Így főzz LEVEST, ha kezdő vagy, de most rákényszerülsz a főzőcskére

Sorozatunkban segíteni próbálunk azoknak, akik a bezárás és a tengernyi otthon töltött idő közepette ennének egy jó levest, de nem igazán szoktak főzni.

Legyünk őszinték, most, a koronavírusokozta őrületben biztos, hogy szinte mindenki főzni kényszerül egyszer - mi a szerkesztőségben imádunk is, de tudjuk, hogy rengetegen nem szeretnek főzni, nem tudnak (vagy azt hiszik), illetve rendelik a napi menüt az irodába, étermeznek, vagy futárral hozatják az esti pizzát, a gyerekek meg általában a sulimenzán esznek.

Krémes burgonyakrémleves

A krumpli talán a leghétköznapibb alapanyagunk, kis turbózással azonban szuper ételeket varázsolhatunk belőle. Így van ez ezzel a krémlevessel is: elég néhány, szinte minden hűtőben ...

Most azoknak szeretnénk segíteni, akik nekiállnának a főzésnek, de nem feltétlen tudják, hogy vízből, nyers alapanyagokból meg némi sóból hogy lesz bármi, amit meg is ennének.

Sorozatunk első részében tehát a levesekre térünk ki - ezekkel a totál kezdők is megpróbálkozhatnak!

Max. fél órás, könnyű levesreceptek jönnek, természetesen krémleves-fókusszal:

KRÉMLEVES

Alap, hogy ők az első gondolataink, pedig nem csak krémlevest könnyű főzni. Végy némi zöldséget, amit csak szeretnél, ez lehet friss is (sárgarépa, gomba, spárga, burgonya, édesburgonya, hagyma stb.), ha még találtál a boltban, de ha már bespájzoltál, jöjjön az elállós-hüvelyes-konzerves-üveges-mirelit szekcióból (zöldborsó, paradicsom, brokkoli, karfiol), amit szeretnél.

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

A krémlevesek lényege, hogy (elhagyható hagymás-olajos dinsztelést követően) annyi vízben, ami ellepi, megfőzzük az adott zöldségeket, ha van alaplevünk, azzal felhúzzuk, ha nincs, csak fűszerezzük a vizes alapot. Fűszerekből a só, borsfélék, zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring), szerecsendió, római kömény, curry, kurkuma, chili játsszanak főleg szerepet. A bio leveskocka sem ördögtől való, abban nincs semmi műanyag.

Ha puha a zöldség, turmixoljuk le (lehet krémesre is, de rusztikusra, darabosra is), és húzzuk fel tejtermékkel, például joghurttal, (de ez lehet vegán főzőkrém, kókuszkrém/tej, "szójatejföl" stb. is).

Brokkolikrémleves pestoval

A brokkoli a kedvenc krémlevesem, úgy gondoltam, hogy kipróbálom és megbolondítom egy kis maradék pesto szósszal. Az eredmény isteni lett, ajánlom azoknak, akik szeretnék feldobni kicsit a ...

Paradicsomos répakrémleves spenóttal

Napok óta fájdalmas torokgyulladásom van. Semmi hangom (amin lehet a környezetem egy cseppet sem bánkódik), valamint alig tudok nyelni is. Idén ősszel valahogy engem is elkapnak a vírusok. ...

Pórés kukoricaleves

Ezt az egyszerű levesreceptet gyermekeim nagymamájától tanultam, aki egyik Egyesült Királyságban töltött útja során gyűjtötte.

Ha sűrítenénk:

Keverjük el kb. egy evőkanál liszttel vagy keményítővel a tejterméket, tegyünk hozzá a forró léből (hőkiegyenlítés), és adjuk a levesünkhöz. Én például így krémesítem az ételeimet tejtermék nélkül.

Természetesen a zöldségeket szimplán leturmixolva, minden nélkül, "önmagával" is sűríthetjük a levest, így lesz igazán "mindenmentes."

KÖNNYŰ és GYORS NEM-KRÉMLEVESEK

Ha pedig nem krémlevesre vágytok, de a húsos levesekig még nem mennétek, mutatunk pár zöldségalapú gyors finomságot. Higgyétek el, hogy ha tartjátok az arányokat (itt főleg a víz mennyisége fontos, mert ha túl sok, bizony seízű lehet az eredmény, de még ezt is javíthatjuk további fűszerekkel, bio leveskockával, alaplével), akkor .minden.rendben.lesz.

Olaj, hagyma, zöldségek apróra, kis dinsztelés a fűszerekkel együtt, majd rá a víz, főzés, és a végén az ízek beállítása, illetve tejföllel, tejszínnel stb. felhúzás.

Ami mindig a végén menjen: friss aprított petrezselyem, koriander, újhagymazöld, snidling, hajszál lilahagymacsíkok és esetleg baconcsipsz vagy cruton – csakis a tetejére!

Klasszikus karfiolleves

Az egyik leggyorsabban elkészülő nyári leves a karfiolleves, aminek ez egy klasszikus változata. Gyorsan elkészül, mosogatni alig kell, és nagyon finom.

Hajrá #HÁZIMENZA, használjátok a hashtaget az Instán, és küldjetek Ti is sok fotót az otthoni főzésetek végeredményeiről a Facebook-csoportunkba!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...