Így fogyóztak nagyanyáink!

A nagyszüleink és szüleink korában vajon hogy csinálták? Módszerek a múltból!

Bármilyen furcsán hangzik is, a karcsúság iránti vágy nem is olyan nagyon régi - alig 150 éve tartja magát. A történelem folyamán persze változott, hogy a dús barokk, vagy a kicsit kevésbé kerekded reneszánsz vonalak hódítottak, de a boldog békeidőknek nevezett időszak végéig a karcsúság nem vezette a kívánságlistákat. Az olyan sokat átkozott fűző csak látszatra eredményezett karcsú derekat, igazán csábítónak a kerek formák számítottak, hiszen ez volt a jólét és a gazdagság jele. A kor társasági eseményei sokkal inkább az evés, mint a sport körül forogtak, a napi ötszöri bőséges étkezés mellett maximum egy-egy séta jutott. Szabó Magda Régimódi történetcímű regényében a következőket írja a korabeli nagypolgárság mindennapjairól:

"Állandó ebéd-, vacsora-, és uzsonnameghívások érkeztek, a társaság tagjai majálisra mentek, kirándulni, nagy és kisebb mulatságokra, koncertre, színházba, a Nagyerdőre, a lányok...egy-egy nyáron hat-nyolc-tizenegy kilót is híztak, és volt mitől. Hiába jártak úszni, teniszre, tettek gyalogtúrákat...hízott mindenki".

A rendszeres testedzést és az egészséges életmódot csak a különc arisztokraták bolondériájának tartották, na meg másként is értelmezték, mint ma. A tudatos étkezés maximum azt jelentette, hogy az ötfogásos ebéd háromra csökkent, a desszertet pedig gyümölcsre cserélték. Betegségek esetén sokkal nagyobb esélyt adtak a túlsúlyos páciensnek, mint a normál testsúlyúaknak. A karcsúságra való tudatos ügyelés, a sportok és az egészséges életmód terjedése csak az I. világháború után vált tömegjelenséggé - az újfajta szépségideál kialakulásához és terjedéséhez ugyanis arra a modernizációra volt szükség, amelyet a vesztes háború okozott. A fronton lévő katonák helyett a világ minden részén a nők álltak be, négy év után pedig már nem volt kedvük visszatérni a védett otthonba. A dolgozó lányoknak nem volt idejük sem naponta fodrászhoz menni, sem magukat fűzni, de napi háromszor öt fogást sem enni.

Bár a szegényebb munkásrétegek továbbra sem engedhették meg magunknak, hogy a tápláló, zsírosabb ételek helyett salátát rágcsáljanak, a gombamód szaporodó sportegyesületek közül sokat már ők is látogattak. A polgárság azonban elkezdett figyelni a súlyára és a formájára - karcsúnak lenni sikk lett. Ebben nagy szerepe volt a mozinak is - a filmvásznon szereplő színésznők lettek az ikonok - sokszor őket is komoly kúrára fogták, mielőtt mielőtt megkaptak egy-egy szerepet. A karcsúsági láz eleinte Amerikából indult, egy ottani üzletember már a század közepén leírta és publikálta saját fogyásának történetét - a lényege tulajdonképpen a kevés szénhidrát és bőséges zöldségfogyasztás volt. Az első, önsanyargatást nem igénylő módszerek is innen eredtek - ott már a századfordulón piacra dobtak egy szappant, amely azt ígérte, hogy segítségével a használó lemoshatja magáról a fölös kilókat. Ennél drasztikusabb megoldások is voltak: ebben a korban az egyik legismertebb zsírfaló a tabletta formájában beszedhető bélféreg volt - a fölös kilóktól ugyan védett, de jó páran belehaltak. Hogy nálunk hogyan fogyott az, akinek erre igénye volt, könnyen rekonstruálható a korszak egyik legnépszerűbb filmjéből: az 1931-es Hippolyt, a lakájcímű filmben a "személyi edző" tornagyakorlatokat, salátát és nyers uborkát ír elő az újgazdag alkalmazójának - a módszer tulajdonképpen erősen hasonlít a mai módszerekhez.

Tökmagolajos kecskesajt saláta

Az Őrségből kaptam a kecskesajtot, ami zöldfűszeres kéregben volt. A tökmagolaj, amit Magyarországon az Őrségben sajtolnak nagyon egészséges és pikáns ízű, salátákhoz kiváló. Az ...

Nyári üditő saláta

Nagyon jól tud esni egy meleg napon, akár magában, akár egy kis roston sült húshoz vagy halhoz. Nagyon egészséges saláta. Diétázóknak is bátran ajánlom.

A háború alatt senki nem akart fogyni, az éhezés azonban erős nyomot hagyott mindenkin. Nem is csoda, hogy az ötvenes években ismét a kerekded formák jöttek divatba, az egészségmegőrzés pedig egyáltalán nem szólt a fogyókúráról. A sport azonban nagyon fontos volt - akárcsak a háború előtt, a hidegháborús években is az acélos, sportos, ellenálló ember volt a jó állampolgár. A tömeges fogyni vágyás nem volt tipikus - megint csak a gazdagabbak igyekeztek megőrizni formájukat. Mivel autó alig volt, a tömegközlekedés nem mindenki számára volt megfizethető, az emberek pedig jobbára gyalog, maximum biciklivel jártak, a tömeges hízás, mint probléma nem jelentkezett. A következő egészségesélet-mozgalom jóval később, a hetvenes évek közepén kezdett tömegesen terjedni, és kitartott a nyolcvanas évekig.

Vörös tonhal steak

A METRO-ban vásárolva bukkantam rá a gyorsfagyasztott vörös tonhalra: Anova Gourmet néven fut a termék, Vietnámból származik, 5 tonhalsteaket tartalmaz egy kiszerelés. Ezentúl biztosan ...

Kókuszos-vaníliás chia mag puding

Szeretek új dolgokat kipróbálni. A chia magot akkor kezdtem el használni, amikor megtudtam, hogy Angeline Jolie is fogyasztja napi szinten. Ahhoz, hogy mi is olyan szépek legyünk, egy jó ...

Káposztaleves

Édes, icike-picike fejes káposztát lehetett kapni a zöldségesnél, bár arról fogalmam sem volt, hogy mi lesz belőle. Azt tudtam, hogy mindenképp haza kell vinnem egyet. Miután továbbra ...

Az első, kifejezetten súlyvesztést és fittséget ígérő sport, az aerobik is ekkor kezdett terjedni, de főleg csak a fiatal hölgyek körében. A rendszerváltás után csőstül jöttek a nyugaton már ismert, esetenként lefutott diéták. Első közülük a testkontroll volt, mely a szénhidrát-protein páros tiltásáról vált híressé, délig pedig csak gyümölcsöt írt elő. Később jött az Atkins, amely a húst-hússal elvét hirdette, aztán pár évig nagy népszerűségnek örvendett a káposzta-kúra, a vércsoporton alapuló AB0, a zóna-diéta és még sok másik. Biztos vagyok benne, hogy mindegyik használt egy-egy embernek, nagy részünk azonban hatástalan. Majdnem száz év különböző "tuti sikerei" után úgy tűnik, a legtartósabb eredményt fogyás és egészségmegőrzés terén még mindig az a módszer garantálja, amit már a századfordulón is ismertünk: kevés cukor és zsír, sok friss zöldség és rendszeres testmozgás. Ha mégis tudtok jobbat, ne habozzatok, osszátok meg velünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...