Ezért hat az agyra úgy a cukor, mint egy drog

Az agynak szüksége van cukorra ahhoz, hogy működni tudjon, de ha túl sokat kap belőle, akkor egyre többet kíván.

Az agy glükózzal működik, ez ad energiát a sejtjeinknek. Emiatt evolúciósan programozza vagyunk arra, hogy szeressük az édességet, hiszen nagyszerű és egyszerű energiaforrást jelent.

Amikor alacsony a vércukrunk, akkor kevésbé hatékonyan tudunk gondolkodni, nem találjuk a szavakat, elfelejtjük, hogy hova tettük a telefonunkat, és nagyon fáradtnak érezzük magunkat. Ha azonban túl sok cukor van a testünkben, az kellemetlen jelenségek okozója lehet. Amikor a cukor íze aktiválja az ízlelőbimbóinkat, azok egy olyan jelet küldenek az agynak, amely aktiválja annak a jutalmazó rendszerét.

Ilyenkor dopamin szabadul fel, és mivel a vegyület nagy részben felelős a boldogságérzetért, a felszabadítását kiváltó aktust meg akarjuk ismételni.

Úgy működik, mint egy drog

A cukor az egyetlen olyan étel, amelynél ez a dopaminválasz hosszútávon is fennmarad. Más ételek esetén az történik, hogy az első kóstolás után, amikor a szervezet számára kiderül, hogy a táplálék nem mérgező, a dopaminválasz megszűnik. Mivel azonban a cukor esetében ez minden egyes alkalommal megtörténik, a cukor úgy működik a testben, mint egy drog.

Minél többet eszünk belőle, annál jobban fogjuk kívánni. Ilyenkor persze több cukrot is eszünk, aminek hatására a hasnyálmirigy még több inzulint termel: ez jelzi a zsírsejteknek, hogy nagy mennyiségű glükózt, zsírsavat és egyéb kalóriában gazdag anyagot tároljanak.

Ennek eredményeképpen túl kevés kalória marad a véráramban, ezért az agy azt érzékeli, hogy újra táplálékra van szüksége. Így hamar újra éhesek leszünk, és pont a cukor az, ami a legvonzóbbnak tűnik számunkra. Ezáltal egy ördögi körben találjuk magunkat, melyet csak a cukros ételek fogyasztásának csökkentésével tudunk áttörni.

Ezeket olvastad már?

5 őszi szuperfood, amit tilos kihagynod a menüdből

Sokan hiszik azt, hogy a nyári szezonális gyümölcsáradat elmúltával ősszel nehezebb hozzájutnunk az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagokhoz. Ez azonban - szerencsére - egyáltalán nincs így, hiszen a klasszikus, színes őszi zöldségek és gyümölcsök is számtalan értékes tápanyagot biztosítanak számunkra.

Nosalty

Forrásunk volt.

Szerző: Kessel Krisztina

Címlapról ajánljuk

További cikkek