Így fest a kínai bagel - a közepén levő luk 500 éve megmentette a kínai katonák életét

Minden nemzetnek megvan a maga zsömléje - na de gondoltuk volna, hogy Kínában konkrétan életmentő szándékkal jött létre, hogy megmentse a katonákat a japánoktól?

A kínai bagel, amivel háborút is lehet nyerni - 50 évvel ezelőtt japán kalózok támadták meg Kína déli határait, a kínai hadsereg Qi Jiguang vezetésével pedig a rejtőzködés taktikáját választotta - ezért is volt fontos, hogy a napi étkezéshez szükséges tűzrakás fel-felvillanó lángjai se árulják el őket. Ezért Qi Jiguang kitalált egy olyan ételt, amihez nem kell tüzet rakni, és menet közben is fogyasztható - ez volt a kínai bagel, a GUANG BING, aminek receptje 500 éve változatlan.

A nyers guang bingek, amelyek közepébe hagyományosan lukat fúrnak

A videóban egy apró kínai falucska egyetlen és utolsó guangbing-készítője, Lin Xiu szólal meg, aki elmeséli, hogy a bagelsütés első lépése a tésztagyúrás. Amíg a lisztes tésztát a gép összegyúrja, előmelegítik az agyagsütőt, majd megformázzák a zsömleféleségeket.

A kész zsömlék

A közepére egy igen jellegzetes lukat ütnek - ennek segítségével tudták annak idején felfűzni és a nyakukba akasztani a katonák elemózsiájukat anélkül, hogy meg kelljen állniuk tüzet rakni és étkezni.

NÉZZÉTEK A VIDEÓT:

A kiszaggatott kerek zsömléket ezután szezámmagba forgatják, a forró, földbe süllyesztett kemence falára tapasztják őket, és 30 perc sütés után kész is!

Ezt láttátok már az ízHUSZÁR magazinon?

Meglepő, de a ma ismert sushi ősét, a funazushit 3 évig érlelik....és nem találod ki, milyen halból készül

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...