Így főzd: legyen tökéletes a quinoád minden egyes alkalommal

Aki kicsit is jobban odafigyel az egészségére vagy a tudatos étkezésre, egész biztosan találkozott vele, vagy kóstolta már a quinoát. De van bevált recepted arra, hogyan főzöd?

Dél-Amerikából származó quinoát álgabonának tekinthetjük, mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék családjába tartozik, mint pl. a búza vagy a rizs. Itthon egészség- illetve bioboltokban kapható, és bár az ára sajnos magas, érdemes néha-néha kipróbálni.

Száraz quinoa

Gluténmentes, egészséges

Tápértékét tekintve energiatartalma hasonló a gabonákéhoz (368 kcal/100 g), de különlegessége, hogy míg szénhidráttartalma alacsonyabb, értékes fehérje- és zsírtartalma magasabb gabonatársainál (fehérjetartalma mintegy kétszerese a rizsnek). Ezért jól alkalmazható meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Gluténmentes növényi alapanyag, így segíthet a cöliákiások étrendjének változatossá tételében is. Magas élelmirost-tartalma szintén kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.

Hogy hogyan érdemes elkészíteni?

  1. lépés: Mosd át vagy pirítsd meg

Első lépésként öblítsd át vagy pirítsd meg – ha nem teszed, lehet egy kesernyés mellékíze a quinoádnak.

Vagy mosd át folyó vízben egy szűrő segítségével, vagy pirítsd át egy száraz serpenyőben felhasználás előtt némi olívaolajon, vajon vagy tetszőleges zsiradékon. Addig pirítgasd, amíg picit sötétebb színt nem lapnak a szemek.

Mogyoróvajas quinoagolyók

A Nosalty és a Bock közös receptversenyére készítettem ezt az édességet. A családomban nagy sikert aratott. Nagyon kapós, ezért dupla adaggal készülök legközelebb. Ha tartjuk a 15 ...

2. lépés: Főzővíz

Miután átmostad vagy megpirítottad, ideje megfőzni. 1 bögrényi quinoához 2 bögre vizet tegyél – ebből lesz 3 bögrényi fincsi főtt quinoád.

Forrald fel közepes lángon, majd vedd vissza kislángra, és rakj rá fedőt.

+ 1 tipp: ha szeretnél, víz helyett alaplevet is használhatsz!

3. lépés: Főzd, amíg fel nem szívja a vizet

A főzési idő 10-20 perc közé tehető, a lényeg, hogy minim tíz percig hagyd főni a köretedet.

A főtt quinoaszemek

Ha száraz alapanyaggal indítottál, körülbelül 15 percig fog tartani a főzés, ezalatt felszívja majd az összes (2 bögrényi) vizet. Jelek, hogy lassan elkészül: a quinoaszemek pufik lesznek, kinyílnak, és megjelennek rajtuk a kis jellegzetes farkincák is.

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

Aszalt szilvás-quinoás szelet

A süteményt a Minden ízében egészség receptversenyre készítettem. Gyorsan, sütés nélkül készül, ezért kiváló vendégváró. Minden ízében egészséges és finom.

4. lépés: Kész!

Ha picit mogyorós illatot érzel, (~negyed óra után), a quinoa puha, könnyen elválnak a szemek, és nincs már víz a lábos alján, akkor kész, mehet is bármilyen étel mellé, amihez rizst ennél – kihűlve remek lesz salátákhoz keverve, de akár a pörkölt mellé is, sőt, rakottas vagy süti is készülhet vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Avokádókrém

Imádjuk a villámgyors, egészséges mártogatósokat, ez a fantasztikus, ízekben tobzódó avokádókrém pedig a legnagyobb libling, bármelyik nap tudnánk enni! Tunkolhatjátok tortillával ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!