Ezért hat az agyra úgy a cukor, mint egy drog

Az agynak szüksége van cukorra ahhoz, hogy működni tudjon, de ha túl sokat kap belőle, akkor egyre többet kíván.

Az agy glükózzal működik, ez ad energiát a sejtjeinknek. Emiatt evolúciósan programozza vagyunk arra, hogy szeressük az édességet, hiszen nagyszerű és egyszerű energiaforrást jelent.

Amikor alacsony a vércukrunk, akkor kevésbé hatékonyan tudunk gondolkodni, nem találjuk a szavakat, elfelejtjük, hogy hova tettük a telefonunkat, és nagyon fáradtnak érezzük magunkat. Ha azonban túl sok cukor van a testünkben, az kellemetlen jelenségek okozója lehet. Amikor a cukor íze aktiválja az ízlelőbimbóinkat, azok egy olyan jelet küldenek az agynak, amely aktiválja annak a jutalmazó rendszerét.

Ilyenkor dopamin szabadul fel, és mivel a vegyület nagy részben felelős a boldogságérzetért, a felszabadítását kiváltó aktust meg akarjuk ismételni.

Úgy működik, mint egy drog

A cukor az egyetlen olyan étel, amelynél ez a dopaminválasz hosszútávon is fennmarad. Más ételek esetén az történik, hogy az első kóstolás után, amikor a szervezet számára kiderül, hogy a táplálék nem mérgező, a dopaminválasz megszűnik. Mivel azonban a cukor esetében ez minden egyes alkalommal megtörténik, a cukor úgy működik a testben, mint egy drog.

Minél többet eszünk belőle, annál jobban fogjuk kívánni. Ilyenkor persze több cukrot is eszünk, aminek hatására a hasnyálmirigy még több inzulint termel: ez jelzi a zsírsejteknek, hogy nagy mennyiségű glükózt, zsírsavat és egyéb kalóriában gazdag anyagot tároljanak.

Ennek eredményeképpen túl kevés kalória marad a véráramban, ezért az agy azt érzékeli, hogy újra táplálékra van szüksége. Így hamar újra éhesek leszünk, és pont a cukor az, ami a legvonzóbbnak tűnik számunkra. Ezáltal egy ördögi körben találjuk magunkat, melyet csak a cukros ételek fogyasztásának csökkentésével tudunk áttörni.

Ezeket olvastad már?

5 őszi szuperfood, amit tilos kihagynod a menüdből

Sokan hiszik azt, hogy a nyári szezonális gyümölcsáradat elmúltával ősszel nehezebb hozzájutnunk az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagokhoz. Ez azonban - szerencsére - egyáltalán nincs így, hiszen a klasszikus, színes őszi zöldségek és gyümölcsök is számtalan értékes tápanyagot biztosítanak számunkra.

Nosalty

Forrásunk volt.

Szerző: Kessel Krisztina

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...