Így főzd: legyen tökéletes a quinoád minden egyes alkalommal

Aki kicsit is jobban odafigyel az egészségére vagy a tudatos étkezésre, egész biztosan találkozott vele, vagy kóstolta már a quinoát. De van bevált recepted arra, hogyan főzöd?

Dél-Amerikából származó quinoát álgabonának tekinthetjük, mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék családjába tartozik, mint pl. a búza vagy a rizs. Itthon egészség- illetve bioboltokban kapható, és bár az ára sajnos magas, érdemes néha-néha kipróbálni.

Száraz quinoa

Gluténmentes, egészséges

Tápértékét tekintve energiatartalma hasonló a gabonákéhoz (368 kcal/100 g), de különlegessége, hogy míg szénhidráttartalma alacsonyabb, értékes fehérje- és zsírtartalma magasabb gabonatársainál (fehérjetartalma mintegy kétszerese a rizsnek). Ezért jól alkalmazható meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Gluténmentes növényi alapanyag, így segíthet a cöliákiások étrendjének változatossá tételében is. Magas élelmirost-tartalma szintén kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.

Hogy hogyan érdemes elkészíteni?

  1. lépés: Mosd át vagy pirítsd meg

Első lépésként öblítsd át vagy pirítsd meg – ha nem teszed, lehet egy kesernyés mellékíze a quinoádnak.

Vagy mosd át folyó vízben egy szűrő segítségével, vagy pirítsd át egy száraz serpenyőben felhasználás előtt némi olívaolajon, vajon vagy tetszőleges zsiradékon. Addig pirítgasd, amíg picit sötétebb színt nem lapnak a szemek.

Mogyoróvajas quinoagolyók

A Nosalty és a Bock közös receptversenyére készítettem ezt az édességet. A családomban nagy sikert aratott. Nagyon kapós, ezért dupla adaggal készülök legközelebb. Ha tartjuk a 15 ...

2. lépés: Főzővíz

Miután átmostad vagy megpirítottad, ideje megfőzni. 1 bögrényi quinoához 2 bögre vizet tegyél – ebből lesz 3 bögrényi fincsi főtt quinoád.

Forrald fel közepes lángon, majd vedd vissza kislángra, és rakj rá fedőt.

+ 1 tipp: ha szeretnél, víz helyett alaplevet is használhatsz!

3. lépés: Főzd, amíg fel nem szívja a vizet

A főzési idő 10-20 perc közé tehető, a lényeg, hogy minim tíz percig hagyd főni a köretedet.

A főtt quinoaszemek

Ha száraz alapanyaggal indítottál, körülbelül 15 percig fog tartani a főzés, ezalatt felszívja majd az összes (2 bögrényi) vizet. Jelek, hogy lassan elkészül: a quinoaszemek pufik lesznek, kinyílnak, és megjelennek rajtuk a kis jellegzetes farkincák is.

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

Aszalt szilvás-quinoás szelet

A süteményt a Minden ízében egészség receptversenyre készítettem. Gyorsan, sütés nélkül készül, ezért kiváló vendégváró. Minden ízében egészséges és finom.

4. lépés: Kész!

Ha picit mogyorós illatot érzel, (~negyed óra után), a quinoa puha, könnyen elválnak a szemek, és nincs már víz a lábos alján, akkor kész, mehet is bármilyen étel mellé, amihez rizst ennél – kihűlve remek lesz salátákhoz keverve, de akár a pörkölt mellé is, sőt, rakottas vagy süti is készülhet vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a sajátkészítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!