Így főznek a NoSalty olvasói

Hagyományos ízek, otthon készülő étkek, takarékos időbeosztás: így készült a tipikus NoSalty-olvasó a Húsvétra, legalábbis ez derült ki az általunk készített felmérésből.

Április első hetében Nagy Húsvéti Kérdőívünk keretén belül arra voltunk kíváncsiak, milyenek is a NoSalty olvasóinak főzési szokásai a tavasz ünnepén. Kérdéseinkre közel 8000-en válaszoltatok, és most eljött az ideje, hogy felfedjük, milyen konyhatitkokat tudtunk meg.

A válaszadó háztartásokban szinte mindenhol az asztalra került a Húsvét nagy ételhármasa: a sonka, a kalács, és valamilyen tojásból készített finomság. A hazai családok elsöprő többsége még mindig ragaszkodik az otthon elkészített hagyományos ételekhez, így kétharmaduk még mindig saját kezűleg állítja elő mindhárom fő fogást. Bolti sonkára főként a fiatalabb, 18-29 éves korosztály, valamint a 60 évnél idősebbek támaszkodnak.

Banni zserbója

Banni a kishúgom. Voltaképpen már egyáltalán nem kicsi, de nekem mindig pici marad, akire vigyázni kell, meg akiért lehet aggódni - amíg nincs saját gyerekem, valakiért kell. Az, hogy a ...

Zserbó linzer

Imádjuk a linzert minden formában, bármilyen lekvárral, nutellával. Most egy kis diót csempésztem a tésztába, no meg a tetejére is egy kis csokival megspékelve. Ajándékba vittük a ...

Persze ez a minta nem egységes: a fővárosban gyakoribb az előre elkészített termékek megvásárlása, mint vidéken. Minden harmadik budapesti válaszadó vásárolja például boltban a húsvéti étkezés egyik főszereplőjét, a sonkát, vidéken ezzel szemben csak minden ötödik válaszadó jelezte, hogy nem otthon készíti el ezt a hagyományos húsvéti ételt. A kalács esetében nem ilyen nagy a földrajzi eltérés: tízből nyolc NoSalty-olvasó maga süti meg a húsvéti desszertet Budapesten és vidéken egyaránt. A sütésre való hajlandóság inkább a korral változik, az idősebbek értelemszerűen gyakrabban bíbelődnek egy kaláccsal, mint a fiatalabb nemzedékek.

Ugyan az ünnepet megelőző konyhai előkészületek hagyománya még elevenen él olvasóink között, az időtakarékosság komoly befolyással van arra, hogy mely tradíciókat hanyagoljuk, és melyeket nem. A saját kezű tojásfestés szinte már teljesen kikopott: a háztartások mindössze 15%-a díszíti házilag a tojást, az élet és az újjászületés szimbólumát. Amúgy érdekes, hogy a csokitojás is veszített régi nimbuszából, ma a fiatal (18-29 éves) válaszadók mindössze 7%-a várja ezzel a locsolóit. Vendégszeretetünk is halványult, a régi szokás, miszerint hidegtállal kínáljuk a locsolókat, szintén kiment a divatból.

Diós répatorta

Pár éve ettem először répatortát kolleganőm jóvoltából. Rá is kattantam rendesen, volt időm, amikor hetente útba ejtettük a gyorsétterem kávézóját egy-egy sütizés erejéig, és ...

Skót krémes

Aranyos Nagyikánk emlékére teszem fel ezt a receptet. Tőle tanultam sok-sok éve. Ő mesélte, hogy gyakran készítette édesanyja ezt a sütit a háború alatti-utáni ínséges időkben, ...

Mézes krémes Bjkatától

Jellegzetes karácsonyi sütemény. Könnyen nyújtható a tésztája. Házi készítésű lekvárral a legfinomabb. Mi szilvalekvárral szeretjük a legjobban. Kezdő háziasszonyok is könnyen ...

A NoSalty húsvéti kérdőíve alapján a budapestiek inkább készítenek kuglófot, répatortát és almás süteményt az ünnepekre, vidéken pedig a zserbó, a hatlapos süti, a krémes és a kókuszkocka népszerű. Ebben az időszakban a válaszadók előszeretettel sütnek kókuszos édességeket, az internetes receptkeresésekben pedig igen népszerű a "nyuszi", "nyúl" és "húsvéti" kifejezések is.

Ezeket a sütiket választottátok a tíz legnépszerűbb közé:

  1. zserbó

  2. krémes

  3. répatorta

  4. mézes krémes

  5. linzer

  6. kókuszkocka

  7. kuglóf

  8. fanta, fantás, mirinda szelet

  9. tiramisu

  10. hatlapos süti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...