Így hagyd abba végleg a stresszevést, ha te is csokiba fojtod a bánatod

Te is jégkrémbe fojtod a szakítás bánatát? A stresszevés többnyire nem merül ki ideges sárgaréparágcsálásban, hiszen sajnos inkább a cukros ételek "segítenek" a megnyugvásban.

De miért eszünk ész nélkül, ha idegesek vagyunk?

Talán azért is nem tartozik a stresszevés az evészavarok közé, mert kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenki érintett benne. Ennek oka, hogy a szerotonin, az elégedettség, nyugalom, illetve a boldogság ingerületátvivő anyaga, olyan idegsejtekben képződik, melyeket a táplálékbevitel szabályoz.

A szénhidrátok fogyasztása emeli a szerotoninszintet, a fehérjefogyasztás viszontnem. (via)

Mivel a hangulatra jó hatással vannak a szénhidrátok, azaz az alapvetően hizlaló ételek, sokan észrevétlenül mintegy „megtanuljuk”, hogy ha ezeket fogyasztjuk, akkor jobban érezzük magunkat. Így rászokunk arra, hogy túlegyük magukat szénhidrátokkal, anélkül, hogy végiggondolnánk, hogy miért...

...a bánatában dobozszámra jégkrémet kanalazó nő típusa is teljesen beágyazódott a mindennapi kultúrába.

Mi a stresszevés következménye?

Amikor az étel gyógyszerként funkcionál az életünkben, sokan számíthatunk rá, hogy elkezdünk a genetikánknak megfelelő mértékben hízni. Ezt általában a rosszabb időszakokban, nőknél sokszor menstruáció előtt is, illetve általában télen lehet megfigyelni. (via)

Ha azonban a stresszevés idült szokássá válik, a hízás mellett megjelenhet az az érzés is, hogy nem igazán tudjuk kontrollálni az evésünket. Ez már az evéshez való egészségtelen viszonyulásnak számít, melynek szélsőséges esetei az evészavarokhoz tartoznak.

"Egészséges" nasik:

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Mi a teendő?

„A stresszevést úgy tudjuk abbahagyni, ha tudatosítjuk magunkban, hogy azt csináljuk, és az evés helyett egészségesebb megküzdési stratégiákat találunk magunknak” - mondja Jennifer Hollinshead, a Peak Resilience nevű vancouveri Coachingcentrum vezetője. Ezt persze könnyű mondani, viszont nem olyan könnyű megvalósítani.

Hollinshead alapvetően az öngondoskodás és az önelfogadás módszereit javasolja, többek közt a mindfulness gyakorlásával, de van néhány gyorsan és egyszerűen alkalmazható tippje is a stresszevés kezelésére. (via)

Igyunk egy pohár vizet, mielőtt kibontjuk a csokit!

A vízivást sokszor a diétázóknak javasolják, hogy „eltelítsék” magukat étkezés előtt, de ez esetben nem erről van szó. Ha tudatosan úgy döntünk, hogy evés előtt megiszunk egy pohár vizet, egy pillanatra biztosan késleltetjük a „gépszíjfolyamat” megindulását a túlevésben, ami persze mindig az első falattal indul.

via GIPHY

Néhány mély lélegzet is segíthet

Ugyanazon elv alapján késleltethető a stresszre adott reakció, azaz a meggondolatlan evés, ha néhány mély lélegzetet veszünk, ez a módszer azonban nem csak a késleltetés miatt hatásos. A hangsúly a kilégzésen legyen, tehát egy nagy levegő után próbáljuk meg a tüdőnket teljesen kiüríteni. A levegő kapkodásától még idegesebbek leszünk, pedig jellemzően ezt tesszük, ha stresszben vagyunk. (via)

A kiváltó okok azonosítása a hosszú távú megoldás

Hollinshead mellett az amerikai Mayo Clinic munkatársai is napló vezetését javasolják a stresszevés leküzdésére. Ennek célja, hogy a stresszevők azonosítani tudják, hogy egyáltalán mely érzések azok, amelyek hatására kontrollálatlanul kezdenek enni.A naplóba minden egyes evést megelőző, evés közbeni, és az azt követő érzéseket kell a lehető legpontosabban felírni.

via GIPHY

Van, aki például akkor kezd el enni, ha dühös, és el akarja kerülni a düh átélését, más akkor, ha szomorú valami miatt.

A napló vezetésével egy idő után bizonyos minták rajzolódnak ki a saját viselkedésünkkel kapcsolatban. Minél jobban ismerjük magunkat, annál inkább képesek lehetünk rá, hogy még időben megakadályozzuk magunkat abban, hogy ártsunk magunknak. Hollinshead ebben a folyamatban is türelemre és önmagunk elfogadására int: az evési szokásaink megismerése és korrigálása ne kényszeres, hanem öngondoskodástól vezérelt legyen. (via)

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...