Így használd a lédús főzőtököt a konyhádban!

Tökfőzeléknél azért jóval többet tudsz kihozni az egyszerű főzőtökből. Bár tény, ez a legelterjedtebb felhasználási módja, elárulunk róla azért még pár dolgot! 

Tudjátok, mi az egyik legjobb a nyárban? A tökfőzi! Tudom, hogy sokaknak szálka a szemében a napközis, csomós főzelékek rémképe után, főleg kaporral, pedig ennél sokkal többet tud ez a magas víztartalmú, istenien fűszerezhető hengerke!

A klasszikusok klasszikusa: a tökfőzelék

Oké, akit eddig nem szerette, lehet, hogy azt most sem fogom meggyőzni, pedig a legyalult főzőtök könnyen termeszthető, sokoldalúan felhasználható növény, semleges ízvilága miatt erős fűszerekkel együtt is használható. A frissen vágott kaporral, tejfölös habarással természetesen főzeléknek való, ezt átmentheted a télbe is, hiszen remekül fagyasztható, amihez csak le kell gyalulni. Fasírttal szoktam tálalni, szerintem úgy az igazi, és egy kis fehérborecettel vagy citrommal ízesíteni. Ha eddig nem így csináltad, mindenképp próbáld ki!

Mutatunk recepteket is:

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Fokhagymás-tejes tökfőzelék

Soha életemben nem szerettem a tökfőzeléket, kivéve persze Mamáét. Hasonlóképpen készítette, talán annyi különbséggel, hogy az olaj helyett zsírt használt, gondolom én, mert a ...

Többféle színben létezik, frissességéről a kis zöld szár árulkodik a főzőtök tetején.Ha gyalultan veszed, gyorsan használd fel, mert levet ereszt és megbarnul, ha házilag aprítod és fagyasztod, akkor pakold műanyag zacskóba vagy fóliázd be. A frissen szedett tök egyébként hűtőben tárolva sokáig megőrzi a frissességét. A magját ne dobd ki! Értékes és finom csemege némi sütés után. Van olyan termése, ami még annyira zsenge, hogy hámozást sem igényel, de ez a ritkábbik eset, én sima krumplihámozóval szoktam nekiesni.

Oké, de mitől olyan jó?

Nyáron imádom kettévágni, és darált húsos, tejfölös szósszal megtölteni, friss fűszernövénnyel felturbózni, van, aki nyersen is fogyasztja, mert szuper élettani hatásai vannak:

Főzés nélküli "tökfőzelék"

Nálam eddig ez a 2017-es év találmánya! Gyors, könnyű és egyszerű változat a tökfőzelékre. Nagyon üde és friss, pont amilyen az szezon első adag gyalult tökéhez passzol. A tetejét ...

A főzőtök élettani jelentősége leginkább a víztartalmában rejlik:

  • napi folyadékszükségletünkhöz jelentősen hozzájárul
  • rosttartalma segíti az emésztést
  • nagyon alacsony az energiatartalma, tíz dekája alig 15 kalóriát rejt
  • vitamin- és szénhidráttartalma is nagyon alacsony, A- és C-vitamin azért van benne
  • fogyasztása cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, só- és nátriumtartalma miatt
  • a benne található magok annál gazdagabb összetételűek: az esszenciális zsírsavak és sok-sok fehérje miatt ajánlott a fogyasztásuk
  • szénhidrátban szegény, ilyen típusú diétákhoz kifejezetten ajánlott.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...