Így harcoljunk a foltok ellen!

Nap mint nap meggyűlik a bajunk a foltokkal és szennyeződésekkel a konyharuhákon, a terítőn, a textilszalvétákon vagy a kötényeken.

Természetesen mindenkinek van ezekre egy-egy saját fejlesztésű vagy a nagymamától tanult házi praktikája, de van, hogy ezek sem válnak be minden esetben.

A foltos textilek végül szerepet kapnak a takarításban vagy cipőpucolásban, de végül így is úgy is a kukában végzik. Éppen ezért sokan inkább a papírtörlő mellett döntenek, mi azonban szeretjük a legminimálisabb módon szennyezni a környezetet.Összegyűjtöttünk néhány tippet a friss illetve a már régebben a konyharuhára került plecsnik ellen, hogy a lehető legtovább használhassuk őket.

Tudtad?

A foltot mindig ellenkező kémhatású szerrel kezeljünk, különben nagyobb lehet a kár, mint azelőtt!

Friss foltok

Zsír, olaj, bor, kávé, tea és narancslé? Minden háztartásban probléma ezek tisztítása a textíliákból. Ha azon nyomban nekiesünk az eltávolításuknak, sikerrel járhatunk.

Zsíros foltok ellen

  • Burgonyakeményítővel érdemes beszórni a foltot, pár órát rajtahagyni, kikefélni, majd bedobni a mosógépbe.
  • Öntsünk mosogatószert a foltra, alaposan dolgozzuk bele az anyagba, majd öblítsük át a textilt ecettel, végül mossuk 30-40 fokon. Ha szükséges, többször ismételjük meg!
  • Tegyünk a textil alá itatóspapírt! Öntsünk a foltra benzint vagy terpentint. (Ezt a fázist mindenképp nyitott ablaknál végezzük!) Szórjunk rá hintőport vagy keményítőt, dörzsöljük bele, hagyjuk megszáradni, szórjuk le róla a port, majd mehet is a gépbe.
  • Öntsünk a foltra sütőport, hagyjuk egy éjszakán át állni, majd mossuk ki.

Vízben oldódó foltok ellen

  • Közvetlenül mosás előtt áztassunk egy textilt vagy szivacsot hígítatlan ecetbe, és ezzel dörzsöljük át a foltot.
  • Nagyobb foltoknál célszerű magát a szennyezett szövetet 3 rész ecetbe és 1 rész víz oldatába áztatni egy éjszakára.
  • Makacs foltoknál a szennyezés bedörzsölése után célszerű a mosás előtt 1-2 pohár ecetet tenni a gépbe.
  • Vörösbor és szőlőlé ellen használhatunk - közvetlenül a foltra öntve - sót, sherryt, fehérbort vagy tiszta alkoholt. Mielőtt a mosógépbe tennénk, tegyünk a foltra pár csepp citromlevet is. Ha ezután sem tűnne el a makacs paca, próbálkozzunk glicerinnel.
  • Paradicsom- vagy spenótfoltok ellen legtöbbször elég a szappanos meleg víz, de a legjobb, ha mosás előtt nyers burgonyakarikával átdörzsöljük a foltokat.

Régi makacs foltok ellen

Először is mosás előtt lazítsuk fel a foltokat 3 evőkanál ecet, 2 evőkanál folyékony mosószer vagy mosogatószer, illetve 1 liter meleg víz keverékével. Dörzsöljük bele a foltba, itassuk szárazra, és csak ezután mossuk ki.

Ha nektek van már bevált tippetek, és trükkötök, írjátok meg nekünk és a legjobbakat, megjelentetjük praktika oldalunkon!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...