Április első hetében Nagy Húsvéti Kérdőívünk keretén belül arra voltunk kíváncsiak, milyenek is a NoSalty olvasóinak főzési szokásai a tavasz ünnepén. Kérdéseinkre közel 8000-en válaszoltatok, és most eljött az ideje, hogy felfedjük, milyen konyhatitkokat tudtunk meg.
A válaszadó háztartásokban szinte mindenhol az asztalra került a Húsvét nagy ételhármasa: a sonka, a kalács, és valamilyen tojásból készített finomság. A hazai családok elsöprő többsége még mindig ragaszkodik az otthon elkészített hagyományos ételekhez, így kétharmaduk még mindig saját kezűleg állítja elő mindhárom fő fogást. Bolti sonkára főként a fiatalabb, 18-29 éves korosztály, valamint a 60 évnél idősebbek támaszkodnak.
Persze ez a minta nem egységes: a fővárosban gyakoribb az előre elkészített termékek megvásárlása, mint vidéken. Minden harmadik budapesti válaszadó vásárolja például boltban a húsvéti étkezés egyik főszereplőjét, a sonkát, vidéken ezzel szemben csak minden ötödik válaszadó jelezte, hogy nem otthon készíti el ezt a hagyományos húsvéti ételt. A kalács esetében nem ilyen nagy a földrajzi eltérés: tízből nyolc NoSalty-olvasó maga süti meg a húsvéti desszertet Budapesten és vidéken egyaránt. A sütésre való hajlandóság inkább a korral változik, az idősebbek értelemszerűen gyakrabban bíbelődnek egy kaláccsal, mint a fiatalabb nemzedékek.
Ugyan az ünnepet megelőző konyhai előkészületek hagyománya még elevenen él olvasóink között, az időtakarékosság komoly befolyással van arra, hogy mely tradíciókat hanyagoljuk, és melyeket nem. A saját kezű tojásfestés szinte már teljesen kikopott: a háztartások mindössze 15%-a díszíti házilag a tojást, az élet és az újjászületés szimbólumát. Amúgy érdekes, hogy a csokitojás is veszített régi nimbuszából, ma a fiatal (18-29 éves) válaszadók mindössze 7%-a várja ezzel a locsolóit. Vendégszeretetünk is halványult, a régi szokás, miszerint hidegtállal kínáljuk a locsolókat, szintén kiment a divatból.
A NoSalty húsvéti kérdőíve alapján a budapestiek inkább készítenek kuglófot, répatortát és almás süteményt az ünnepekre, vidéken pedig a zserbó, a hatlapos süti, a krémes és a kókuszkocka népszerű. Ebben az időszakban a válaszadók előszeretettel sütnek kókuszos édességeket, az internetes receptkeresésekben pedig igen népszerű a "nyuszi", "nyúl" és "húsvéti" kifejezések is.
Ezeket a sütiket választottátok a tíz legnépszerűbb közé: