjük!

Gyere velünk Mexikóba! >>

Horchata

Az horchata a spanyol nyelvű országok egyik kedvelt itala, piacokon különböző ízesítésben árulják. Országonként, régiónként változik, hogy mandulából, rizsből vagy más ...

Tippek a Balkánról

Balkán konyháról összességében nem beszélhetünk, bár a sok kis nemzet konyhája meglepő hasonlóságot mutat, az ételek fűszerezése, alapanyagjai és elkészítési módja nagyon változatos országonként. A hőséget azonban ők is jól ismerik, és meg is vannak rá a jól bevált receptjeik. A törökök egyik kedvenc frissítője ilyenkor az ayran, a vizezett, sós joghurt, amelyet jól behűtve kortyolgatnak. A nagyobb görög-török büfékben beszerezhető, de otthon is elkészíthetjük pofonegyszerűen! A joghurtos előételek, saláták nagyon népszerűek a melegben, ilyenkor a szokásosnál is gyakrabban esznek joghurtos fogásokat padlizsánnal, uborkával, cukkinivel vagy más zöldséggel.

Törökországi gasztrokalandok >>

Ayran házilag

A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően ...

Tzatziki

Ha máshol nem is, de a gyrosban bizonyára mindenki találkozott már ezzel a görög vagy török előétellel. A hozzá való joghurt eredetileg juhtejből vagy kecsketejből készül, ennek ...

Joghurtos padlizsánsaláta

Görögországban ettem egyszer egy ilyen salátát, hazaérve pedig megpróbáltam házilag előállítani. Közeli rokona a tzatzikinek, de a padlizsán miatt különlegesebb az íze. Eredetileg ...

Dolce Italia

Az olaszok elsősorban sziesztával védekeznek a hőség ellen. De van egy másik, jól bevált módszerük is: a jégbe hűtött limoncello. A délről származó citrusos alkoholból nem tanácsos egyszerre túl sokat fogyasztani, hiszen alkoholtartalma elég magas, de ha a mélyhűtőben tartjuk, és csak egy pohárkányival kortyolunk el a legnagyobb melegben, akkor a legvérmesebb dél-olasz mamma sem szólhat egy rossz szót se. Mivel limoncellót nem lehet minden sarkon kapni, csináljuk meg otthon! És mivel Olaszország déli részén rengeteg citrom terem, ilyenkor előszeretettel fogyasztanak mindent, ami citrommal készül, és könnyű: tészták, saláták, halak és tengeri herkentyűk az olasz konyha kedvencei hőségben.

Citromos spagetti

Tegnap este láttam ezt a receptet a tv-ben. Mivel húgom olasz síútjának  köszönhetően a hűtőnkben lapult egy darabka parmezán sajt, nagyon megörültem és gyorsan ki is próbáltan. ...

Fantasztikus spanyol konyha >>

Spagetti al lemone

Mennyei, mennyei, mennyei!  Hűűűű, de finom volt ez, szinte nem is tudtam abbahagyni. :)  Talán furcsán hangzik ez a citromos tésztára, de bizton állítom, hogy ilyen letisztult, ...

Limoncello házilag

Még mindig tart a citrom-szerelem, ami a sós citromnál és a vele készült receptnél kezdődött és még folytatódik is. Születésnapra készült a házi limoncello. Jóuram legjobb ...

Citromos-pestos zöldsaláta

Annabell Langbein műsorának reklámjában láttam meg a salátát. Mivel minden hozzávalót szeretek, nem volt kérdés, hogy egyszer el is készítem. Kiváló pikáns saláta.

Sült szardellák

Ez csak egy egyszerű elkészítési ötlet: nem kell a halakat feltétlenül lisztbe forgatni, panírozni, bundázni stb. Alaposan besózzuk, kisütjük, lecsöpögtetjük citromlével és kész is.

Ananászos garnéla nyárson sütve

Finom, és friss trópusi az íze. Mivel nagyobb garnélákról van szó, így 15 percig is eltarthat a sütése. Ha először félig átsütjük a zöldségeket és úgy tűzzük fel a nyársra, ...

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Legújabb receptek

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...