Így főznek Mautner Zsófiék

Szeretni kell: Mautner Zsófi ingyenes szakácskönyvet készített, mi pedig megnéztük, milyen receptekben bővelkedik ez a kiadvány. Konklúzió: le vagyunk nyűgözve.

A kép forrása: chiliesvanilia.blogspot.com

Lenyűgöző, izgalmas, színes, váratlan és magával ragadó. Nem tudjuk elképzelni, hogy nem jutott ez eddig senkinek sem eszébe. Mautner Zsófi idáig is nagyon sokat tett a hazai gasztrokultúráért, azért, hogy a paprikás krumplin kívül szélesebbre tárjuk a horizontot és ismerkedjünk eddig szokatlan ízekkel, újszerű alapanyag-felhasználással. Kétség sem fér hozzá, az egykori diplomatából mára gasztguruvá avanzsált Mautner neve garancia a minőségre, ami az ingyenesen letölthető, a Menedék Egyesülettel közös produktumán is érezteti a hatását.

Ingyenesen letölthető

A könyvet már május óta elérheti bárki pdf-formátumban az interneten. A szerző tizenöt sorsot, életutat „tálal elénk" kápráztató ételfotókkal, Budapesten élő bevándorlók tolmácsolásában. Szinte mindegyikük hosszabb ideje a magyar fővárosban él már, de nem feledték el az anyaország által megtapasztalt ízeket (szerencsére), sőt a könyv több szereplője is éttermet nyitott nálunk – eredeti hazája különlegességeivel. Erre a kiadványra olyan szükség van napjainkban, mint egy falat kenyérre.

Csirke biryani

Az eredeti biryari recept rizzsel készült húst ír le, de én a rizst kihagytam. Így egy burgonyás köretet készítettem és naant adtam mellé. Ez egy illatos, karakteres ízű, mégis lágy, ...

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Kókusztej házilag

Több kókusztejet igénylő receptnél is olvastam, hogy többen írták hozzászólásokban, hogy hol lehet beszerezni, ezért gondoltam, megosztom, hogyan szoktam elkészíteni, ha nem sikerül ...

Nyitottság, barátság

A hihetetlenül gazdag kulináris örömforrások, pompás ételfotók mellett ez a könyv a nyitottságra, a barátságra épít. A szerző nem is titkolja, hogy élete egyik legizgalmasabb élménye volt elkészíteni a digitális szakácskönyvet, érződik minden egyes során, hogy Zsófi jól érezte magát az ízdetektív szerepében. Nemkülönben alanyai, akik nagy családi legendákba, ünnepségekbe, rituálékba engednek bekukkantani, körbeírják Mautner Zsófinak hazájuk legkarakteresebb fogásait, aki rekonstruálja a finomságokat, majd kétszeresen is megfőzi őket, így garantáltan elkészíthető ételek díszelegnek a multikulti szakácskönyv lapjain.

Korábban körbenéztünk, más nemzetek hogyan készítik a lecsót >>

A multikulti kézikönyve

A sokszínűség jegyében írt kiadvány nem hazudtolja meg magát. Kiderül, hogy a belváros egyik legjobb indiai éttermében minden recept esetében automatikusan megfelezik az előírt cukor mennyiségét, mert az európai embereknek az indiai édesítés ehetetlenül erős. A legnagyobb budapesti, török gyorsétterem séfje elárulja a híres joghurtos padlizsán titkát és kiderül, hogy az orosz konyha milliónyi részlete vár még felfedezésre, lévén, a borscson és orosz hússalátán túl is van élet.

Borscsrecepteket itt találsz >>

Szerb gyuvecs

A bolgár gyuvecsnél megígértem, hogy közzéteszem a szerb változatot is. Ez sem ördöngősség, remek alkalom maradék pörkölt és párolt rizs felhasználására. Én személy szerint ...

Szerb krumplisaláta

Mr. Smith gyerekkorát az akkori Jugoszláviában töltötte, mint már egyszer említettem. Természetesen az ott szerzett receptek még mindig használatban vannak, pláne, ha ilyen egyszerű ...

Az édes fejezetek

Minden egyes fejezet végén pár konyhai eljárás pontos definícióját tisztázzák, valamint a legjellegzetesebb ételek autentikus megnevezését is leírja a könyv. Megtudjuk, miért nincs Budapesten igazi libanoni étterem, és azt is, hogy a brazil nagykövet szakácsa szerint az Anikó sajt Brazília egyik legnépszerűbb sajtjának majdnem tökéletes mása, valamint, hogy Peruban a halat nem főzik, hanem a ceviche eljárással, nyers citromlével maratják a hal húsát, mely így hőkezelés nélkül válik fogyaszthatóvá. És még ezer izgalmas dolgot elárul az Így főzünk mi.

Csípős-mézes csirke

A legjobb, ha egy egész éjszakán át a pácléban hagyjuk a csirkét. Vigyázzunk, hogy ne süssük meg túlságosan a bőrét, mert a páclé keserű lesz.

Rövid leves

Hétvégére beterveztem a fagyasztóban összegyűlt csontokból a levesfőzést, ami utána egy kiindulási pont több recepthez. A hosszú leves után, íme a rövid változat.

A gasztroforradalom folytatódik

Akadhatnak fanyalgó visszhangok, melyek szerint nem lehet beszerezni az egzotikus hozzávalókat, de Mautner rájuk is gondolt. A legtöbb recepthez szükséges anyagok ugyanis a delikátüzletben, bio- és ázsiai boltban jórészt beszerezhetőek, akár kis kiszerelésben is vagy elkészíthetők házilag. Mautner Zsófi folytatja a gasztroforradalmat, amiről annyit beszélünk. Ez a könyv ennél még többet tesz: gyakorlati hasznot hoz a gasztronómiának, határokon, ideológiákon átívelő nyitottságot közvetít. A multikulturalizmus kézikönyve, a gasztronómia nyelvén.

A könyv letölthető itt >>

További nemzetek konyháiért kattints ide >>

Fűszerkisokost itt találsz >>

A legnépszerűbb NoSalty-s recepeket itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...