Így csökkentsd a koronavírus okozta szorongást!

Van, aki jobban, van, aki kevésbé, de mindenki megérzi a járványügyi intézkedések hatását.

Mutatunk néhány hasznos tanácsot és módszert, amellyel perspektívába helyezhetjük, és csökkenthetjük a rossz érzéseinket.

Sokan nagyon nagy nyomás alatt állnak, stresszesek és szoronganak most. Ez mindenkinél más-más formában nyilvánul meg, de Kati Morton, terapeuta hangsúlyozza, hogy ezek az érzések teljesen jogosak egy olyan helyzetben, amikor folyamatosan a híreket nézzük, és egy olyan típusú problémával szembesülünk, amilyenre a fiatalabb generációk életében nem volt még példa.

Az első kérdés, hogy egyáltalán miért érezzük magunkat olyan furcsán. Morton traumaspecialista kollégája szerint az idegrendszerünk folyamatosan monitorozza a környezetünket, hogy biztonságos vagy veszélyes-e. Ha veszélyt érzékelünk, az agyunk arra fordítja figyelmünket, hogy képesek legyünk elhárítani azt. Ez alapvetően segíti a túlélésünket a vadállatok és a természeti katasztrófák kikerülésében, de mivel most egy kicsi vírussal van dolgunk, melynek a hollétéről a környezetünkben fogalmunk sincs, nem tudjuk használni a védekező és menekülő képességünket. Ha medvével lenne dolgunk, hasznos lenne a szorongás, de így olyan, mintha nyomnánk a gázt az autóban, de be lenne húzva a kézifék: az ideges energiánkat nem tudjuk hova irányítani. Valószínűleg ezt az érzést kezeljük úgy, hogy vadul vásárolunk, és sokan agresszívabban is nyilvánulnak meg embertársaikkal szemben.

Mit tehetünk a félelem ellen?

  1. Maradjunk azoknak az embereknek a társaságában, akik közel állnak hozzánk és akikkel biztonságban érezzük magunkat. A stressz első számú ellensége az emberi interakció. Ha szeretteinkkel vagyunk, egyszerre leszünk nyugodtabbak és cselekvőképesebbek. Akikkel együtt élünk, azokkal beszélgessünk, a többi barátunkkal és családtagunkkal pedig digitálisan tartsuk a kapcsolatot.
  2. Cselekedjünk a saját hatáskörünkben, azaz, ha jobban érezzük magunkat attól, hogy kitakarítjuk a lakást, maszkot viselünk, vagy éppen többször mosunk kezet, akkor tegyük meg, hiszen éppen a tehetetlenség okozta tétlenség az, ami miatt rosszul érezzük magunkat.
  3. Korlátozzuk a hírek olvasását. Túl sok zavaros információhoz jutunk az interneten, ha csak megnyitjuk a közösségi média csatornáit. Fókuszáljunk inkább egy-két hiteles forrásra, azokat nézzük meg, hogy informáltak legyünk, de ne terheljük az idegrendszerünket azzal, hogy egész nap újabb és újabb ijesztő vagy kétséges dolgokkal konfrontáljuk magunkat.
  4. Ne most hozzunk komoly döntéseket! A stressz hatására kevésbé vagyunk rá képesek, hogy tisztán gondolkodjunk, és ez természetes, hiszen a túlélésre van kihegyezve idegrendszerünk. Mégha úgy is érezzük, hogy most zsigerből meghozzuk a nagy döntéseket, ne tegyük, mert esélyes, hogy csak a cselekvőképtelenség érzése ellen harcolunk ezzel, és valójában rossz döntéseket hozunk.
  5. Nyugtassuk le a testünket. A stressztől fizikailag is megfeszülünk, és ezt a hatást érdemes minden nap csökkenteni azzal, hogy az izmainkat megpróbáljuk ellazítani, különös tekintettel az arc, a nyak és a hát izmaira, melyek a leginkább érintettek a stresszben.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...