Így használd a lédús főzőtököt a konyhádban!

Tökfőzeléknél azért jóval többet tudsz kihozni az egyszerű főzőtökből. Bár tény, ez a legelterjedtebb felhasználási módja, elárulunk róla azért még pár dolgot! 

Tudjátok, mi az egyik legjobb a nyárban? A tökfőzi! Tudom, hogy sokaknak szálka a szemében a napközis, csomós főzelékek rémképe után, főleg kaporral, pedig ennél sokkal többet tud ez a magas víztartalmú, istenien fűszerezhető hengerke!

A klasszikusok klasszikusa: a tökfőzelék

Oké, akit eddig nem szerette, lehet, hogy azt most sem fogom meggyőzni, pedig a legyalult főzőtök könnyen termeszthető, sokoldalúan felhasználható növény, semleges ízvilága miatt erős fűszerekkel együtt is használható. A frissen vágott kaporral, tejfölös habarással természetesen főzeléknek való, ezt átmentheted a télbe is, hiszen remekül fagyasztható, amihez csak le kell gyalulni. Fasírttal szoktam tálalni, szerintem úgy az igazi, és egy kis fehérborecettel vagy citrommal ízesíteni. Ha eddig nem így csináltad, mindenképp próbáld ki!

Mutatunk recepteket is:

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Fokhagymás-tejes tökfőzelék

Soha életemben nem szerettem a tökfőzeléket, kivéve persze Mamáét. Hasonlóképpen készítette, talán annyi különbséggel, hogy az olaj helyett zsírt használt, gondolom én, mert a ...

Többféle színben létezik, frissességéről a kis zöld szár árulkodik a főzőtök tetején.Ha gyalultan veszed, gyorsan használd fel, mert levet ereszt és megbarnul, ha házilag aprítod és fagyasztod, akkor pakold műanyag zacskóba vagy fóliázd be. A frissen szedett tök egyébként hűtőben tárolva sokáig megőrzi a frissességét. A magját ne dobd ki! Értékes és finom csemege némi sütés után. Van olyan termése, ami még annyira zsenge, hogy hámozást sem igényel, de ez a ritkábbik eset, én sima krumplihámozóval szoktam nekiesni.

Oké, de mitől olyan jó?

Nyáron imádom kettévágni, és darált húsos, tejfölös szósszal megtölteni, friss fűszernövénnyel felturbózni, van, aki nyersen is fogyasztja, mert szuper élettani hatásai vannak:

Főzés nélküli "tökfőzelék"

Nálam eddig ez a 2017-es év találmánya! Gyors, könnyű és egyszerű változat a tökfőzelékre. Nagyon üde és friss, pont amilyen az szezon első adag gyalult tökéhez passzol. A tetejét ...

A főzőtök élettani jelentősége leginkább a víztartalmában rejlik:

  • napi folyadékszükségletünkhöz jelentősen hozzájárul
  • rosttartalma segíti az emésztést
  • nagyon alacsony az energiatartalma, tíz dekája alig 15 kalóriát rejt
  • vitamin- és szénhidráttartalma is nagyon alacsony, A- és C-vitamin azért van benne
  • fogyasztása cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, só- és nátriumtartalma miatt
  • a benne található magok annál gazdagabb összetételűek: az esszenciális zsírsavak és sok-sok fehérje miatt ajánlott a fogyasztásuk
  • szénhidrátban szegény, ilyen típusú diétákhoz kifejezetten ajánlott.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Puha burgonyás pogácsa

Ugyan az összes pogácsák közül a burgonyás néz ki a legszerényebben, mégis ez a verzió rendelkezik az egyik leglégiesebb, legkönnyedebb állaggal. Persze csak akkor, ha jól dolgozzuk ki ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!