Tudjátok, mi az egyik legjobb a nyárban? A tökfőzi! Tudom, hogy sokaknak szálka a szemében a napközis, csomós főzelékek rémképe után, főleg kaporral, pedig ennél sokkal többet tud ez a magas víztartalmú, istenien fűszerezhető hengerke!
A klasszikusok klasszikusa: a tökfőzelék
Oké, akit eddig nem szerette, lehet, hogy azt most sem fogom meggyőzni, pedig a legyalult főzőtök könnyen termeszthető, sokoldalúan felhasználható növény, semleges ízvilága miatt erős fűszerekkel együtt is használható. A frissen vágott kaporral, tejfölös habarással természetesen főzeléknek való, ezt átmentheted a télbe is, hiszen remekül fagyasztható, amihez csak le kell gyalulni. Fasírttal szoktam tálalni, szerintem úgy az igazi, és egy kis fehérborecettel vagy citrommal ízesíteni. Ha eddig nem így csináltad, mindenképp próbáld ki!
Mutatunk recepteket is:
Többféle színben létezik, frissességéről a kis zöld szár árulkodik a főzőtök tetején.Ha gyalultan veszed, gyorsan használd fel, mert levet ereszt és megbarnul, ha házilag aprítod és fagyasztod, akkor pakold műanyag zacskóba vagy fóliázd be. A frissen szedett tök egyébként hűtőben tárolva sokáig megőrzi a frissességét. A magját ne dobd ki! Értékes és finom csemege némi sütés után. Van olyan termése, ami még annyira zsenge, hogy hámozást sem igényel, de ez a ritkábbik eset, én sima krumplihámozóval szoktam nekiesni.
Oké, de mitől olyan jó?
Nyáron imádom kettévágni, és darált húsos, tejfölös szósszal megtölteni, friss fűszernövénnyel felturbózni, van, aki nyersen is fogyasztja, mert szuper élettani hatásai vannak:
A főzőtök élettani jelentősége leginkább a víztartalmában rejlik:
- napi folyadékszükségletünkhöz jelentősen hozzájárul
- rosttartalma segíti az emésztést
- nagyon alacsony az energiatartalma, tíz dekája alig 15 kalóriát rejt
- vitamin- és szénhidráttartalma is nagyon alacsony, A- és C-vitamin azért van benne
- fogyasztása cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, só- és nátriumtartalma miatt
- a benne található magok annál gazdagabb összetételűek: az esszenciális zsírsavak és sok-sok fehérje miatt ajánlott a fogyasztásuk
- szénhidrátban szegény, ilyen típusú diétákhoz kifejezetten ajánlott.
Ezeket olvastad már?
9 olcsó "combos" fogás, amit nem lehet abbahagyni
Ha nem tudod, mit kezdj az egy ideje fagyasztóban várakozó csirkecombokkal, segítünk! Ha úgy tartja kedved, akár iránymutatónak is használhatod a recepteket, variáld bátran.
Nosalty7 puha és ízletes sós falatka, amivel feldobhatod a karanténos...
Lehet, hogy mostanában elhanyagoltad azokat a sós süteményeket, amelyeket baráti találkozók, bulik alkalmával sütöttél nem is olyan régen. Fedezd fel újra a régi ízeket!
Nosalty7 ízletes, húsos fogás spárgával
A spárga a maga semleges ízével sokrétűen felhasználható. A legtöbb húsfajtához tökéletesen passzol, és roppanósságával csodásan feldobja a fogást!
NosaltyLehet, hogy európai uniós CSIRKESTOP elé nézünk?
Több okból is jelentős túltermelés és árzuhanás alakult ki a hazai baromfipiacon, a szakmai szervezetek az EU-t sürgetik, mert szerintük egy megoldás van a problémára.
Nosalty