Dél-Amerikából származó quinoát álgabonának tekinthetjük, mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék családjába tartozik, mint pl. a búza vagy a rizs. Itthon egészség- illetve bioboltokban kapható, és bár az ára sajnos magas, érdemes néha-néha kipróbálni.
Gluténmentes, egészséges
Tápértékét tekintve energiatartalma hasonló a gabonákéhoz (368 kcal/100 g), de különlegessége, hogy míg szénhidráttartalma alacsonyabb, értékes fehérje- és zsírtartalma magasabb gabonatársainál (fehérjetartalma mintegy kétszerese a rizsnek). Ezért jól alkalmazható meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Gluténmentes növényi alapanyag, így segíthet a cöliákiások étrendjének változatossá tételében is. Magas élelmirost-tartalma szintén kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.
Hogy hogyan érdemes elkészíteni?
- lépés: Mosd át vagy pirítsd meg
Első lépésként öblítsd át vagy pirítsd meg – ha nem teszed, lehet egy kesernyés mellékíze a quinoádnak.
Vagy mosd át folyó vízben egy szűrő segítségével, vagy pirítsd át egy száraz serpenyőben felhasználás előtt némi olívaolajon, vajon vagy tetszőleges zsiradékon. Addig pirítgasd, amíg picit sötétebb színt nem lapnak a szemek.
2. lépés: Főzővíz
Miután átmostad vagy megpirítottad, ideje megfőzni. 1 bögrényi quinoához 2 bögre vizet tegyél – ebből lesz 3 bögrényi fincsi főtt quinoád.
Forrald fel közepes lángon, majd vedd vissza kislángra, és rakj rá fedőt.
+ 1 tipp: ha szeretnél, víz helyett alaplevet is használhatsz!
3. lépés: Főzd, amíg fel nem szívja a vizet
A főzési idő 10-20 perc közé tehető, a lényeg, hogy minim tíz percig hagyd főni a köretedet.
Ha száraz alapanyaggal indítottál, körülbelül 15 percig fog tartani a főzés, ezalatt felszívja majd az összes (2 bögrényi) vizet. Jelek, hogy lassan elkészül: a quinoaszemek pufik lesznek, kinyílnak, és megjelennek rajtuk a kis jellegzetes farkincák is.
4. lépés: Kész!
Ha picit mogyorós illatot érzel, (~negyed óra után), a quinoa puha, könnyen elválnak a szemek, és nincs már víz a lábos alján, akkor kész, mehet is bármilyen étel mellé, amihez rizst ennél – kihűlve remek lesz salátákhoz keverve, de akár a pörkölt mellé is, sőt, rakottas vagy süti is készülhet vele.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
11 ízletes és könnyed bulguros étel
A bulgur -vagy más néven törökrizs- a közel-keleti és a török konyha egyik kedvenc körete. Ezt az egyszerű ételt millió módon lehet ízesíteni, párat meg is mutatunk Nektek!
Nosalty10 villámgyors kuszkuszos recept
Kevés olyan praktikus alapanyag van, mint a kuszkusz. Még főzni sem kell, elég csak leforrázni, ráadásul millióképpen variálható, próbáljátok ki!
NosaltyTop 11 egészséges tésztasaláta
Megfelelő tészta + sok zöldség + teljes értékű fehérje + zsírszegény öntet = tuti egészséges tésztasaláta!
Bodon Judit dietetikusTop 11 különleges gabonás egytálétel
Egytálételek készülhetnek zöldségekkel, rizzsel, burgonyával - és gabonával is. Ez utóbbiakra hoztam nektek most 11 példát. Érdemes őket kipróbálni!
Bodon Judit dietetikus