Így étkezz, ha antibiotikumot szedsz!

Elérkezett a légúti fertőzések időszaka, és nem ritka, hogy a nyár beköszöntéig többször is átesünk egy-egy ilyen betegségen. Így készítsd fel a szervezeted a védekezésre!

Itt a hűvös idő és ezzel együtt a hidegben összeszedhető fertőzések ideje is. A vírusos ellen sokat nem tehetünk - pihenünk, és hagyjuk a szervezetünket dolgozni, de bakteriális fertőzések esetén gyakran kapunk antibiotikumos kezelést. A légúti betegségek mellett a bölcsis, ovis, iskolás gyerekeink pedig a bélrendszeri fertőzéseket hozzák haza az intézményekből, amelyek áldásos hatásából gyakran a szülők sem maradnak ki.

Akár antibiotikumos kezelés, akár bélrendszeri fertőzés miatt, a betegség alatti illetve azt követő időszakban szükséges kiemelt figyelmet fordítanunk a bélflóránk egészségére, egyensúlyának megtartására.

Mit együnk, hogy jól legyünk?

A bélflóránk egyensúlyát támogató étrend alapja a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, akkor is, sőt, különösen akkor, ha épp nem vagyunk betegek. Ennek kiemelendő elemei a fermentált, élőflórás, probiotikus tejtermékek (kefir, joghurt). Ennek kiegészítői akut esetben az antibiotikum-terápiához, fertőzéshez célzottan megválasztott probiotikum étrendkiegészítők fogyasztása.

Az immunvédekezésben kulcsfontosságú humán bél-mikrobiom összetételét befolyásoló tényező a megfelelő, prebiotikus hatású élelmirost-bevitel is. Az élelmi rostok azok a növényi, nem keményítő jellegű poliszaccharidok, amelyek nem emészthetőek az emberi szervezet számára. Az élelmirostok közül prebiotikumként az inulin, a rezisztens keményítő, a galakto-, frukto-oligoszaccharidok emelendők ki.

A szükséges élelmirost-bevitel elsősorban a napi legalább 40-50 dkg zöldség és gyümölcs (kevesebb gyümölcs, és inkább zöldségek) fogyasztásával fedezhető. Ezek mellett beillesztendőek az étrendbe a diófélék, az olajos magvak. Az ajánlott napi rostbevitel felnőttek számára 25-30 g, bőséges folyadékfogyasztás (2-2,5 l folyadék) mellett.

Emellett figyeljünk oda a higiéniára is, a fertőző betegségek megelőzésében és kezelésében is - mindig friss alapanyagokat használjunk, és tisztítsuk meg ezeket alaposan!

Az antibiotikum-terápia szabályai

  1. Csak orvosi utasításra szedjen antibiotikumot! Ne kérjen soha feleslegesen, pl. vírusos fertőzésre! Az orvos által rendelt antibiotikumot az előírásnak megfelelően szedje! Orvosi felügyelet nélkül ne kezdjen antibiotikum kúrába!
  2. Bízza az orvosra, hogy milyen antibiotikumra és mennyi ideig van szükség! Ne használjon korábbi betegségből maradt antibiotikumot! Ne fogadjon el másnak felírt antibiotikumot és ön se ossza meg mással! Ne hagyja abba a kúrát előbb és ne is szedje hosszabban, mint ahogy az orvos rendelte!
  3. Bízza a probiotikum választást is az orvosra! Csak az orvos tudja, hogy melyik probiotikum melyik antibiotikum mellett hatásos. A nem szakszerűen kiválasztott probiotikum olyan, mintha semmit sem szedett volna be.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...