Így étkezz változatosan!

Az ünnepek után nem árt kicsit figyelni a vonalainkra és az egészségesebb étkezésre. A hétköznapokon ugyanis sokan beleesünk az egyoldalú táplálkozás hibájába.  

Céklás-sárgarépás és csicseriborsós pita fűszeres joghurttal recept
Mindegy, hogy otthon főzünk, vagy épp az irodába rendeljük meg az aznapi ebédet, fontos, hogy minden szükséges tápanyag bejusson a szervezetünkbe. Mindenkinek megvannak a maga kedvenc ételei, ezért, és sokszor lustaságból is, újra és újra ugyanazokat főzzük/rendeljük.
Nem kell megijedni, nem az a cél, hogy naponta azt számolgassuk, hogy mennyi szénhidrátot és fehérjét viszünk be a szervezetünkbe - elég, ha egy kicsit változatosabban és tudatosabban étkezünk. Nem is olyan nehéz, mint gondolnánk!
Én személy szerint mindennap képes lennék valamilyen tésztaételt enni, ezért megfogadtam, hogy a hét minden napjára kitűzök egy adott húsos, főzelékes vagy vega napot is. Így elkerülöm az aznapi kínzó és unalmas töprengést, hogy mi is legyen az ebéd - ezzel időt, sőt, pénzt is spórolhatok.
Sült kelbimbó főzelék pirított mandulával recept
Ha ételrendelésben gondolkodunk, érdemes már pénteken végiggondolni a következő heti menüt, sőt, meg is rendelhetjük még aznap a hétre előre, így anyagilag jobban járunk - ez a módszer olcsóbb, mintha naponta rendelnénk más és más helyekről.
Ha magunkkal visszük az irodai ebédet, akkor pedig hétvégén szánjunk egy kis időt az összeállításra, főzésre. Ha van rá lehetőségünk, a tartósabb élelmiszereket meg is vehetjük előre. Így szintén időt spórolunk magunknak.
Amit érdemes szem előtt tartani, hogy ha zöldségről/gyümölcsről van szó, mindig válasszuk a szezonális alapanyagokat, és igyekezzük nyersen, illetve párolva fogyasztani őket. Ha hetente többször ennék húst, igyekezzünk a vörös és a fehér húsok közül egyaránt választani, emellett ne feledkezzünk meg a halakról sem! Érdemes néha húsmentes napot is tartani, és ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre is, például egy jó kis levessel.
Sültpaprika-krémleves recept

Csak egy példa...

Ha a hétfőt minden héten a főzelékeknek szenteljük, a kedd lehet a fehér húsoké,
a szerda a tésztáé, csütörtök a halé, péntekeken pedig ehetünk újra húst, de válasszunk akkor a vöröset.
Füstölt édespaprikás lazacfilé spenótágyon recept

Szemezgessetek receptjeink közül, hogy még könnyebb legyen a választás!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...