Így hozhatod ki a húsvétot olcsón, karanténban – hidd el, lehetséges

Azt gondolod, az idei húsvét elmarad? Bebizonyítjuk, hogy igenis lehetséges ünnepi hangulatot teremteni akkor is, ha az idei húsvét a négy fal közé szorul!

Idén sokszor megfordult a fejemben, hogy a húsvét elmarad… nem tudok baráti csinadrattát rendezni, kiülni sokan a gangra nagy asztallal (igen, ezt csináljuk), nem lehet rokonozni, mi értelme kettőnknek sonkát venni (egyikünk vega)...Aztán, megszálllott ünneprajongóként (már csak nyolc hónap van karácsonyig) úgy gondoltam, minden más jobb megoldás, mint a sorozatok előtt dekkolni karanténban, rendelt kajákkal.

SONKA

Jó nagy mákom van, mert nem kell messzire mennem az idei sonkáért, és igen, csak magamnak is megrendelem.A környékemen nyílt meg ugyanis aBőközi Minicsupa olyan finom disznósággal, amiből ritkán eszem, de a húsvét teljes mértékben kivétel ez alól. Sorakoznak a pici, kézműves boltban a sonkák, töpörtyűk, kolbászok, szendvicsek, különböző szendvicskrémek, nem kérdés, hogy még idejében beszerzem a héten a betevő sonkámat, amit egyedül is rendkívüli örömmel fogok elfogyasztani. Folyamatosak az akciók, és hihetetlen minőségűek a termékeik. Ha már arra jártok, a frissen préselt gyümölcslevekből is érdemes húsvétra beszerezni. Sonkát rendelésre is lehet venni náluk, ne kajtassatok a piacon, ha csak nem muszáj, szállíttassátok házhoz.

Mézes-mustáros sült sonka

Még két évvel ezelőtt, karácsonykor szerettem volna elkészíteni ezt a receptet, de akkor hiába kerestem, sehol nem kaptam egész sonkát. Sőt, az egyik hentes nevetve mondta, hogy majd ...

TOJÁS

A tojást már jó előre beszereztem, hiperből és piacról egyaránt, azt kell mondjam, utóbbi még mindig sokkal olcsóbb, és szerencsére kaptam jó adag medvehagymát, amivel tojáskrémet fogok készíteni, alap. Bár nagyon szeretem a majonézes cuccokat, de az életmódváltásom óta igyekszem mindenből az egyszerűbb, olcsóbb verziókat készíteni, így az olajos, kalóriadús majonézt sokszor zsíros joghurt és mustár váltja fel nálam. Zöldfűszerek minden mennyiségben jöhetnek, szerintem mindenkinek van ismerőse, rokona, aki kertészkedik már ilyenkor, nevelgeti a fűszernövényeket, ne habozzatok elfogadni a friss zöldeket, mehetnek mindenféle mártogatósba.

Másik büdzsékímélő bevetnivalóm a sárgarépakrém, ami reszelt répából, füstölt sajtból, kevés tejfölből (vagy joghurtból) áll össze, és egy éjszakát mindenképpen állnia kell. Jó sok frissen őrölt bors ne maradjon ki belőle, ha nem használtad fel a leveshez az összes répát, akkor hajrá, jöhet belőle ez a friss kence!

Füstöltpaprikás padlizsánkrém

Ha valaki nem szereti a padlizsánt grillezve vagy sütve, krém alakban akkor is megkóstolja. Én gyermekkoromban szerettem bele, amikor erdélyi rokonok jártak nálunk, és nem üres kézzel ...

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

PÉKÁRU

Én ugyan nem halmoztam fel lisztet, de bőven van otthon mindenféléből, teljes kiőrlésűvel készítek zsemléket, én még a szerencsés, expressz élesztőt felhalmozó turnus tagja voltam, így nem okoz gondot az asztalra friss pékárut tenni. Nyilván, ez a lépés kihagyható, és nyugodtan vehetsz a kedvenc pékségedben kenyeret, zsemlét stb.

Császárzsemle

Múlt héten egy klassz kenyeres/ péksütis könyvre bukkantam a könyvesboltban, első átlapozás után nem is annyira a kenyerek, annál is inkább a zsemlék keltették fel a ...

KALÁCS

Aztán a kalács! Hát mennyire egyszerű, olcsó, isteni finom! Ezt is reform módon készítem, teljes kiőrlésű liszt szénhidrátcsökkentettel keverve, vaj, tökmag és az elmaradhatatlan vaj. Az édes ízről az eritrit és a korábban eltett cukormentes lekvárjaim gondoskodnak, de szelet sonkával is szívesen betolom.

Fonott vajas kalács

Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács

Nagyon szeretem a spenótot, a fokhagymát is. A Sütőtökös csíkos kalács után tudtam, hogy a következő csíkos a spenótos lesz. A spenót és a fokhagyma íze nem túl intenzíven, de ...

Szintén nagy mák, hogy a kamrámban (ami igazából egy szekrény, mini konyha lévén) találtam zölsdégkencéket, amiket nemrég vettem, padlizsánkrém, humusz, paprikás kence, ezeket mind drogériás bio leárazásokon szereztem be.

Humusz gyorsan

A hummusz az egyik legnagyobb, gyors kedvencem télen-nyáron, melegben rengeteg paradicsommal és petrezselyemmel. Általában  nagy mennyiségű olívaolajjal készítik, ezen akartam egy kicsit ...

Mivel ragaszkodom a vajhoz, a pogácsasütés kicsit többe kerül, és bár a többi, itt felsorolt ötletből szelektálni fogok, ez nem maradhat el, mert...

...ősi, anyám által őrzött, végtelenül egyszerű recept: vaj, liszt, sajt. Mindenből ugyanannyi, azaz 25 deka, és én zablisztet vagy szénhidrátcsökkentettet használok, de azzal nem a legjobb, ezt már tapasztaltam.

180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sül. Karácsonykor 2 óra alatt fogyott el egy adag….

Mind tudjuk, a gyerekek a legegyszerűbb sütikkel is beérik, sőt, ezeket szeretik a legjobban, szerintem egy kakaós keverttel és néhány csokinyuszival le is tudhatod az egészet.

A lényeg, ne pörögd túl ezt az egészet, most mindannyiunknak át kell gondolnia a szükségleteit. Itt az ideje a közös beszélgetéseknek, és ha kell, igen, akár egy erkélyen. Bontsatok bort, vagy ki mit akar, és indulhat a húsvéti ebéd a barátokkal, rokonokkal Skype-on keresztül. Hozd ki a legjobbat az idei húsvétból!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...