Ezért hat az agyra úgy a cukor, mint egy drog

Az agynak szüksége van cukorra ahhoz, hogy működni tudjon, de ha túl sokat kap belőle, akkor egyre többet kíván.

Az agy glükózzal működik, ez ad energiát a sejtjeinknek. Emiatt evolúciósan programozza vagyunk arra, hogy szeressük az édességet, hiszen nagyszerű és egyszerű energiaforrást jelent.

Amikor alacsony a vércukrunk, akkor kevésbé hatékonyan tudunk gondolkodni, nem találjuk a szavakat, elfelejtjük, hogy hova tettük a telefonunkat, és nagyon fáradtnak érezzük magunkat. Ha azonban túl sok cukor van a testünkben, az kellemetlen jelenségek okozója lehet. Amikor a cukor íze aktiválja az ízlelőbimbóinkat, azok egy olyan jelet küldenek az agynak, amely aktiválja annak a jutalmazó rendszerét.

Ilyenkor dopamin szabadul fel, és mivel a vegyület nagy részben felelős a boldogságérzetért, a felszabadítását kiváltó aktust meg akarjuk ismételni.

Úgy működik, mint egy drog

A cukor az egyetlen olyan étel, amelynél ez a dopaminválasz hosszútávon is fennmarad. Más ételek esetén az történik, hogy az első kóstolás után, amikor a szervezet számára kiderül, hogy a táplálék nem mérgező, a dopaminválasz megszűnik. Mivel azonban a cukor esetében ez minden egyes alkalommal megtörténik, a cukor úgy működik a testben, mint egy drog.

Minél többet eszünk belőle, annál jobban fogjuk kívánni. Ilyenkor persze több cukrot is eszünk, aminek hatására a hasnyálmirigy még több inzulint termel: ez jelzi a zsírsejteknek, hogy nagy mennyiségű glükózt, zsírsavat és egyéb kalóriában gazdag anyagot tároljanak.

Ennek eredményeképpen túl kevés kalória marad a véráramban, ezért az agy azt érzékeli, hogy újra táplálékra van szüksége. Így hamar újra éhesek leszünk, és pont a cukor az, ami a legvonzóbbnak tűnik számunkra. Ezáltal egy ördögi körben találjuk magunkat, melyet csak a cukros ételek fogyasztásának csökkentésével tudunk áttörni.

Ezeket olvastad már?

5 őszi szuperfood, amit tilos kihagynod a menüdből

Sokan hiszik azt, hogy a nyári szezonális gyümölcsáradat elmúltával ősszel nehezebb hozzájutnunk az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagokhoz. Ez azonban - szerencsére - egyáltalán nincs így, hiszen a klasszikus, színes őszi zöldségek és gyümölcsök is számtalan értékes tápanyagot biztosítanak számunkra.

Nosalty

Forrásunk volt.

Szerző: Kessel Krisztina

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...