Így étkezz, ha elmúltál 30!

Most, hogy már a 40-es az új 30-as, mindenki fiatalként tekint a 30-as éveikben járókra. Mire figyeljünk étrendünkben, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket?

30-as éveinkben erőnk teljében vagyunk. Persze leginkább akkor, ha ezt megelőző évtizedeinkben is odafigyeltünk táplálkozásunkra, egészségünk megőrzésére. Ha ez mégsem sikerült és esetleg némi túlsúllyal vágunk neki a 3. évtizednek, itt az ideje megszabadulni tőle, de semmiképpen sem holmi divatdiétával, hanem kitartó, alapos fogyókúrával, aktív életmóddal.

Bazsalikomos zöldborsópüré

Éljünk a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint, így biztosítva, hogy későbbi éveinkben se kelljen betegségekkel, orvoslátogatásokkal, gyógyszerszedéssel tölteni az időnket. Ne felejtsük, hogy a hazánkban jellemző krónikus betegségek, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az elhízás, lassan kialakuló betegségek, amelyek a megfelelő étrenddel kiválóan megelőzhetőek. Felnőttkori maximális csonttömegünk kialakult, csontjaink további egészsége érdekében figyeljünk oda a megfelelő kalciumbevitelre és a sok mozgásra. Szervezetünk optimális működéséhez, a sejtek egészségéhez, öregedésük késleltetéséhez fogyasszunk sok, vitaminban, ásványi anyagban, antioxidánsban gazdag gyümölcsöt, zöldséget. Fiatalságunk megőrzésének alapfeltétele a megfelelő, napi 1,5–2 l (nyáron 2–2,5l) folyadék fogyasztása, az aktív életmód, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

Sokan ebben az évtizedben vágnak neki a családalapításnak. Fontos, hogy a várandósság tervezése során, majd a várandósság, a szoptatás időszakában is figyeljünk oda étrendünkre, önmagunk és babánk érdekében.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...