Ha legközelebb rizst főzöl, tegyél oda nagyobb mennyiséget, mint amennyire szükséged lenne. A feleslegből lesz a Te titkos fagyasztott fegyvered, amit bármelyik hétköznap este bevethetsz majd. A konyhában kóricáló éhező brancsnak nem kell többé várnia, ameddig a rizs hajlandó lesz végre kifőni. Az idődet is lazábban oszthatod be. Nincs más dolgod, mint előkapni a mélyhűtős tasakban lapuló előfőzött rizst, quinoát vagy más korábban elkészített gabonát, innentől csak a többire kell koncentrálnod. Ugye milyen remek megoldás?
Ha tetszik az ötlet, nézd meg a képgalériát!
Fagyasztás = időmegtakarítás
A hétköznapokon is szeretnénk valami izgalmasabbat, egészségesebbet vacsorázni, de nincs se időnk, se kedvünk hosszasan várakozni arra, hogy a tönkölybúza, árpa vagy barnarizs megfőjön. Ezzel a módszerrel viszont akármikor hódolhatunk a lassabban elkészíthető gabonaféléknek is. A fehérrizs előkészítése és felhasználása már csak a hab a tortán, annyira gyors és egyszerű. Használd ki a szabadidőd, dolgozz előre, amikor teheted, fagyaszd le előre kisebb adagokban, vagy tedd el a maradékot, ha éppen úgy adódik.
Ezeket fagyaszthatod
Bármelyik szemes gabona előfőzhető és fagyasztható: fehér- és barnarizs, árpa(gyöngy) vagyis gersli, tönkölybúza, búza, rozs, hajdina. Sőt az eljárás a kisebb szemű gabonaféléknél is működik, mint a quinoa és a köles.
Így fagyaszd
A legegyszerűbb, minden szupermarketben és drogériában kapható, vékony, lapos, átlátszó és zárószalaggal ellátott nejlonzacskók megfelelnek erre a célra. Ezek egymásra fektethetőek, így kevesebb helyet foglalnak a mélyhűtőben, jól feliratozhatóak, visszazárhatóak, és látható, mi van bennük. Ha fagyasztás előtt jól lelapítod, nem keletkezik óriás jégtömb a zacskó közepén, és jóval egyszerűbben fel is lehet engedni a bennük fagyasztott ételeket.
Így használd fel
A fagyasztott és megfelelően felengedett gabonaszemek állaga szinte teljesen megegyezik a frissen főzöttével. A legegyszerűbben úgy használhatjuk, hogy fagyott állapotban beledobjuk például a forró paradicsom- vagy más krémlevesbe, a pirított vagy sült hús mellé a serpenyőbe, egytálételekhez, szószokhoz. Ha salátákhoz vagy külön körethez engedjük fel, akkor a fenti képgalériában leírtak alapján járjunk el: spricceljük meg egy kevés vízzel, tegyünk alá vajat vagy olívaolajat, magában kiszárad! Ekkor fűszerezhetjük is kedvünkre.