Így főzz albérletben és koleszban

Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor elköltözünk otthonról - sokaknak ez akkorra esik, mikor egyetemre, főiskolára kerülnek. Konyhatippeink most nekik szólnak!

Ha megkérdezünk bárkit, hogy mikor kezdett el főzni, általában háromféle választ kapunk: mióta a konyhapultot felérem, mikor megházasodtam, és mikor a felsőoktatási tanulmányok miatt elköltöztem otthonról. A kiskorú szakácsokkal r.kata foglalkozik, az életük párjával összeköltözők úgyis azt főzik, amit a kedves szeret, viszont nyakunkon a szeptember, ami azt jelenti, hogy záros határidőn belül nagyon sokan fognak arra ébredni, hogy hoppá, anyu nem főzött vacsorát.

A penne all'arrabbiata Timi Poppins-tól receptjéért kattints ide!

Nem akarok olyan elcsépelt frázisokat pufogtatni, hogy most kezdődik a nagybetűs élet, meg minden, de tény, hogy az önálló háztartás kialakítása nagy dolog, függetlenül attól, hogy koliban vagy albérletben kezdjük meg. Ha jó alapokkal kezdünk, idővel csak egyszerűbb lesz, a rosszat viszont később nehéz lesz levetkőzni. Úgyhogy miért ne csinálnátok mindjárt jól?

1. Reggelizz!

Tudom, ezzel nem mondok újat, és már a középiskolában sem ártott volna. Onnantól azonban, hogy te osztod be a pénzed, a hónap felénél már egyáltalán nem lesz mindegy, hogy veszel-e pár száz forintért délelőtt szendvicset vagy nem. Egy doboz müzli és egy liter tej még a legzsúfoltabb kollégiumi hűtőbe is befér, az elkészítése meg tényleg egy mozdulat.

Sült mézes müzli

A gyerekek hétköznap reggelire kizárólag müzlit esznek. Ha van időm, ezzel kedveskedem nekik.  Ebből a mennyiségből majdnem egy kiló lesz. Vigyázat, mert napközben is rájárnak, így ...

Reggeli zabkása 8. - ahogy mi szeretjük

Tőlem abszolút szokatlan módon, egy egyszerű recept. Sokáig gondolkoztam, hogy feltegyem-e, hiszen a sokadik, de aztán győzött jóuram, aki két hörcsögzacskóval a pofiján, egy ...

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

2. Tanulj meg pár receptet!

Ha még soha nem főztél, gondolj arra, mi a legegyszerűbb étel, amit bármikor szívesen megeszel - majd kérj meg valakit, hogy együtt csináljátok meg egyszer. Ha van négy-öt alaprecepted, az megment a por- és üveges ételek vásárlásától, ha pedig rájössz, hogy milyen egyszerű, kedved lesz a további kísérletekhez.

3. Számolj!

Nyilván van olyan, akinek korlátlan anyagi lehetőségei vannak az egyetem alatt - a többségnek azonban nem. Spórolás jelszóval hajlamosak vagyunk üveges mártásokon és konzerveken élni - amivel jól meg is alapozunk egy pénzrabló és egészségtelen szokást, amiről később nehéz leszokni. A legolcsóbb konzerv májkrém olyan 70 forint körül kapható - 65 grammos kiszerelésben. Egy kiló így 1300 Ft körül van. Kicsit húzós szalonnabőrkéért és csontokról lefejtett húspépért. Nem éri meg inkább venni egy kiló csirkecombot? Egy üveg paradicsomos tésztaszósz is van vagy 600 forint - szerintem ennyiből simán vehetünk egy kiló paradicsomot és pár fej gombát.

Tepsiben sült csirkecomb

Többször is használunk grillzacskós termékeket. Pillanatnyilag nem volt itthon, és nagyon kívántuk az így készült csirkecombokat. Így jöttem rá, hogy zacskó nélkül is lehet pompás ...

Spagetti al lemone

Mennyei, mennyei, mennyei!  Hűűűű, de finom volt ez, szinte nem is tudtam abbahagyni. :)  Talán furcsán hangzik ez a citromos tésztára, de bizton állítom, hogy ilyen letisztult, ...

4. Legyen jó alapfelszerelésed!

Nyilván nem mindegy, hogy valaki egy konyhát pár lakótárssal vagy egy egész emeletnyi emberrel oszt meg - pár alap konyhai eszközöd azonban legyen. Egy jó minőségű serpenyő, egy vízforraló fazék, egy lábas és egy kisebb hőálló tál vagy tepsi kezdetnek elég is, persze kell még egy-két jó kés, vágódeszka meg konzervnyitó. A sor nyilván folytatható helytől és anyagi helyzettől függően.

5. Tervezz előre!

A hét első két napján úgyis az otthonról hozott ételeket fogod enni, de a hét hátralévő részén sem kell minden nap boltba járnod. Főzz egyszerű, újramelegíthető egytálételeket, amik elférnek a közös hűtőben is, vagy olyan ételt, aminek a maradékát másnap pár mozdulattal átalakíthatod.

6. Változtass!

Imádod anyukád főztjét, de néha ennél valami mást is a szokásos rizsköret helyett? Unod a kiflit és a zsemlét, de nálatok enélkül nincs reggeli? Hajrá, itt az idő változtatni. Próbálkozz alternatív köretekkel, új fűszerekkel, friss receptekkel. Készíts kuszkuszt, kóstold meg a quinoát, olaj helyett süsd serpenyőben a húst, párold a zöldséget főzés helyett.

7. Nassolj jól!

De ne a tévé vagy a gép előtt, és ne is chips-et és más üres kalóriákat. Az egyetemi évek alatt ezek kikerülhetetlen dolgok, de inkább korlátozd a bulikra és más összejövetelekre, magadtól ne vedd meg. Legyen otthon aszalt gyümölcs, magas kakaótartalmú étcsoki, olajos magvak - ha mindenáron rágcsálni akarsz, inkább ezeket fogyaszd.

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

+ 1. Hívj barátokat!

A közös étkezés összehoz - a kollégiumban az a legjobb dolog, hogy mindig találsz valakit, akivel lehet együtt enni. Szervezz közös főzéseket - nem kell, hogy mindenki értsen hozzá, lényeg a csapatmunka és a közösen elfogyasztott étel. Az egyik legkönnyebb módja az ismerősszerzésnek egy konyhabuli - csak válassz valami egyszerű, olcsó receptet, dobjátok össze a költséget, és mindjárt lesz 10 új ismerősöd.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...