Így étkezz, ha elmúltál 30!

Most, hogy már a 40-es az új 30-as, mindenki fiatalként tekint a 30-as éveikben járókra. Mire figyeljünk étrendünkben, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket?

30-as éveinkben erőnk teljében vagyunk. Persze leginkább akkor, ha ezt megelőző évtizedeinkben is odafigyeltünk táplálkozásunkra, egészségünk megőrzésére. Ha ez mégsem sikerült és esetleg némi túlsúllyal vágunk neki a 3. évtizednek, itt az ideje megszabadulni tőle, de semmiképpen sem holmi divatdiétával, hanem kitartó, alapos fogyókúrával, aktív életmóddal.

Bazsalikomos zöldborsópüré

Éljünk a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint, így biztosítva, hogy későbbi éveinkben se kelljen betegségekkel, orvoslátogatásokkal, gyógyszerszedéssel tölteni az időnket. Ne felejtsük, hogy a hazánkban jellemző krónikus betegségek, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az elhízás, lassan kialakuló betegségek, amelyek a megfelelő étrenddel kiválóan megelőzhetőek. Felnőttkori maximális csonttömegünk kialakult, csontjaink további egészsége érdekében figyeljünk oda a megfelelő kalciumbevitelre és a sok mozgásra. Szervezetünk optimális működéséhez, a sejtek egészségéhez, öregedésük késleltetéséhez fogyasszunk sok, vitaminban, ásványi anyagban, antioxidánsban gazdag gyümölcsöt, zöldséget. Fiatalságunk megőrzésének alapfeltétele a megfelelő, napi 1,5–2 l (nyáron 2–2,5l) folyadék fogyasztása, az aktív életmód, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

Sokan ebben az évtizedben vágnak neki a családalapításnak. Fontos, hogy a várandósság tervezése során, majd a várandósság, a szoptatás időszakában is figyeljünk oda étrendünkre, önmagunk és babánk érdekében.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...